CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 41

Get top class preparation for CTET-Hindi/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET-Hindi/Paper-2.

1. A system of structure and practice in which men dominate, oppress and exploit women in called

(1) Hierarchy

(2) Fascism

(3) Monarchy

(4) Patriarchy

Answer: 4

2. While discussing gender roles in the classroom, you would assert that

(1) there are different professions for men and women

(2) boys need to attend school as they are the future earning members of the family

(3) gender stereotypes in society need to be addressed meaningfully

(4) household work should not be productive

Answer: 3

3. Girls surpass boys in physical development in which period?

(1) Infancy

(2) Later Childhood

(3) Early Childhood

(4) Adolescence

Answer: 2

4. Gender bias promulgates the myth that boys are naturally better than girls in which of the following subjects?

(1) Art

(2) Mathematics

(3) Science

(4) Both ‘2’ and ‘3’

Answer: 4

5. What was different about children՚s lives in Samoan society in the 1920՚s from Indian society today, as given in the NCERT book?

(1) They all (boys and girls) learnt to do household work as well as earning livelihoods, at different periods in their lives

(2) They did not go to school, but enjoyed their childhood by playing throughout the day

(3) Both boys and girls played the same roles in their lives

(4) None of the above

Answer: 1

6. Which of the following activities will make children grow up with the idea that they have different roles to play in life as women and men?

(1) Boys are given toy cars to play with while girls are given dolls

(2) Girls are told to talk softly and boys are told to grow up as strong men

(3) Girls are told to play Ludo with the boys on a rainy Sunday

(4) Both ‘1’ and ‘2’

Answer: 4

7. All over the world, the work that women do within the home is not recognized as work. Why is this so?

(1) Because they are not paid any salary for it

(2) The amount of work done is negligible

(3) It is assumed that the housework is something that comes naturally to women

(4) The women use automatic appliances for all the work and so it does not require any effort

Answer: 3

8. Which of the following works done by a female domestic servant in a rich villager՚s household is not strenuous or physically demanding?

(1) Fetching water from a well into the house

(2) Looking after a small child who is sleeping

(3) Washing the dirty clothes of the family without help from a washing machine

(4) Carrying headloads of firewood for cooking

Answer: 2

9. Teachers can challenge the gender bias in schools through following

(1) unbiased assessment strategies

(2) unbiased pedagogical practices

(3) unbiased curriculum choices

(4) all of the above

Answer: 4

10. Why has the Government of India made it mandatory for organization that employ 30 or more than 30 female employees to provide creche facilities?

(1) This helps many women to take up employment outside the home

(2) It helps the women to earn higher salaries

(3) The children enjoy the creches more than being at home

(4) All of the above

Answer: 1

11. When somebody՚s work is devalued, what does it mean?

(1) It is valued higher than anybody else՚s work

(2) It is not possible to value the work as there is no measurement made

(3) It means that the person is not given recognition for the job that has been done

(4) It means that it is not possible to calculate its value

Answer: 3

12. You have read the story of Laxmi Lakra, the first woman diesel engine driver of the Northern Railway. What other activities out of the following did she take up which are not stereotyped as activities for women?

(1) Passing High School in the first Division

(2) Driving a motorcycle at the Polytechnic where she studied

(3) Helping with the housework at home

(4) Studying in a Government school

Answer: 2

13. Why was Ramabai given the title, ‘Pandita’ ?

(1) Because she never went to school but studied at home only

(2) Because she married a Brahmin boy

(3) Because she was born in a Brahmin family

(4) Because she could read and write Sanskrit

Answer: 4

14. Which of the following was the most notable achievement of Ms. Rokeya Sakhawat Hossain of Kolkata in support of the Women՚s Movement more than one hundred years ago?

(1) She opened a school exclusively for girls in Kolkata in 1910

(2) She wrote a book about a woman piloting a plane and driving a car

(3) She learnt to read and write Urdu

(4) None of the above

Answer: 1

15. What is the main reason why even today many girls either drop out of school at the primary stage or do not go to school at all?

(1) Poverty

(2) School not being near the home

(3) Due to discrimination in the family

(4) The teacher does not make the class interesting to attend

Answer: 3

16. Why do more children from Dalit, Adivasi and Muslim communities drop out of school than children from other communities?

(1) In the tribal areas and rural parts of the country, there may not be schools or teachers to man them

(2) There is no transport to take the children to school, especially if the school is not near to their home

(3) People of these communities are discriminated against by their teachers

(4) All of the above

Answer: 4

17. What is known as the ‘Women՚s Movement’ ?

(1) Women moving from one place to another looking for a job

(2) The movement in which women individually and collectively have struggled to improve the condition of women

(3) Women helping their husbands to move up in life

(4) Women boxers participating in the Olympics

Answer: 2

18. Which of the following methods can women use to raise public awareness on women՚s rights issues?

(1) Through street plays and public meetings

(2) By asking their husbands to tell all whom they meet about the rights of women

(3) By filing a case in the Supreme Court

(4) By kidnapping the Social Justice Minister and making him promise to set right the injustices

Answer: 1

19. What is the date of International Women՚s Day every year?

(1) 21 June

(2) 5 May

(3) 8 March

(4) 15 August

Answer: 3

20. What is the meaning of sexual harassment?

(1) A woman boss reprimanding a male employee working under her

(2) A woman not listening to her husband

(3) A man beating his wife with a stick

(4) Physical or verbal behavior of a sexual nature against the wishes of a woman

Answer: 4

21. What is the difference between ‘sex’ and ‘gender’ ?

(1) Sex is male or female, whereas gender can also be neuter

(2) Sex is either ‘masculine’ or ‘feminine’ whereas gender is either ‘male’ or ‘female’

(3) Sex means the biological makeup of an individual՚s anatomy, whereas gender relates to social and cultural lifestyle

(4) Sex relates to society whereas gender related to your biological makeup

Answer: 3

22. Who are the major persons in our life who reinforce our gender roles?

(1) Newspaper editors

(2) Our parents

(3) Our friends

(4) All of the above

Answer: 2

23. Which of the following is a characteristic of a joint family in India, but not that of a nuclear family?

(1) There is a clear division of labor among the members of the family

(2) Women are encouraged to find work outside the house to increase the family income

(3) The family members stay in separate houses

(4) The elder generation does not take any part in the decision making of the family, but leaves it to the younger generation

Answer: 1

24. Which is a major advantage of rural family life in India, compared to urban life?

(1) Health of everyone is excellent due to the open spaces

(2) There is no pollution

(3) Women remain within the home and so are happy

(4) The bonding in rural society provides security and mutual trust

Answer: 4

25. Classify the following four profession stereotypes as Male or Female and accordingly select the correct alternative

A. Airline Pilot

B. Nurse

C. Gynecologist

D. Engine Driver

Classify the Following Four Profession Stereotypes as Male or Female and Accordingly Select the Correct Alternative
ABCD
(1)FemaleFemaleFemaleMale
(2)MaleFemaleFemaleMale
(3)MaleFemaleFemaleMale
(4)MaleFemaleMaleFemale

Answer: 3

Developed by: