CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 34

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

Civics

1. Showcasing Adivasis as wearing colorful costumes, headgear and dancing often results in

(1) discriminating against such groups

(2) promoting Adivasi culture

(3) demonstrating the diversity of Indian culture

(4) attracting attention of the world to the plight of poor Adivasis

Answer: 1

2. “It was something deeper and within its fold, the widest tolerance of belief and custom was practiced and every variety acknowledged and even encouraged.” This statement was given by

(1) Lal Bahadur Shastri

(2) Rabindranath Tagore

(3) Jawahar Lal Nehru

(4) Subhash Chandra Bose

Answer: 3

3. Which of the following religions is not practiced in Kerala?

(1) Judaism

(2) Hinduism

(3) Buddhism

(4) Taoism

Answer: 4

4. A song on the Jallianwala Bagh massacre in 1919 was composed by IPTA (Indian People՚s Theatre Association) . Which of the following lines from that song reflects India՚s essential unity?

(1) Having fallen to bullets we slept in Jallianwala Bagh

(2) The blood of Hindus and Muslims flows together today

(3) Do light a lamp on this lonely grave

(4) The hunter has torn away every single flower

Answer: 2

5. Out of the following statements, which one is the stereotype typical of urban persons?

(1) People do not care about their health

(2) Rural people are forced to migrate to urban areas in search of work

(3) They are superstitious

(4) Families spend very little time with each other

Answer: 4

6. Children who were earlier called as ‘disabled’ are not called

(1) handicapped

(2) differently abled

(3) children with special needs

(4) none of the above

Answer: 3

7. Anti-discrimination can be defined as

(1) treating all people fairly and equally regardless of their circumstances or situation

(2) making judgements about a person based on their race, religion, or gender

(3) treating all people from one culture the same to ensure equality in the workplace

(4) the use of a person՚s cultural background, religion, gender, or sexuality to determine what job they are suitable for

Answer: 1

8. Who coined the phrase for India, “unity in diversity” ?

(1) Indira Gandhi

(2) Jawahar Lal Nehru

(3) Dr. Rajendra Prasad

(4) Motilal Nehru

Answer: 2

9. Cross-cultural misunderstanding occurs when

(1) verbal instructions are not clear

(2) people express their thoughts and beliefs freely in the workplace

(3) there is a lack of communication between internal and external customers

(4) there are differences in the way cultural groups communicate and interpret information

Answer: 4

10. Which of the following can be considered barriers to communication?

(1) Bias and stereotyping, lack of empathy and ethnocentrism

(2) Compassion, empathy and understanding

(3) Bias and stereotyping, empathy, and a negative subtext

(4) Lack of empathy, ethnocentrism, and active listening

Answer: 1

11. Employers can help avoid cross-cultural misunderstandings by

(1) making sure all their customers are from the one cultural background

(2) making sure all their employees are from the one cultural background

(3) providing training for all staff in cultural awareness and tolerance

(4) allow staff to celebrate special cultural days at work

Answer: 3

12. Working persons can help avoid cross-cultural misunderstandings by

(1) maintaining a professional appearance always

(2) developing an understanding of cultural diversity

(3) allowing their cultural beliefs to influence how they interact with others

(4) only serving customers they feel comfortable serving

Answer: 2

13. In which state of India is the literacy of Muslim persons the highest because the state has taken steps to reach education to the poor people?

(1) Kerala

(2) Uttar Pradesh

(3) Asam

(4) Tamil Nadu

Answer: 1

14. In earlier days, which of the following activities in a village could not be carried out by an ‘untouchable’ ?

(1) Picking garbage

(2) Removing dead animals from the village

(3) Entering temples to worship

(4) Washing utensils

Answer: 3

15. Cultural diversity can be defined as

(1) one culture living and working exclusively in one area of a city or town

(2) the variety of guests using the services of the hospitality industry

(3) serving food in a restaurant from another country or culture

(4) the variety of traditions, cultures and beliefs found within society

Answer: 4

16. In the story narrated by Dr. Ambedkar, why did the bullock cart owners refuse to transport him?

(1) The fare offered was not enough

(2) They did not want to demean themselves by carrying passengers who were ‘untouchable’

(3) They were not interested to go in the required direction

(4) It was late at night and the area was infested with dacoits

Answer: 2

17. Match the statements in the two columns in a way that challenges stereotypes and select the correct alternative accordingly.

Match the Statements in the Two Columns in a Way That Challenges Stereotypes and Select the Correct Alternative Accordingly
A.The boy standing first in class went to the dais(i)suffers from chronic asthma
B.She was not wealthy but dreamt to become(ii)on a wheel chair to collect his prize
C.One of the two engineers having lunch made a call on the mobile(iii)to talk to her daughter
D.One of the fastest athletes in the world(iv)an astronaut, which she did

(1) (i) (iv) (iii) (ii)

(2) (i) (ii) (iii) (iv)

(3) (ii) (iv) (iii) (i)

(4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: 3

18. The former Apartheid system in South Africa and the separate public facilities that existed in the South part of USA until the 1960s illustrate the type of intergroup relations referred to as

(1) segregation

(2) direct population transfer

(3) internal colonialism

(4) pluralism

Answer: 1

19. The negative treatment of one person by another based on personal characteristics is

(1) institutional prejudice

(2) individual prejudice

(3) institutional discrimination

(4) individual discrimination

Answer: 4

20. Institutional discrimination is reflected in which of the following examples?

(1) A restaurant owner who refuses to serve Dalits

(2) A legal code withholding suffrage (right to vote) from certain ethnic groups

(3) The treatment of Japanese Canadians at the time of World War II

(4) Both ‘2’ and ‘3’

Answer: 4

21. In the story ‘The lights changed,’ in what ways were Samir Ek and Samir Do different?

(1) Religion, language, and size of family

(2) Culture, religion, and education

(3) Age, schooling, and religion

(4) None of the above

Answer: 2

22. What is the main cause for inequality in society?

(1) When people do not have the resources (funds, education etc.) necessary to take the opportunities which come their way

(2) Their caste prevents them from taking up better opportunities

(3) When the persons do not get the opportunity available to other persons

(4) All of the above

Answer: 4

23. Decide which of the following are valid reasons for people to migrate and settle in a new place. Accordingly select the correct alternative.

A. Drought or famine whether they were living.

B. Better clothes to wear are available in the new place.

C. Due to a war where they were originally staying.

D. Better work opportunities at the new place.

Choose the Correct Option:

(1) A, C and D

(2) A and D

(3) A, B and C

(4) All of the above

Answer: 1

24. Which of the following are the correct differences between Kerala and Ladakh, due to which their people lead totally different lives?

(1) Location, culture, and climate

(2) Geography, culture, and location

(3) Geography, location, and climate

(4) None of the above

Answer: 3

25. Which of the following was not one of the achievements of Dr. Bhimrao Ambedkar?

(1) He was the ‘father’ of the Indian constitution

(2) He managed to send his son to Britain to study engineering

(3) He was the first person from his caste who completed his college education and went to England to become a lawyer

(4) He led many efforts of Dalits to enter temples

Answer: 2

Developed by: