CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 4

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Around 3900 years ago, the earliest cities Harappa and Mohenjo-Daro, began to ended because of various reasons. Which one of the following is not one of the reasons?

(1) There was internal rivalry and warfare between cities

(2) Deforestation and floods brought destruction

(3) Grazing of green cover by herds of cattle destroyed the soil cover

(4) Rivers dried up leading to the end of the cities

Answer: 1

2. The Indus Valley Civilization flourished during

(1) 5000 - 3500 BCE

(2) 3000 - 1500 BCE

(3) 2350 - 1750 BCE

(4) 1500 - 500 BCE

Answer: 3

3. The main channels of our knowledge about the Indus Valley Civilization are

(1) inscriptions

(2) coins

(3) palm and barch leaf manuscripts

(4) archaeological excavations

Answer: 4

4. Match the following

Match the Following
List IList II
A.Kalibangan(i)Rajasthan
B.Mohenjodaro(ii)Haryana
C.Banawali(iii)Gujarat
D.Surkotda(iv)Sindh

(1) (i) (iv) (ii) (iii)

(2) (ii) (iv) (i) (iii)

(3) (iii) (iv) (ii) (i)

(4) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: 1

5. The main occupation of the people of the Indus Valley Civilization was

(1) agriculture

(2) cattle rearing

(3) hunting

(4) trade

Answer: 1

6. The famous figure of a dancing girl found in the excavations of Harappa was made of

(1) terracotta

(2) steatite

(3) bronze

(4) read limestone

Answer: 3

7. Mohenjo-Daro is also known as

(1) mound of the great

(2) mound of the survivors

(3) mound of the living

(4) mound of the dead՚s

Answer: 4

8. The Great Bath of the Indus Valley Civilization was discovered in

(1) Harappa

(2) Lothal

(3) Mohenjo-Daro

(4) Ropar

Answer: 3

9. The four largest Harappan cities are

(1) Lothal, Ganweriwala, Kalibangan and Harappa

(2) Mohenjodaro, Kalibangan, Harappa and Ganweriwala

(3) Harappa, Mohenjodaro, Kalibangan and Dholavira

(4) Chanhudaro, Mohenjodaro, Lothal and Surkotada

Answer: 3

10. Match these sites with what has been found there.

Match These Sites with What Has Been Found There
List IList II
A.Mohenjodaro(i)Dockyard
B.Kalibangan(ii)The Great Bath
C.Lothal(iii)Store House
D.Harappa(iv)Fire Altar

(1) (i) (ii) (iii) (iv)

(2) (ii) (iv) (i) (iii)

(3) (ii) (i) (iv) (iii)

(4) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: 2

11. How many years ago did the Indus Valley Civilization exist?

(1) About 2000 years

(2) About 10000 years

(3) About 8000 years

(4) About 5000 years

Answer: 4

12. Why did the Harappan people employ lime and burnt bricks, which were costly instead of sundried bricks for construction?

(1) The climate was moist due to the cities being on the banks of rivers

(2) Their knowledge of technology was high

(3) Sun drying was difficult job to do

(4) They planned their activities properly

Answer: 1

13. In which State of India have the largest number of Harappan sites been found?

(1) North East Uttar Pradesh

(2) Gujarat

(3) Punjab

(4) Jammu and Kashmir

Answer: 2

14. What could have not been the purpose of the Great Bath?

(1) Water storage for the fire fighting

(2) Community bathing

(3) Swimming and water sports

(4) Venue of some important ritual or festival celebration

Answer: 1

15. The script of the Indus Valley Civilization has the following characteristic.

(1) It can be read easily even today

(2) It is pictographic

(3) It is written from right to left

(4) It has 400 letters

Answer: 2

16. Which crop was not grown by the people of the Indus Valley Civilization?

(1) Wheat and Barley

(2) Rice

(3) Pulses

(4) Sugar cane

Answer: 4

17. How do archaeologists know that cloth was used in the Harappan Civilization?

(1) Pieces of cloth attached to the lid of a silver vase have been excavated

(2) Cloth has been mentioned as an item of use in their inscriptions

(3) In paintings of the time, people have been shown wearing clothes

(4) None of the above

Answer: 1

18. Match the following metals and stones used by the Harappans with the probable sources from where they obtained them.

Match the Following Metals and Stones Used by the Harappans with the Probable Sources from Where They Obtained Them
List IList II
A.Copper(i)Gujarat
B.Gold(ii)Afghanistan
C.Tin(iii)Rajasthan
D.Precious Stones(iv)Karnataka

(1) (i) (ii) (iii) (iv)

(2) (iii) (iv) (ii) (i)

(3) (i) (iv) (ii) (iii)

(4) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: 2

19. Match the items used by the Harappans with their importance of usefulness for them.

Match the Items Used by the Harappans with Their Importance of Usefulness for Them
List I (Item Used)List II (Importance or Usefulness)
A.Gold and Silver(i)For travel over long distances of carrying goods
B.Writing(ii)Preparation of seals
C.The Wheel(iii)For digging the earth and planting seeds
D.The Plought(iv)For making ornaments and vessels

(1) (iv) (i) (ii) (iii)

(2) (ii) (iv) (i) (iii)

(3) (iv) (ii) (i) (iii)

(4) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: 3

20. How was the life of the farmers who supplied food to the Harappan cities different from that of the farmers and herders which we have studied previously?

(1) They were more prosperous

(2) Their life was the same

(3) They were very poor as the persons in the cities paid very less for the food supplied

(4) They were suppliers of food products to the city dwellers whereas the earlier farmers and herders provided food only for themselves

Answer: 4

Developed by: