CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 37

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Which of the following livelihoods will normally not be available in a rural area?

(1) Cobbler

(2) Automobile Salesman

(3) Primary school teacher

(4) Dairy farmer

Answer: 2

2. Which of the following is not a primary occupation?

(1) Agriculture

(2) Fishing

(3) Cattle Rearing

(4) Teaching

Answer: 4

3. Which of the following is not a tangible component of livelihood?

(1) Stock of Food

(2) Gold and Jewellery

(3) Land

(4) Cash savings

Answer: 3

4. Which of the following is not a physical capital?

(1) Capital

(2) Housing

(3) Roads

(4) Electricity supply

Answer: 1

5. Which of the following is not a natural capital of livelihood?

(1) Agricultural land

(2) Pasture land

(3) Trees

(4) Equipment՚s

Answer: 4

6. Which of the following is not a reason for rural-urban migration?

(1) Poor facilities for healthcare

(2) Non-availability of entertainment facilities

(3) Pressure on land

(4) Acute poverty

Answer: 2

7. Select the correct alternative after deciding which of the following statements are correct regarding migration.

A. It leads to creation of a common culture

B. It leads to the redistribution of population

C. It is in response to the unequal distribution of opportunities at any location

Choose the Correct Option:

(1) B and C

(2) A and B

(3) A and C

(4) All of these

Answer: 1

8. As per NABARD classification, a farmer having an agricultural landholding of 1.5 hectares will be classified as

(1) large farmer

(2) medium farmer

(3) small farmer

(4) marginal farmer

Answer: 3

9. Which of the following occupations in a rural area can be considered as non-farm work?

(1) Preparing land for sowing

(2) Cycle repair mechanic

(3) Harvesting of crop

(4) Weeding the fields

Answer: 2

10. Why do fishermen have to borrow money from the trader for some months of the year?

(1) They need the money for upgrading their equipment

(2) Their expenses on children՚s fees for schooling cannot be met from their income

(3) The price of food increases very high during some months

(4) During the monsoon months they cannot go into the sea to catch fish and so they earn nothing during this time

Answer: 4

11. Why does the marginal farmer called Sekar not sell his paddy in the market, so that he can earn more?

(1) The price in the market is very low and he will have to sell at a loss

(2) The people in the market do not allow the villagers to sell their paddy directly

(3) He has not paddy to spare after meeting his family՚s needs and settling the loan he took for buying seeds and fertilizers

(4) None of the above

Answer: 3

12. In rural India, what is the major reason for people to travel long distances in search of work?

(1) Not being able to earn money throughout the year in the profession they are working in

(2) They want to earn more than what they are earning presently

(3) They love to travel and see distant lands

(4) Their families want to visit their relatives who life far away

Answer: 1

13. Why do farmers in Nagaland do ‘terrace farming’ for rice?

(1) This is the recommended method for growing rice all over the world

(2) The land available to them is on hill slopes

(3) Growing rice on a terrace gives the highest yield

(4) Less water is required in this method

Answer: 2

14. Which of the following persons in a town can be considered as ‘working on the street’ ?

(1) Sweetshop owner

(2) Cloth showroom in charge

(3) Dentist

(4) Cycle-Rickshaw puller

Answer: 4

15. Why do small workshops and export factories employ casual workers?

(1) Because they do their work very casually

(2) The employers are very casual about their export orders

(3) Their employers get seasonal work

(4) None of the above

Answer: 3

16. Select the correct alternative after deciding which of the following benefits are given to permanent employees of companies

A. Savings for old age (PF and Pension) .

B. Overtime wages for working beyond normal working hours.

C. Regular salary every month ven if the company does not have enough work.

D. Medical facilities for them and their families.

Choose the Correct Option:

(1) A and D

(2) A, C and D

(3) A, B and D

(4) All of these

Answer: 2

17. Why do workers at the Labour Chowk pay ₹ 6 a night for a bed at a nearby night shelter?

(1) Because they cannot afford permanent accommodation on their meagre earnings

(2) Because they get excellent facilities at the night shelter

(3) Because their families can stay with them in the night shelter

(4) Because they are well off

Answer: 1

18. Where do the street vendors normally prepare the food items which they sell?

(1) On the street itself

(2) At specialized kitchens set up by industrialists

(3) At their homes

(4) None of the above

Answer: 3

19. The cycle-rickshaw puller, Bachchu Manjhi, must think twice before taking a day off from work. Why?

(1) He will not earn anything on that day

(2) He loves the work he does

(3) He meets many interesting persons in the duration his work

(4) All of the above

Answer: 1

20. Which of the following works is not done by an agricultural labourer?

(1) Harvesting the produce

(2) Sowing the seeds

(3) Weeding the fields

(4) Repairing the farm tractor

Answer: 4

21. NABARD is a

(1) commercial bank

(2) development bank

(3) co-operative bank

(4) regional rural bank

Answer: 2

22. Which of the following is the most mobile factor for production?

(1) Organization

(2) Land

(3) Labour

(4) Capital

Answer: 4

23. The level of a municipality in terms of Nagar Panchayat, Municipal Council or Municipal Corporation is normally determined by

(1) size of the population resident in the area

(2) population density in the area

(3) geographical area covered

(4) size of the work force

Answer: 1

24. When Jack lost his factory job that he had held for fifteen years, he had to take a lower paying job in a nearby town. This illustrates

(1) relative poverty

(2) horizontal social mobility

(3) downward social mobility

(4) intergenerational social mobility

Answer: 3

25. The total value of money and other assets, minus outstanding debts defines your

(1) income

(2) wealth

(3) relative poverty

(4) social mobility

Answer: 2

Developed by: