CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 31

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. ‘Blackfoot Indian’ is a

(1) migrant Indian in Canada

(2) disease prevalent in Nicobar Islands

(3) native tribe of North America

(4) plantation worker in Cuba

Answer: 3

2. As per the latest surveys, how much of the world՚s population lives in urban areas?

(1) About 60 %

(2) About 50 %

(3) About 30 %

(4) About 15 %

Answer: 2

3. Which of the following Mass Media has maximum reach today in India?

(1) Newspaper

(2) Internet

(3) Television

(4) Magazines

Answer: 3

4. Which of the following cities does not have an international airport?

(1) Ranchi

(2) Lucknow

(3) Kolkata

(4) Chennai

Answer: 1

5. The first national waterway of India is

(1) Haldia - Patna

(2) Haridwar - Delhi

(3) Allahabad - Haldia

(4) Guwahati – Dhubri

Answer: 3

6. Kolkata is located on which river?

(1) Damodar

(2) Subarnarekha

(3) Ganga

(4) Hooghly

Answer: 4

7. Which of the following is the earliest example in history of urban development?

(1) Indus Valley civilization

(2) Mesopotamian civilization

(3) Nile valley civilization

(4) Hwang Ho valley civilization

Answer: 2

8. Which of the following factors is the primary factor for differentiating urban areas from rural areas?

(1) Type of activity

(2) Level of income

(3) Size of the population

(4) All of the above

Answer: 1

9. In which of the following areas of India are very dispersed village found?

(1) Coastal Kerala

(2) North East India

(3) Gangetic plain

(4) Malabar plateau

Answer: 4

10. Which of the following regions of the world is the best example of a megalopolis (a very large, heavily populated city or urban complex) ?

(1) London to Cardiff, Britain

(2) New Hampshire to Maryland, USA

(3) Melbourne to Canberra

(4) Cape Town to Durban, South Africa

Answer: 2

11. List of the following settlements in ascending order of size and select the correct alternative accordingly

Town, Hamlet, Village, City

(1) City, Town, Village, Hamlet

(2) City, Hamlet, Town, Village

(3) Hamlet, Village, Town, City

(4) Hamlet, City, Town, Village

Answer: 3

12. The four major ways of transport are by

(1) walking, cycling, horse cart and motor car

(2) aeroplane, ship, train, and bus

(3) tram, ship, roadways, and airways

(4) road, rail, water, and air

Answer: 4

13. Which of the following can be classified under ‘mass media’ ?

(1) Newspaper and magazines

(2) Radio broadcasting

(3) Television broadcasting

(4) All of the above

Answer: 4

14. Which of the following is not a means of communication?

(1) A telephone

(2) A book

(3) A table

(4) A TV set

Answer: 3

15. Match the columns below and select the correct alternative accordingly

Match the Columns below and Select the Correct Alternative Accordingly
A.Internet1An area where people are engaged in manufacturing, trade, and services
B.Canal route2Closely built area of houses
C.Urban area3Inland waterway
D.Compact settlement4A means of communication

(1) 4 3 1 2

(2) 3 1 2 4

(3) 3 1 4 2

(4) 1 2 3 4

Answer: 1

16. “Shanty towns” are a feature of

(1) Eskimo dwellings

(2) urban dwellings

(3) Indian villages

(4) American cities

Answer: 2

17. Migration changes the composition, number, and distribution of the population of

(1) people who migrate

(2) area of departure

(3) area of arrival

(4) both the areas of departure and arrival

Answer: 4

18. Bengal Tiger can be found in which of the following habitats?

(1) River plain area

(2) Mountainous area

(3) Delta area

(4) Desert Area

Answer: 3

19. Why is ‘Slash and burn’ cultivation not good for the soil?

(1) After repeated use of the soil, it loses its nutrients

(2) Burning of vegetation exhaust the nutrients

(3) Slashing trees causes soil to lose its nutrients

(4) All of the above

Answer: 1

20. The Konkan railway connects

(1) Mumbai to Cochin

(2) Roha to Mangalore

(3) Mumbai to Nurmagao

(4) Roha to Thiruvananthapuram

Answer: 2

21. The ‘state highways’ are maintained by

(1) private contractors

(2) National Highway Authority of India

(3) Central and State Governments together

(4) State government PWD

Answer: 4

22. Which of the following is not a major seaport in India?

(1) Kandla

(2) Alibagh

(3) Chennai

(4) Haldia

Answer: 2

23. As per the Census of 2011, how much of India՚s population lives in rural area?

(1) About 73 %

(2) About 60 %

(3) About 50 %

(4) About 69 %

Answer: 4

24. Which of the following types of road is constructed underground?

(1) Expressway

(2) Flyover

(3) Subway

(4) Overpass

Answer: 3

25. Which of the following modes of transportation does not pollute the environment?

(1) Bicycle

(2) Steamer

(3) Aero plane

(4) Bus

Answer: 1

Developed by: