CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 38

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Which of the following reasons makes the domestic servant Kanta feel that she is not equal to other persons?

(1) Her work is very tiring, but even at the end of the day, she must stand in a line to get medicines from the government hospital

(2) Even though her child is sick, she cannot be absent from duty

(3) She lives in a slum with a drain flowing behind her home

(4) All of the above

Answer: 4

2. Why was Omprakash Valmiki treated unequally by his teacher and his classmates?

(1) His father misbehaved with the teacher

(2) He was born into a Dalit caste

(3) He shouted at the teacher and so was punished

(4) He was smaller and weaker than all his classmates

Answer: 2

3. Why were the Ansari՚s treated unequally?

(1) The belonged to the minority community

(2) They were foreigners

(3) They had recently shifted from the village

(4) They used to eat non-vegetarian food

Answer: 3

4. Which was the first state to implement the midday meal programme?

(1) Delhi

(2) Kerala

(3) Tamil Nadu

(4) Paschim Banga

Answer: 3

5. How is the midday meal programme helping to promote greater equality?

(1) Everywhere the meal is cooked by Dalit women only

(2) By making children of all castes and religions eat the food together

(3) By ensuring that the same items are eaten by both the rich and poor children

(4) All of the above

Answer: 2

6. Which famous Indian made the following statement: “Nothing is more disgraceful for a brave man than to live life devoid of self - respect.”

(1) Rosa Parks

(2) Omprakash Valmiki

(3) Dr. B. R. Ambedkar

(4) Shafiq Ansari

Answer: 3

7. Which are the two ways by which Article 15 of the Indian Constitution addresses inequality?

(1) The State and any individual shall not discriminate against anybody

(2) The Government and its officers shall not discriminate against anybody

(3) All citizens and diplomats shall not discriminate against anybody

(4) All men and women shall not discriminate against anybody

Answer: 1

8. Which of the following subjects are covered under Disabilities Act, 1995?

(1) The government must provide free education and integrate children with disabilities into mainstream schools

(2) All public places including schools should be accessible to disabled persons and be provided with ramps

(3) Government should make possible for the full participation of disabled persons in society

(4) All of the above

Answer: 4

9. Why do the disadvantaged people like the Tawa Matasya Sangh refer to the Indian Constitution as a ‘living document’ ?

(1) Because it was made by people who are still alive

(2) Because it can be read by everybody

(3) Because it has real meaning in their lives

(4) Because it is an inspiration for poetry and songs about equality

Answer: 3

10. What issue was the Tawa Matasya Sangh fighting for?

(1) Explement in government service for the displaced persons

(2) A pension to compensate for their lost livelihoods

(3) Fishing rights for the residents of the forest when the forest was cut down

(4) Fishing rights for the persons displaced due to construction of the Tawa Dam

Answer: 4

11. What does the phrase ‘power over the ballot box’ imply?

(1) By having the right to vote, people can elect or replace the persons who will represent them

(2) They can stuff their favorite person՚s ballots in the ballot box

(3) They can indulge in ‘booth capturing’

(4) None of the above

Answer: 1

12. What is the meaning of the phrase, ‘universal suffrage’ ?

(1) Anybody can vote

(2) It gives the right to vote to all adult citizens, irrespective of their caste, creed, religion, education, gender, etc.

(3) All people suffer equally

(4) All people in the universe will be suffering

Answer: 2

13. Which are the two ways through which the Government implements equality guaranteed by the Constitution?

(1) By reserving constituencies for the minorities and the weaker sections

(2) By making laws and implementing programmes or schemes

(3) By publicizing the Constitution throughout the country

(4) By asking its officers to treat all persons equally

Answer: 2

14. The midday meal scheme is implemented in which kind of institutions?

(1) Degree colleges

(2) Higher Secondary schools

(3) Secondary schools

(4) Elementary schools

Answer: 4

15. What is considered the most important key to eradicate inequality and discrimination?

(1) Implementing all laws very strictly

(2) Educating people about the laws

(3) Changing the mindset and attitudes of people

(4) All of the above

Answer: 3

16. In which kind of society are the female gender discriminated against?

(1) Patriarchal

(2) Matriarchal

(3) Feminist

(4) Matrilineal

Answer: 1

17. Which of the following is not a benefit which the highly educated have in our social system?

(1) They have better economic status

(2) They have more members in their immediate family

(3) They get more concessions from people in authority

(4) They get economic policies changed to suit their interests

Answer: 2

18. Why do the elite in society resist any change in the system?

(1) It will be more difficult for them to understand the changed system

(2) Their wealth will reduce in the new system

(3) Their children do not want the system to change

(4) They do not want others to challenge their status and position in society

Answer: 4

19. Why did Rosa Parks not give her seat in the bus to a white man?

(1) Because he did not ask her to give the seat to him

(2) There was no law which asked her to vacate the seat for a white man

(3) Because the felt that she is equal to him and so need not vacate her seat

(4) None of the above

Answer: 3

20. The civil Rights Act, 1964 of USA prohibits discrimination based on

(1) caste, creed, and religion

(2) class, color, and status

(3) race, religion, or national origin

(4) color or religion

Answer: 3

21. Which of the following types of obstacles do disabled persons encounter all over the world?

(1) Physical

(2) Social

(3) Technical

(4) All of the above

Answer: 4

22. A normal person will feel uneasiness in interacting with a disabled person for the first time because of which of the following reasons?

(1) Lack of knowledge and fear of the unknown

(2) Lack of ability

(3) Lack of understanding

(4) All of the above

Answer: 1

23. Which of the following is not a method to behave with a blind person?

(1) Introduce yourself

(2) Do not automatically give assistance, but wait for him to ask

(3) Ask him details of how his blindness occurred

(4) Let the blind person hold your arm to follow you, not the other way round

Answer: 3

24. Which of the following is not a method to behave with a person on a wheelchair?

(1) Extend your hand to shake his hand, if that is your normal method of greeting

(2) Stand while talking to the person

(3) Do not ask him how he got disabled, unless he himself wants to tell

(4) Push him wheelchair after taking his permission

Answer: 2

25. How should we not behave when meeting a person with AIDS?

(1) Embrace him

(2) Refuse to shake hands with him

(3) Eat food with him

(4) In case he asks, give him a lift in your car

Answer: 2