CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 30

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Which one of the following statements about water conservation is incorrect?

(1) Water is a non-renewable resource

(2) Underground water level could be improved with forest or vegetation cover

(3) Controlling surface runoff is one of the ways to conserve water

(4) Sprinklers effectively control evaporation

Answer: 1

2. Ocean water keeps moving continuously unlike the calm water of ponds and lakes. Which one of the following categories is not one of the movements of ocean water?

(1) Waves

(2) Water cycle

(3) Tides

(4) Currents

Answer: 2

3. Which of the following is not an advantage of high tides?

(1) They help in fishing

(2) Electricity can be generated from them

(3) They help the local economy by drawing tourists

(4) Navigation is easier

Answer: 3

4. Which type of rainfall is represented in the diagram given below?

Type of Rainfall

(1) Frontal rainfall

(2) Cyclonic rainfall

(3) Orographic rainfall

(4) Convectional rainfall

Answer: 3

5. Precipitation takes place when

(1) the sky is overcast with clouds

(2) winds being to blow in circular fashion

(3) temperature of the moisture in air sharply decreases

(4) temperature of the moisture in air suddenly increases

Answer: 4

6. The average salinity in the oceans and seas is

(1) 4.5 %

(2) 3.7 %

(3) 3.5 %

(4) 3.0 %

Answer: 3

7. Tides occur due to

(1) Earth՚s gravitation

(2) Gravitation forces of the Sun and Moon

(3) Interaction between the gravitational forces of the Earth, Sun, and Moon

(4) Gravitation pulls of the stars

Answer: 2

8. Which of these is the most important effect of ocean currents?

(1) Modification of coastal climate

(2) Supplying plankton for fish

(3) Affecting nation to nation trade

(4) Causing deaths due to drowning

Answer: 1

9. About how much of total water on the Earth is found in polar ice caps and groundwater?

(1) 0.02 %

(2) 0.27 %

(3) 97 %

(4) 2.7 %

Answer: 4

10. The process by which water continually changes its form and circulates between the oceans, atmosphere and land is called

(1) water circulation

(2) ocean current

(3) water cycle

(4) gulf stream

Answer: 3

11. Why are flood plains fertile?

(1) Flooding increases water content of the soil

(2) Plants can extend roots deeper in them

(3) There is more oxygen in the soil of flood plains

(4) The floods bring down silt, which is soil rich in nutrients

Answer: 4

12. What does ‘cloud burst’ mean?

(1) Abnormally heavy rain associated with thunderstorm

(2) Artificial rain formation

(3) Scattered clouds in the sky

(4) Sowing seeds in cloudy weather

Answer: 1

13. The Panama Canal joins with two oceans?

(1) Atlantic Ocean with Indian Ocean

(2) Pacific Ocean with Atlantic Ocean

(3) Arctic Ocean with Pacific Ocean

(4) Indian Ocean with Arctic Ocean

Answer: 2

14. The Grand Banks are famous for fishing. Where are they located?

(1) Central Pacific Ocean off the coast of Peru

(2) South Atlantic Ocean off the coast of Namibia

(3) North West Atlantic Ocean

(4) North East Europe

Answer: 3

15. Which of the following regions gets virtually no rainfall throughout the year?

(1) Equatorial region

(2) Himalayan region

(3) Mediterranean region

(4) Tundra region

Answer: 4

16. Which of the following environments supports the growth of a Mangrove Swamp?

(1) Mixed

(2) Equatorial

(3) Tidal flat

(4) Monsoon

Answer: 3

17. The Himalayan rivers are

(1) monsoon fed

(2) snow fed

(3) seasonal

(4) ephemeral

Answer: 2

18. Which of the following has the lowest public acceptance level for recycled water among the uses listed?

(1) Brushing teeth

(2) Watering vegetables

(3) Washing clothes

(4) Flushing the toilet

Answer: 1

19. Out of the alternatives given, which is the best way to save water at home?

(1) don՚t leave the tap running when you brush your teeth

(2) Rinse your vegetables in a pan of water rather than under the tap

(3) Check your toilet valves for leaks and repair them

(4) Have a shower instead of bathing from a bucket

Answer: 3

20. By what process can we convert sea water so that it can be used for drinking?

(1) Boiling

(2) Distillation or reverse osmosis

(3) Filtering

(4) None of the above

Answer: 2

21. The best time of water your lawn is

(1) first thing in the morning

(2) in the late evening

(3) at noontime

(4) anytime is fine: the lawn will use the water whenever you do it

Answer: 2

22. What is a Coral Reef?

(1) A deep oceanic feature

(2) A feature of a Continental Shelf

(3) A reef found at the bed of a deep river

(4) A sub marine feature

Answer: 4

23. Which of the following rivers does not originate in India?

(1) Brahmaputra

(2) Narmada

(3) Mahanadi

(4) Kaveri

Answer: 1

24. Match the columns below and select the correct alternative accordingly

Match the Columns below and Select the Correct Alternative Accordingly
List – IList – II
A. River1. Cirque
B. Glacier2. Stalagmite
C. Underground Water3. Meander
D. Wind4. Barchan dune

(1) 1 2 3 4

(2) 3 1 2 4

(3) 4 3 2 1

(4) 3 1 4 2

Answer: 2

25. Which of the following rivers is the largest in terms of water flowing into the ocean from it?

(1) Nile

(2) Ganga

(3) Amazon

(4) Congo

Answer: 3

Developed by: