CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 42

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. According to the Indian Constitution, the right empowering citizens to move the High Court or Supreme Court if they believe that any of their Fundamental Rights has been violated by the State, is

(1) Right to constitutional remedies

(2) Right against exploitation

(3) Right to equality

(4) Right to life

Answer: 1

2. All Indians should have a right to vote irrespective of their socio-economic status. This idea can be associated with

(1) Dr. Rajendra Prasad

(2) Dr. B. R. Ambedkar

(3) Jawaharlal Nehru

(4) Mahatma Gandhi

Answer: 2

3. Public Interest Litigation (PIL) has

(1) hampered government functioning

(2) increased access to justice

(3) hampered the delivery of justice

(4) led to a decrease in judicial activism

Answer: 2

4. ‘Right to Education’ is a fundamental Right under Article 21 which deals with ‘Right to Life’ because

(1) only an educated person has right to life

(2) education is life

(3) not all people had right to education

(4) education helps in leading a dignified life

Answer: 4

5. The most profound influence on the drafting of the Indian Constitution was exercised by

(1) French ideals of liberty and fraternity

(2) the Constitution of the USA

(3) Government of India Act, 1935

(4) the British Constitution

Answer: 3

6. The Constitution of India was promulgated on 26 January, 1950 because

(1) on that day in 1930, the Congress observed Independence Day

(2) on that day in 1941, the Quit India Movement was started

(3) on that day in 1919, the Jallianwala Bagh tragedy took place

(4) on that day in 1885, the Indian National Congress was founded

Answer: 1

7. Which of the following statements are true? Select the correct alternative accordingly

A. The Indian Constitution is a written Constitution.

B. The Constitution Assembly՚s first meeting was held on 9 December, 1947.

C. The most essential feature of the Parliamentary Form of Government is the Sovereignty of Parliament.

Choose the Correct Option:

(1) A and B

(2) A and C

(3) B and C

(4) All A, B, and C

Answer: 2

8. Which of the following was adopted from the Maurya dynasty in the emblem of the Government of India?

(1) The four lions

(2) The Horse

(3) The chariot wheels

(4) The words ‘Satyamev Jayate’

Answer: 1

9. Which of the following is not a basic feature of the Indian Constitution?

(1) Independence of Judiciary

(2) Parliamentary form of Government

(3) Federal Government

(4) Presidential Government

Answer: 4

10. The Constitution of India has adopted the concept of ‘Fundamental Duties’ from the Constitution of which country?

(1) The former USSR

(2) Venezuela

(3) Canada

(4) The USA

Answer: 1

11. Which of the following is not a condition for becoming a citizen of India?

(1) Birth

(2) Descent

(3) Acquiring property

(4) Naturalization

Answer: 3

12. Any dispute regarding the violation of Fundamental Rights can be presented

(1) in a High Court only

(2) either in a High Court or in the Supreme Court

(3) in the Supreme Court only

(4) None of the above

Answer: 2

13. The elected members of the Constituent Assembly were

(1) elected directly by the people

(2) elected by the communities they belonged to

(3) nominated by the Government

(4) elected by the provincial assemblies

Answer: 4

14. The Right to Constitutional Remedies falls under

(1) Fundamental rights

(2) Legal rights

(3) Constitutional rights

(4) Natural rights

Answer: 1

15. Which one of the following is not part of the Electoral College for electing the President of India?

(1) Elected members of the Rajya Sabha

(2) Elected members of the Lok Sabha

(3) Elected members of the Legislative Councils

(4) Elected members of the Legislative Assemblies

Answer: 3

16. Which of the following appointments is not officially made by the President of India?

(1) Chief of the Naval Staff

(2) Chief of the Army Staff

(3) Speaker of the Lok Sabha

(4) Chief Justice of India

Answer: 3

17. The President of India is

(1) the head of the Parliament

(2) the head of the Government

(3) the head of the Judiciary

(4) the head of the State

Answer: 4

18. The Indian Constitution mandates that the Indian State is secular. Which of the following instances violates this?

(1) A Sikh motorcycle driver in Delhi does not need to wear a helmet

(2) A Government school promoting Hinduism in their morning prayers

(3) A private Christian school teaching Hindi student about the Bible

(4) None of the above

Answer: 2

19. The Government will intervene if a religious group says that their religion allows them to practice female infanticide. On what constitutional basis can the Government do so?

(1) Because it violates the first fundamental right, i.e.. , Right to equality and prohibition of discrimination on grounds of sex

(2) Because it violates the third fundamental right, i.e.. , Right against exploitation

(3) Because infanticide is murder

(4) Because it violates the second fundamental right, i.e.. , Right to Freedom of life

Answer: 1

20. Which of the following is nearest in meaning to the word ′ sovereign ″ in the Preamble to the Indian Constitution?

(1) A gold coins

(2) An independent people

(3) A monarch or other supreme ruler

(4) A person with authority

Answer: 2

21. List the following activities regarding the development of the Indian Constitution in Chronological order and select the correct alternative accordingly

A. Objective Resolution of Indian Constitution adopted by assembly after a comprehensive debate.

B. First meeting of Constituent Assembly - 9 - 23, December, 1946.

C. Full adoption or ratification of a single unified document.

D. Cabinet Mission recommends the establishment of constituent assembly.

Choose the Correct Option:

(1) C ⇾ A ⇾ D ⇾ B

(2) A ⇾ C ⇾ D ⇾ B

(3) D ⇾ B ⇾ A ⇾ C

(4) A ⇾ D ⇾ B ⇾ C

Answer: 3

22. Which one of the following provisions in the Indian Constitution has originated from the Constitution of the USA?

(1) Concurrent List

(2) Appointment of state governors by the centre

(3) Preamble and Fundamental Duties

(4) Judicial Review

Answer: 4

23. What constitutes ‘Parliament’ under the Constitution of India?

(1) Lok Sabha and Rajya Sabha

(2) President of India, Lok Sabha and Rajya Sabha

(3) President of India, Vice-President of India, Lok Sabha and Rajya Sabha

(4) Lok Sabha, Rajya Sabha and Vidhan Sabha՚s of the Union Territories

Answer: 2

24. How many members of the Rajya Sabha are elected representatives?

(1) 238

(2) 250

(3) 525

(4) 12

Answer: 1

25. Match the events with the dates and select the correct alternative accordingly.

Match the Events with the Dates and Select the Correct Alternative Accordingly
A.Adoption of National Song by Constituent Assembly(i)22 July, 1947
B.Adoption of National Emblem by the Government(ii)24 January, 1950
C.Adoption of National Calendar by the Government(iii)26 January, 1950
D.Adoption of National Flag by Constituent Assembly(iv)22 March, 1957

(1) (i) (ii) (iii) (iv)

(2) (ii) (i) (iv) (iii)

(3) (ii) (iii) (iv) (i)

(4) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: 3

Developed by: