CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 3

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. In the early days of farming, rice was grown at which of the following sites, for which archaeological evidence has been found?

(1) Mehrgarh (currently in Pakistan)

(2) Hallur (Andhra Pradesh)

(3) Burzahom (Kashmir)

(4) Koldihwa and Mahagara (Uttar Pradesh)

Answer: 4

2. How were the lives of farmers and herders different from the lives of hunter gatherers?

(1) While farmers stayed at one place for a long time, the hunter gatherers were migrated on a regular basis

(2) The farmers and herders could grow more food than that was needed by them, the hunter gatherers collected only what was needed by them

(3) The farmers could store surplus food or sell it in the market whereas the hunter gatherers did not do so

(4) All of the above

Answer: 4

3. Match the animals used by the farmers and herders with their functions.

Match the Animals Used by the Farmers and Herders with Their Functions
List IList II
A.Cattle(i)To look after the fields
B.Dog(ii)For ploughing the field and pulling carts
C.Goat(iii)For milk and milk products
D.Ox(iv)For meat and milk

(1) (iii) (i) (iv) (ii)

(2) (iv) (ii) (iii) (i)

(3) (ii) (iv) (i) (iii)

(4) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: 1

4. Why did the farmers growing crops stay in one place for a long time?

(1) They were tired of moving from place to place

(2) The plants which they have sown need to be watered and to be protected from bird and animal predators until they can grow and become ripe and ready for consumption

(3) They wanted to acquire ownership of the place where they were living

(4) None of the above

Answer: 2

5. The various stages of growing cereals are given below. Arrange them in order from the first step to the last and accordingly select the correct alternative

(i) Watering the field

(ii) Storing the grain

(iii) Harvesting the crop

(iv) Ploughing the field and sowing the seeds

Choose the Correct Option:

(1) (i) (ii) (iii) (iv)

(2) (iv) (i) (ii) (iii)

(3) (iv) (i) (iii) (ii)

(4) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: 3

6. Archaeologists believe that in the ancient site of Mehrgarh (currently in Pakistan) the people were hunters to start with and took to herding later. Why?

(1) Bones of many kinds of wild animals are found at the lowest level, whereas bones of sheep, cattle and goats are found at the higher level

(2) Bones of sheep, cattle and goats are found at the lowest level, whereas bones of wild animals are found at higher levels

(3) Bones of only wild animals are found at all the levels of excavation

(4) Bones of only cattle, sheep and goats are found at all the levels of excavation

Answer: 1

7. Domesticated animals used by the farmers and herders were a source of meat (food) when required. For what other purpose would they have been useful?

(1) For providing milk

(2) For using their skin as clothing

(3) For carrying loads or pulling carts

(4) All of the above

Answer: 4

8. How are domesticated plants different from wild plants?

(1) Wild plants yield large grains while domesticated plants yield small grains

(2) Plants selected for domestication are not prone to disease and yield large size grains

(3) Grains and fruits from wild plants taste better than those from domesticated plants

(4) None of the above

Answer: 2

9. What did the farmers and herders use earthern pots for?

(1) For conducting their ancient rituals

(2) For hanging on trees

(3) For cooking food as well as for storing objects

(4) All of the above

Answer: 3

10. Why did the residents of Burzahom (in Kashmir) build pit-houses dug into the ground?

(1) To protect themselves from wild animals

(2) To protect themselves from the heat in summer

(3) To protect themselves from the cold in winter

(4) All of the above

Answer: 3

11. Match the duties with the different kinds of persons who are part of a tribe of farmers and herders.

Match the Duties with the Different Kinds of Persons Who Are Part of a Tribe of Farmers and Herders
List IList II
A.Men(i)Cleaning of animals and milking them
B.Women(ii)Lead heads of animals in search of pasture
C.Children(iii)Agricultural work
D.Both men and women(iv)Look after the plants, during away animals and birds that eat them

(1) (ii) (iii) (iv) (i)

(2) (i) (ii) (iii) (iv)

(3) (iii) (i) (ii) (iv)

(4) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: 1

12. How are tribes different from other societies that we study about?

(1) Young men are the leaders of a tribe

(2) All members of a tribe share the common wealth of the tribe like grassland, forest, water, etc.

(3) The children of a tribe are usually highly educated

(4) There are sharp differences between the rich and poor member of a tribe

Answer: 2

13. Usually an archaeological site has many levels. What do the various levels indicate?

(1) The lower levels were the places where the poor people were living and the higher levels were where the rich people were living

(2) The earliest residents lived at lower levels and future generations lived at higher levels

(3) Men lived at higher levels than the women

(4) None of the above

Answer: 2

14. What were the distinctive features of the houses excavated at Mehrgarh site?

(1) They were circular in shape and double storied

(2) They had only one large room with a varandah in front

(3) They were square or rectangular with four or more rooms/compartments

(4) None of the above

Answer: 3

15. What was the distinctive feature of a village in the days of farmers and herders?

(1) All the people were educated

(2) Men and women had equal rights

(3) Many persons in the villages were traders

(4) Most people who lived there were engaged in the production of food

Answer: 4

Developed by: