CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 35

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Which of the following is a demerit of democracy?

(1) It ensures freedom of speech

(2) It ensures freedom of assembly and action

(3) It is an effective method to educate people about political, economic, and social matters

(4) It guarantees liberty at any cost

Answer: 4

2. Rule by a religious elite can be called as

(1) theocracy

(2) totalitarianism

(3) plutocracy

(4) autocracy

Answer: 1

3. Rule by a small group of people, or by a dominant class or clique is called

(1) democracy

(2) dictatorship

(3) oligarchy

(4) monarchy

Answer: 3

4. The type of government which has a king, but who is limited in law by a formal constitution is called

(1) Authoritarian Government

(2) Constitutional Monarchy

(3) Absolute Monarchy

(4) Anarchy

Answer: 2

5. Which of the following is not a part of Government?

(1) Bureaucrats

(2) Legislators

(3) Arbitrators in tribunals

(4) None of the above

Answer: 4

6. Decide which of the following statements is not correct and select the correct alternative accordingly.

A. India is a poor example of a representative democracy.

B. Voting is one of the mechanisms guiding a democracy.

C. People՚s representatives in India are chosen through nominations to the legislature

Choose the Correct Option:

(1) A and C

(2) B and C

(3) A and C

(4) All of these

Answer: 1

7. Which of the following early civilizations had a democratic government?

(1) Egypt

(2) Mesopotamia

(3) Athens

(4) Mohenjo-Daro

Answer: 3

8. What are the three levels of Government arranged in order from the highest to the lowest?

(1) Local, State, National

(2) Federal, State, Area

(3) National, State, Local

(4) Central, Province, Local

Answer: 3

9. Which of the following statements is a decision belonging to the ‘Local’ level of government?

(1) Introduction of a new express train between two state capitals

(2) Construction of a water tank in the harijan basti of a town

(3) Adding two lanes to the state highway between two cities in the state

(4) Setting up more Iit՚s in the states which do not have one

Answer: 2

10. In which years did women get the right to vote in Britain and the USA?

(1) 1920 in USA and 1928 in Britain

(2) 1920 in Britain and 1928 in USA

(3) 1820 in Britain and 1776 in USA

(4) 1947 in Britain and 1920 in USA

Answer: 1

11. In the Kaveri river dispute between Tamil Nadu and Karnataka, what is the basic issue which has led to the dispute?

(1) Karnataka does not release enough water for Tamil Nadu

(2) The river does not have enough water to fulfil the requirement of both the states

(3) Tamil Nadu consumes more water than Karnataka

(4) All of the above

Answer: 2

12. Which of the following is not a function of Government?

(1) Manage foreign relations

(2) Regulate and protect the sustainable use of natural resources

(3) Regulate banking practices

(4) Settle the property dispute between a man and his relatives

Answer: 4

13. For the common people access to court is

(1) access to help

(2) access to equality

(3) access to justice

(4) access to government

Answer: 3

14. We have judicial system

(1) to enforce the rule of law

(2) to provide freedom

(3) to provide food

(4) all of the above

Answer: 1

15. During Apartheid in South Africa, the people were divided based on race into which groups?

(1) Colored, Black, Indian, and White

(2) White, Black, and Colored

(3) White and Black

(4) White, Afrikaans, Colored and Indian

Answer: 1

16. Which of the three wings of Government need to have a balance of power?

(1) Officers, Judges and MLA՚s

(2) Management, Politicians and Lawyers

(3) Legislators, Ministers and Corporators

(4) Judicial, Executive and Legislative

Answer: 4

17. Which of the following is not an example of ‘independence of the judiciary’ ?

(1) The Magistrate fined the MLA for the traffic rules violation

(2) The Sessions Judge held the Minister guilty based on facts proved in the Court

(3) The High Court Justice let off the local politician due to pressure from the Minister, although all the facts were against him

(4) The judge was transferred because he held a local MP guilty of the crime

Answer: 3

18. Which of the following is not a ‘human and political right’ ?

(1) Right to association

(2) Right to property

(3) Right to assembly

(4) Right to expression

Answer: 2

19. What is the meaning of the phrase ‘above the law’ ?

(1) Not accountable to the law of the country

(2) Not following the law

(3) Doing illegal work

(4) All of the above

Answer: 1

20. Judiciary system provides a mechanism for resolving disputes between

(1) two citizens

(2) citizens and government

(3) two state governments

(4) all of the above

Answer: 4

21. What is the meaning of ‘transparency’ in a democracy?

(1) Which can be seen through

(2) Not opaque

(3) Openness, communication, and accountability

(4) Clearly visible

Answer: 3

22. Which of the following is the meaning of a free, independent, and pluralistic media?

(1) It safeguards human rights and fundamental freedoms

(2) It creates a closed society

(3) It disallows freedom of speech and information

(4) Democracy is not being allowed to function

Answer: 1

23. Judiciary plays a crucial role because it is

(1) dependent

(2) independent

(3) interdependent on Executive and Legislature

(4) None of the above

Answer: 2

24. Which of the following will not be considered as ‘people’ participation in government?

(1) Signature campaign

(2) Editorial in a newspaper

(3) Cookery recipe in a women՚s magazine

(4) Participation in voting in Assembly elections

Answer: 3

25. When did all adult Indians get the right to vote?

(1) In 1931

(2) After independence

(3) After 1964

(4) None of these

Answer: 2

Developed by: