CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 43

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. The first hour of every sitting of the Lok Sabha is called

(1) Privilege hour

(2) Zero hour

(3) Question hour

(4) Public hour

Answer: 2

2. In the parliamentary form of Government, the members of the Council of Ministers are collectively responsible to whom?

(1) Lower House of Parliament

(2) Head of the State

(3) The Prime Minister

(4) Speaker of the Lower House of Parliament

Answer: 1

3. The objective of tabling an adjournment motion in Parliament is to

(1) collect information from the members

(2) introduce a cut in the budgetary proposals

(3) make the Government fall

(4) criticize a particular policy of the Government

Answer: 4

4. The President can dismiss a Minister

(1) with the consent of the Lok Sabha Speaker

(2) only is an emergency

(3) on the recommendation of the Prime Minister

(4) directly without consulting anyone

Answer: 3

5. The members nominated to the Rajya Sabha by the President are from the persons

(1) who are highly experienced

(2) who were freedom fighters

(3) who were earlier members of the Lok Sabha

(4) None of the above

Answer: 4

6. A money Bill can originate in

(1) a Joint Sitting of the Lok Sabha and Rajya Sabha

(2) Lok Sabha only

(3) Rajya Sabha only

(4) None of the above

Answer: 2

7. Why should there be Universal Adult Franchise in a democracy?

(1) Because democracy implies the desire, participation, and approval of the people

(2) Because everybody must have the power of voting

(3) So that bad politicians can be removed from office

(4) Because only adults know who is good

Answer: 1

8. Which of the following is a decision made by the Union Government?

(1) A tube well is to be started in Madangir village for irrigating the fields

(2) A Government Secondary School is to be opened in Rampuri locality of Delhi

(3) India to maintain peaceful relations with Pakistan

(4) Board exams to be abolished in Odisha for tenth class

Answer: 3

9. Why are the people՚s representatives to Lok Sabha and the Vidhan Sabha՚s elected for a period of only five years and not for life?

(1) So that other people can get a chance to represent the voters

(2) They will become too old

(3) They do not want to be representatives for a lifetime

(4) In case the elected representatives misuse their powers, they can be voted out in the next election

Answer: 4

10. Four actions being taken by a Minister are given below. Decide in which of these actions he is not misusing his powers and accordingly select the correct alternative.

A. Sends his security staff to beat up his rival in the current election.

B. Phones the local Police Station to tell them not to arrest his nephew who has robbed a bank.

C. Refuses to sanction a project of his ministry for valid technical reasons.

D. Deposes in the Court as a witness to punish a thief who robbed his house.

Choose the Correct Option:

(1) A, B and D

(2) C and D

(3) Only C

(4) A and B

Answer: 2

11. What is the difference between the terms ‘State’ and ‘Government’ ?

(1) ‘State’ refers to a political entity representation a sovereign people, whereas ‘Government’ is the Executive part of the State

(2) The ‘State’ can be voted out in the next election, whereas ‘Government’ will always be there

(3) ‘State’ covers only some part of the territory which ‘Government’ governs

(4) They are both the same

Answer: 1

12. Which Fundamental Right is violated if a 12-year-old child is working in a carpet manufacturing factory?

(1) Right to Freedom

(2) Right to Constitutional Remedies

(3) Right to Equality

(4) Right against exploitation

Answer: 4

13. Which of the following statements are incorrect regarding the Lok Sabha?

A. The electorate which elects the members consists of all citizens above the age of 21 years.

B. The Deputy Speaker presides in the absence of the Speaker.

C. Some members are nominated.

D. Members must be 21 years of age or above when they are elected.

Choose the Correct Option:

(1) Only C

(2) B, C and D

(3) A and D

(4) Only D

Answer: 3

14. Which members of the Executive are also members of the Legislature?

(1) The President

(2) Ministers

(3) Members of the Rajya Sabha who are Ministers

(4) Members of the Lok Sabha who are Ministers

Answer: 2

15. Which of the following responsibilities of Parliament ensures that the Executive performs its duties satisfactorily?

(1) Representative responsibility

(2) Power of the Purse responsibility

(3) Legislative responsibility

(4) Oversight responsibility

Answer: 4

16. Under which of the following conditions does the term of a Government ended?

(1) The Lok Sabha passes a motion of no-confidence against the Council of Ministers

(2) At the end of five years

(3) The President of India dismisses the Government due to incompetence

(4) All of the above

Answer: 1

17. By what procedure are documents issued by the Government circulated to the MP՚s?

(1) Passing an Ordinance

(2) Adjournment Motion

(3) Laying of papers on the table

(4) Giving an Assurance

Answer: 3

18. What is the main purpose of forming a Parliamentary Committee to pass a legislation?

(1) So that MP՚s can insert ideas to their advantage in the new legislation

(2) So that every matter is thoroughly and systematically scrutinized and considered by Parliament before it is legislated on

(3) For giving more work to the MP՚s when Parliament is not in session

(4) To delay the legislation sufficiently so that MP՚s have more time to think on it

Answer: 2

19. Which of the following Committees of Parliament will be classified as an ‘Ad hoc Committee’ and not a ‘Standing Committee’ ?

(1) Public Accounts Committee

(2) Government Assurances Committee

(3) Business Advisory Committee

(4) Hindi Equivalents Committee

Answer: 4

20. For those Union Territories, which have no Legislative Assemblies of their own, laws are passed by

(1) Parliament

(2) The appointed Administrator

(3) Union Ministry concerned

(4) President of India

Answer: 1

21. Which of the following types of bills cannot be introduced first in the Rajya Sabha?

(1) A bill pertaining to the removal of the President by impeachment

(2) Money Bills

(3) A bill to bring a state under President՚s Rule

(4) Any bills pertaining to the powers of the Supreme Court or State Judiciary

Answer: 2

22. The President can promulgate an ordinance when

(1) there is a conflict between the two Houses regarding a particular bill

(2) a bill passed by the Lok Sabha is not passed by the Rajya Sabha

(3) the Lok Sabha has been dissolved

(4) both the Houses of the Parliament are not in session

Answer: 4

23. Vice President of India presides over

(1) Rajya Sabha

(2) Lok Sabha

(3) Both ‘1’ and ‘2’

(4) None of the above

Answer: 1

24. Consider the following two statements Assertion (A) : Rights and duties are two sides of the same coin.

Reason (R) : It is not the duty of the state to maintain the rights of the citizens.

Now select the correct answer from the choices given below:

(1) Both (A) and (R) are true, and (R) is correct explanation of (A)

(2) (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(3) (A) is true, but (R) is false

(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 3

25. Which of the following statements are incorrect regarding the Rajya Sabha?

A. The House has a maximum of 250 members

B. One third of the members serve a term of two years

C. Some members are nominated

D. It has equal legislative powers as the Lok Sabha

(1) A and C

(2) B and D

(3) A, B and D

(4) Only D

Answer: 2