CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 39

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. What does PHD stand for?

(1) Private Health Centre

(2) Public Health Court

(3) Primary Health Centre

(4) Public Health Corporation

Answer: 3

2. In case there is a conflict between the Centre and a state in respect of a subject included in the ‘Current list’

(1) the State law prevails

(2) the Centre law prevails

(3) the matter is resolved by the Supreme Court

(4) the law which had been passed first would prevail

Answer: 2

3. Who is the highest Law Officer of a state?

(1) Solicitor General

(2) Secretary of the Law Department

(3) Attorney General

(4) Advocate General

Answer: 4

4. The Legislative Council in a state can be created or disbanded by the

(1) Parliament on recommendation of the State Legislature

(2) President on recommendation of the Governor

(3) Parliament alone

(4) State Legislative Assembly alone by a majority vote

Answer: 1

5. Which one of the following states does not have a bicameral legislature?

(1) Andhra Pradesh

(2) Karnataka

(3) Rajasthan

(4) Maharashtra

Answer: 3

6. Which of the following does not come under the original jurisdiction of the Supreme Court?

(1) A dispute between the Centre and a state

(2) A dispute between two states

(3) Protection against violation of the Constitution

(4) Protection of Fundamental Rights

Answer: 4

7. Which of the following is not a power of the High Court?

(1) Supervision over tribunals constituted by law relating to the armed forces

(2) Supervision over all courts under its jurisdiction

(3) Jurisdiction over revenue matters

(4) Issue writs for enforcement of fundamental rights

Answer: 1

8. The oath of office to a newly appointed High Court Judge is administered by the

(1) Chief Justice of the High Court

(2) Governor of the State

(3) Chief Justice of India

(4) President of India

Answer: 2

9. Which High Courts were first started in India?

(1) Delhi and Kolkata High Courts

(2) Mumbai, Delhi, and Calcutta High Courts

(3) Calcutta, Madras and Bombay High Courts

(4) Madras and Bengaluru High Courts

Answer: 3

10. Which state had the distinction of having the first woman Chief Justice in 1991?

(1) Asam

(2) Sikkim

(3) Andhra Pradesh

(4) Himachal Pradesh

Answer: 4

11. Match the Union Territories in the first column with the High Courts which have jurisdiction over them in the second column and select the correct alternative accordingly.

Match the Union Territories in the First Column with the High Courts Which Have Jurisdiction over Them in the Second Column and Select the Correct Alternative Accordingly
List – IList – II
A. Puducherry(i) Kerala High Court
B. Andaman and Nicobar Islands(ii) Bombay High Court
C. Lakshadweep(iii) Madras High Court
D. Daman and Diu(iv) Calcutta High Court

(1) (iii) (iv) (i) (ii)

(2) (i) (ii) (iii) (iv)

(3) (ii) (iv) (iii) (i)

(4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: 1

12. The Central Government՚s exclusive powers to legislate are enumerated in the

(1) Concurrent List

(2) Federal List

(3) Union List

(4) State List

Answer: 3

13. The Union Territories are administered by the

(1) Union Council of Minister

(2) President through administrators appointed by him

(3) Parliament

(4) Prime Minister

Answer: 2

14. Railway is a subject of the

(1) Concurrent List

(2) State List

(3) Residual List

(4) Union List

Answer: 4

15. Recognition to a national political party is accorded by the

(1) Election Commission at the Centre

(2) State Election Commission of the concerned state

(3) Ministry of Parliamentary affairs

(4) Speaker of the Lok Sabha

Answer: 1

16. How many years is the term of a Legislative Council in a state?

(1) Three years

(2) It remains continuing

(3) Five years

(4) Six years

Answer: 2

17. Which of the following persons decides the names of the Ministers in a state Government?

(1) MLS՚s of the ruling party

(2) Governor

(3) Chief Minister

(4) None of the above

Answer: 3

18. In the story of Hakim Sheikh belonging to PBKMS in the NCERT book, why was he not admitted to the government hospitals where he was taken to after his serious accident?

(1) There was no spare bed

(2) Facility for treating him was not there

(3) Specialized doctors necessary for treating him were not available

(4) All of the above

Answer: 4

19. What was the major decision of the Costa Rica government which allowed them to provide adequate funds for developing the basic health facilities and amenities?

(1) Set aside a separate budget for providing the basic amenities

(2) Not to have an army

(3) Reduce funds from education to increase funding to health services

(4) Reduce the salary of the legislators to half

Answer: 2

20. What are ‘medical tourists’ ?

(1) People from other countries who come to India for medical treatment

(2) Tourists who love to visit hospitals

(3) Doctors and nurses from foreign countries who visit India

(4) Eminent doctors from abroad who visit India for participating in conferences

Answer: 1

21. Which one of the following is not a communicable disease?

(1) chicken pox

(2) Malaria

(3) Diabetes

(4) Measles

Answer: 3

22. Which of the following is not the responsibility of an MLA?

(1) Electing his party՚s leader in the legislature

(2) Debating issues in the assembly

(3) Visiting his constituency after a natural calamity

(4) Authorizing and supervising the work of the Sanitation Department

Answer: 4

23. Which of the following political parties is not a National Party?

(1) Communist Party of India

(2) Telugu Desam Party

(3) Bahujan Samaj Party

(4) Bharatiya Janata Party

Answer: 2

24. Which are the three levels of ministers possible in a state?

(1) Cabinet Minister, Minister of State and Deputy Minister

(2) Chief Minister, Cabinet Minister and Deputy Minister

(3) Prime Minister, Chief Minister and Cabinet Minister

(4) None of the above

Answer: 1

25. Why are private health services much more costly than public health services?

(1) The doctors and other staff are paid much higher emoluments than the staff manning public health services

(2) Private health services prescribe branded costly medicines whereas public health services dispense generic medicines which are cheap

(3) Public health services are funded by the government through taxes paid by people and so they are subsidized to a large extent

(4) All of the above

Answer: 4

Developed by: