CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 32

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Which of the following is not a mineral?

(1) Graphite in pencil

(2) Water used for cooking

(3) Gold and silver in jewellery

(4) Mica used for insulation

Answer: 2

2. In nuclear power plants, electricity is generated through the process of

(1) atomic vibrations

(2) nuclear fusion

(3) nuclear fission

(4) nuclear collision

Answer: 3

3. Vultures in the Indian subcontinent started dying of kidney failure shortly after scavenging livestock treated with

(1) Aldrin

(2) Diclofenac

(3) Aspirin

(4) Ibuprofen

Answer: 2

4. The soil formed by the deposition of silt brought down by rivers is

(1) alluvial soil

(2) red soil

(3) black soil

(4) pod soil

Answer: 1

5. The first oil well in India was dug at

(1) Bombay high

(2) Naharkatiya

(3) Moran

(4) Digboi

Answer: 4

6. The term ‘population distribution’ refers to which of the following?

(1) The number of people who die in relation to the number of people born in a specified area

(2) The vocations of the people living in a specified area

(3) How the population in a specified area changes over time

(4) The way in which people are spread across a given area

Answer: 4

7. Which of the following is not a characteristic of minerals?

(1) They are inexhaustible

(2) Their distribution is uneven

(3) They are created by natural processes

(4) They have a definite chemical composition

Answer: 1

8. The Appalachian coalfields are in which country?

(1) German

(2) Brazil

(3) China

(4) United States of America

Answer: 4

9. Which country is the highest producer of wool?

(1) United States of America

(2) Australia

(3) New Zealand

(4) Russia

Answer: 2

10. Wood pulp used in making paper is sourced from which of the following forested regions of the world?

(1) Coniferous forest region

(2) Deciduous forest region

(3) Equatorial forest region

(4) Mediterraneal region

Answer: 1

11. Which of the following varieties of coal gives maximum energy per unit weight when burnt?

(1) Peat

(2) Bituminous

(3) Lignite

(4) Anthracite

Answer: 4

12. Which of the following countries is the leading producer of mica in the world?

(1) Japan

(2) Ukraine

(3) India

(4) United States of America

Answer: 3

13. Which of the following metals is most abundant in the Earth՚s crust?

(1) Lead

(2) Iron

(3) Magnesium

(4) Aluminum

Answer: 4

14. In which types of rocks are coal and petroleum found?

(1) Granite

(2) Sedimentary

(3) Igneous

(4) Metamorphic

Answer: 2

15. Which of the following is classified as a metamorphic rock?

(1) Slate

(2) Shale

(3) Sandstone

(4) Limestone

Answer: 1

16. Which of the following is not a sedimentary rock?

(1) Limestone

(2) Marble

(3) Sandstone

(4) Shale

Answer: 2

17. Molten rock below the surface of the Earth is termed as

(1) Basalt

(2) Laccolith

(3) Lava

(4) Magma

Answer: 4

18. Biotic resources are

(1) derived from non-living things

(2) made by human beings

(3) derived from living things

(4) all of the above

Answer: 3

19. The layer of soil just below the top layer consist of

(1) humus and vegetation

(2) sand, silt, and clay

(3) weathered rock material

(4) parent rock

Answer: 2

20. What is the main objective of the CITES Convention?

(1) To prohibit trade in certain endangered species of animals and birds

(2) To prohibit killing of endangered species of animals and birds

(3) To ensure all plants and animals in jungles are not hunted

(4) To ensure planting of more trees all over the world

Answer: 1

21. Match the columns below and select the correct alternative accordingly

Match the Columns below and Select the Correct Alternative Accordingly
A.Land use1Prevent soil erosion
B.Humus2Zone of contact between the lithosphere, hydrosphere, and atmosphere
C.Rock dams3Organic matter deposited on topsoil
D.Biosphere4Contour ploughing

(1) 1 4 3 2

(2) 3 1 2 4

(3) 4 3 1 2

(4) 3 1 4 2

Answer: 3

22. Which of the following does not apply to the use of Natural Gas for generating electric power?

(1) Easy to transport from oilfield to generating plant

(2) Cheaper than using oil for generating electric power

(3) Cheaper to set up than a thermal power plant

(4) Highly polluting to the environment

Answer: 4

23. Why is coal also called as ‘buried sunshine’ ?

(1) When it is mined, it is brought out into the sunshine

(2) It was formed by sunshine and buried many years ago

(3) It was formed millions of years ago when ferns and swamps got buried under the layers of the Earth

(4) None of the above

Answer: 3

24. Which of the following is not a characteristic of Wind Energy?

(1) It is non polluting

(2) It has high cost of production per unit of power generated

(3) It is harmful to birds

(4) It causes noise pollution

Answer: 2

25. Which of the following is a disadvantage of generating electric power from solar energy?

(1) The source of energy is inexhaustible

(2) It is non-polluting

(3) It is very expensive

(4) It can be set up for individual homes also

Answer: 3

26. Which are the three main factors causing population change in a particular area?

(1) Births, deaths, and marriages

(2) Births, deaths, and migrations

(3) Births, deaths, and life expectancy

(4) None of the above

Answer: 2

27. Which of the following is a population pyramid?

(1) A graphical representation of the age and sex composition of a population

(2) Pattern of population distribution in large urban areas

(3) Pattern of population distribution in rural areas of a district

(4) When the population density of an area is so high that people must live in tall buildings

Answer: 1

28. Which one of the following cooking practices will not conserve LPG?

(1) Cooking food in a pressure cooker

(2) Chopping the vegetables before lighting the gas for cooking

(3) Soaking Dal for some time before cooking it

(4) Cooking food in an open pan kept on a low flame

Answer: 4

Developed by: