CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 33

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Match the columns below and select the correct alternative accordingly

Match the Columns below and Select the Correct Alternative Accordingly
A.Agriculture1Cultivation of grapes
B.Horticulture2Growing crops and farming
C.Pisciculture3Growing flowers, fruits, and vegetables
D.Viticulture4Breeding of fish

(1) 1 4 2 3

(2) 2 3 4 1

(3) 3 2 1 4

(4) 2 4 3 1

Answer: 2

2. Which of the following is not a primary economic activity?

(1) Mining

(2) Agriculture

(3) Trading

(4) Fishing

Answer: 3

3. Industrialists set up industries when

(1) they can develop their own native places

(2) they find favourable government policies

(3) towns can be developed

(4) incentives provided by the government reduce their profit

Answer: 2

4. Which one of the following explains the term ‘market’ ?

(1) A local area which can conductively conditions for setting up an industry

(2) A shop to sell the goods manufactured by the industrialist

(3) The potential of trade in particular types of goods being produced by an industry

(4) A mall which sells products

Answer: 3

5. Why is mining called a primary activity?

(1) It involved production from the natural resources of the earth

(2) It is one of the earliest forms of human activities

(3) It brings a lot of money to the government

(4) It is the biggest employer of workers

Answer: 1

6. ‘Putting out system’ is

(1) whereby merchants supply raw material and receive finished product

(2) whereby merchants sell their merchandise on instalments

(3) whereby merchants force labourers to work for extra hours

(4) whereby merchants give advances and receive the product

Answer: 1

7. Which agricultural produce is referred to as the ‘golden fibre’ ?

(1) Jute

(2) Silk

(3) Cotton

(4) Tea

Answer: 2

8. Which of the following crops needs well drained fertile soils, moderate temperatures, and lots of sunshine?

(1) Legumes

(2) Chickpea

(3) Rice

(4) Maize

Answer: 4

9. What are coarse grains also called?

(1) Coffee

(2) Millets

(3) Rice

(4) Wheat

Answer: 2

10. What is subsistence farming?

(1) A method of farming which employs merchandized harvesting

(2) Farming using High Yielding Variety (HYV) seeds for growing a commercial crop

(3) A type of farming which meets the needs of a family

(4) Intensive farming on a large plot of land

Answer: 3

11. What is the rearing of animals for sale called?

(1) Livestock

(2) Shepherding

(3) Dairy farming

(4) Piscicultire

Answer: 1

12. Which kind of activity is concerned with the extraction of natural resources?

(1) Tertiary activity

(2) Secondary activity

(3) Primary activity

(4) All of the above

Answer: 3

13. The type of climate which is best suited for horticulture is

(1) equatorial

(2) Mediterranean

(3) monsoon

(4) tundra

Answer: 2

14. “Pruning” or picking the leaves is an essential process in the cultivation of

(1) Tobacco

(2) Coffee

(3) Tea

(4) Rubber

Answer: 3

15. What type of farming is practiced in the densely populated regions of the world?

(1) Commercial farming

(2) Extensive farming

(3) Intensive farming

(4) Plantation farming

Answer: 3

16. Mixed farming means

(1) growing food and fodder crops as well as rearing livestock

(2) growing different crops in succession

(3) producing crops

(4) using a mixture of manure and fertilizer

Answer: 1

17. Which of the following regions of India has three cropping seasons for rice?

(1) Krishna - Godavari delta

(2) Brahmaputra valley

(3) Coastal Kerala

(4) Littoral Tamil Nadu

Answer: 2

18. Wine production is carried out in which of the following natural regions?

(1) Equatorial

(2) Savannah

(3) Mediterranean

(4) Coniferous Forest

Answer: 3

19. Match the columns below and select the correct alternative accordingly

Match the Columns below and Select the Correct Alternative Accordingly
A.Detroit1Cigar making
B.Kimberly2Silk production
C.Havana3Automobile manufacturing
D.Mysore4Diamond mining

(1) 3 4 2 1

(2) 2 3 4 1

(3) 3 2 1 4

(4) 3 4 1 2

Answer: 4

20. Which one of the following groups of crops is grown in India during the Rabi season?

(1) Wheat, barley, and gram

(2) Rice, maize, and wheat

(3) Barley, maize, and rice

(4) Millets, gram, and rice

Answer: 1

21. Out of the following Indian states, which is the largest producer of sugarcane?

(1) Uttar Pradesh

(2) Gujarat

(3) Andhra Pradesh

(4) Punjab

Answer: 1

22. Which one of these can be considered the characteristics of ‘shifting cultivation’ ?

(1) Single cropping

(2) Use of excess fertilizer

(3) Rotation of crops

(4) Rotation of fields

Answer: 4

23. Which of the following reasons is not correct for the location of many paper mills near Kolkata?

(1) Kolkata has easy access to raw materials like bamboo and sabia grass

(2) Clean and soft water is freely available from the nearby river

(3) Mines containing chemicals for paper manufacturing are located nearby

(4) There is a large market for paper in the vicinity

Answer: 3

24. Which of the following countries is the largest milk producer?

(1) New Zealand

(2) South Africa

(3) Russia

(4) India

Answer: 4

25. Which country is known as the ‘land of the Golden Fleece’ ?

(1) Australia

(2) Japan

(3) Germany

(4) Canada

Answer: 1

26. Match the industries in India with their locations and select the correct alternative accordingly

Match the Industries in India with Their Locations and Select the Correct Alternative Accordingly
List – IList – II
A. Cement1. Udhagamandalam
B. Fertilizer2. Katni
C. Newsprint3. Sindri
D. Photo film4. Nepananga

(1) 3 4 2 1

(2) 2 3 1 4

(3) 2 3 4 1

(4) 3 4 1 2

Answer: 3

27. Which of the following states of India produces the maximum silk?

(1) Madhya Pradesh

(2) Karnataka

(3) Andhra Pradesh

(4) Asam

Answer: 2

Developed by: