CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 36

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Which of the following bodies is at the apex of the local self-government system?

(1) Panchayat Samiti

(2) Zilla Parishad

(3) Gram Panchayat

(4) Gram Sabha

Answer: 2

2. Small law courts at the village level are called

(1) Lok Adalat

(2) Gram Panchayat

(3) Nyaya Panchayat

(4) Sessions Court

Answer: 3

3. The first Indian state to implement the Panchayati Raj system in October 1959 was

(1) Rajasthan

(2) Gujarat

(3) Maharashtra

(4) Bihar

Answer: 1

4. The Panchayat level elections are conducted by

(1) Chief Election Commissioner

(2) District Magistrate

(3) Block Development Officer

(4) State Election Commissioner

Answer: 4

5. The college of eligible voters in the Panchayati Raj system consists of the members of

(1) Gram Panchayat

(2) Gram Sabha

(3) Zilla Parishad

(4) Panchayat Samiti

Answer: 2

6. Which of the following Constitutional Amendments gave the Panchayat a constitutional status?

(1) 71st Amendment, 1992

(2) 72nd Amendment, 1992

(3) 73rd Amendment, 1992

(4) 74th Amendment, 1993

Answer: 3

7. The Gram Panchayat is accountable to the

(1) Gram Sabha

(2) Panchayat Samiti

(3) Zilla Parishad

(4) Chairman of the Gram Panchayat

Answer: 1

8. Reservation of seats for women in Panchayati Raj bodies seeks to ensure

(1) economic welfare of women and children

(2) empowerment of women as individuals

(3) gender parity in rural society

(4) participation of women in public life

Answer: 4

9. Which of the following features of Panchayati Raj. envisaged under the 73rd Amendment of the Constitution, are correct? Select the correct alternative accordingly.

A. There is mandatory reservation of seats for weaker sections and women.

B. The Panchayats shall have a fixed term of three years and, if dissolved before the expiry of this term, the elections must be held within three months.

C. The elections to the Panchayats will be held by the State Election Commission.

Choose the Correct Option:

(1) Only A

(2) A and C

(3) A and B

(4) All of these

Answer: 2

10. Which one of the following is incorrect regarding local government in India?

(1) According to the Indian Constitution, local government is not an independent tier in the federal system

(2) One-third of the seats in local bodies are reserved for women

(3) Local government finances are to be provided by a Commission

(4) Elections to local bodies are to be determined by a Commission

Answer: 1

11. What is the system of governance in the Panchayati Raj set up as?

(1) Single tier structure of local self-government at the village level

(2) Two tier system of local self-government at the village and block levels

(3) Three tier structure of local self-government at the village, block, and districts levels

(4) Four tier system of local self-government at the village, block, district, and state levels.

Answer: 3

12. In the Panchayati Raj Bill enacted in 1993, there are several fresh provisions deviating from the past. Which one of the following is not such a provision?

(1) A few added responsibilities in the area of agriculture, rural development, primary education, and social forestry a month other

(2) Regular remuneration to the Panchayat members, to ensure their punctuality and accountability

(3) Elections being made mandatory for all posts at that time they are due

(4) A statutory representation for women in the panchayats, up to a third of the strength

Answer: 2

13. Which of the following statements are true about the 73rd constitutional Amendment in the area of Panchayat Raj? Select the correct alternative accordingly.

A. One-third of the seats in all electoral rural local bodies will be reserved for women candidates at all levels.

B. The States will constitute their Finance Commissions to allocate resources to Panchayati Raj institutions.

C. The Panchayati Raj elected functionaries will be disqualified to hold their offices if they have more than two children.

D. If the Panchayati Raj bodies are superseded or dissolved by the State government, fresh elections to them will be held in six months՚ time.

Choose the Correct Option:

(1) A and D

(2) B and D

(3) A, C and D

(4) A, B and D

Answer: 4

14. Which of the following States has no Panchayat Raj institution at all?

(1) Nagaland

(2) Tripura

(3) Kerala

(4) Asam

Answer: 1

15. A college student desires to get elected to the Municipal Council of his city. The validity of his nomination would depend on the important conditions, among others, that

(1) He obtains permission from the Principal of his college

(2) He is a member of a political party

(3) His name is in the voters՚ list

(4) He files a declaration owing allegiance of the Constitution of India

Answer: 3

16. Decide which of the following statements are correct and select the correct alternative accordingly

A. There will be a Nagar Panchayat (by whatever name it is called) for a transitional area an area in transition from a rural area to an urban area.

B. There will be a Municipal Council for a smaller urban area.

C. There will be a Municipal Corporation for a larger urban area.

Choose the Correct Option:

(1) A and B

(2) B and C

(3) All of these

(4) None of these

Answer: 3

17. The Municipalities get their grants from the

(1) Consolidated fund of India

(2) Consolidated fund of the state

(3) Contingency fund of India

(4) None of the above

Answer: 2

18. Which of the following are the features of the 74th amendment which act on municipalities?

A. Constitution for Nagar Panchayat for a smaller urban area.

B. Mandatory periodic elections every 5 years.

C. Reservation of seats for SC/ST՚s in proportion to their population.

Choose the Correct Option:

(1) B and C

(2) A and B

(3) A and C

(4) None of these

Answer: 1

19. Which of the following is not the duty of a District Magistrate?

(1) Collection of Land Revenue

(2) Implementation of poverty alleviation programmes

(3) Maintenance of Law and Order

(4) Conduct of local bodies elections

Answer: 4

20. In the story about Harpreet and Vandana, why did the dress designer start a showroom selling readymade clothes?

(1) Because dress designing requires a lot of money

(2) Because she had a large building available and wanted to use it

(3) People՚s tastes have changed and they prefer to buy readymade clothes instead of having them stitched

(4) All of the above

Answer: 3

21. Match the columns below (showing the status of Panchayati Raj in some states in 1999) and select the correct alternative accordingly

Match the Columns below (Showing the Status of Panchayati Raj in Some States in 1999) and Select the Correct Alternative Accordingly
A.Zila Parishads at the sub-divisional level(i)Andhra Pradesh
B.Mandal Praja Parishad(ii)Asam
C.Tribal Councils(iii)Mizoram
D.Absence of Village Panchayats(iv)Meghalaya

(1) (iv) (iii) (i) (ii)

(2) (ii) (i) (iv) (iii)

(3) (iii) (i) (iv) (ii)

(4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: 2

22. Decide which of the statements A and B are correct and select the correct alternative accordingly.

A. Part IX of the Constitution of India contains provisions for Panchayats and was inserted by the Constitution (73rd Amendment) Act 1992.

B. Part IX A of the Constitution of India contains provisions for municipalities and the Article 243 Q envisages two types of municipalities - a Municipal Council and a municipal Corporation for every state.

(1) Only A

(2) Only B

(3) Both A and B

(4) Neither A nor B

Answer: 1

23. Which of the following cities had a ‘plague’ scare in 1994, due to which three lakh people left the city?

(1) Bharuch

(2) Ahmedabad

(3) Surat

(4) Mumbai

Answer: 3

24. There are two colors of dustbins used by some municipalities in India, Blue and Green. What do these colors signify?

(1) Blue color is for kitchen waste and green color for all other waste

(2) Blue color is for recyclable waste and green for bio-degradable waste

(3) Blue color is for bio-degradable waste and green for recyclable waste

(4) Blue color is for liquid waste and green for solid waste

Answer: 2

25. Which of the following is not a department of a Municipal Corporation?

(1) Road construction and maintenance

(2) Water supply

(3) Garbage collection

(4) Defense

Answer: 4

Developed by: