CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 44

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Showcasing Adivasis as wearing colorful costumes, headgear and dancing often results in

(1) discriminating against such groups

(2) promoting Adivasi culture

(3) demonstrating the diversity of Indian culture

(4) attracting attention of the world to the plight of poor Adivasis

Answer: 1

2. CK Janu is a very eminent

(1) Anthropologist

(2) Adivasi activist

(3) Environmentalist

(4) Script writer

Answer: 2

3. The Government of India appointed a committee headed by Justice Rajinder Sachar to examine the social, economic, and educational status of which of the following communities?

(1) Muslim

(2) Jain

(3) Sikh

(4) Anglo-Indian

Answer: 1

4. To ensure the independence of the judiciary in India,

(1) the judges can be easily removed

(2) the Executive can overrule the judgement given by the Supreme Court or the High Courts

(3) our Constitution has various provisions that keep it free from the influence of the Legislature and Executive

(4) the Parliament can give judgment in criminal cases

Answer: 3

5. A Lok Adalat is generally presided over by

(1) a Judge of the District Court

(2) a retired judge

(3) the Prime Minister

(4) a Supreme Court judges

Answer: 2

6. Although there are 28 states in the Union, there are only ________ High Courts.

(1) 27

(2) 25

(3) 24

(4) 21

Answer: 4

7. An individual approach the Supreme Court to appeal against the judgement of the

(1) Lok Adalat

(2) District Court

(3) High Court

(4) Nyaya Panchayat

Answer: 3

8. The concept of Public Interest Litigation (PIL) was initiated by

(1) Supreme Court

(2) a Member of Parliament

(3) the Prime Minister

(4) President of India

Answer: 1

9. Which is the only Union Territory which has its own High Court?

(1) Puducherry

(2) National Capital Territory of Delhi

(3) Daman and Diu

(4) Andaman and Nicobar Islands

Answer: 2

10. Which of the following statements are correct regarding the rights of a person who is facing arrest?

A. She/he must be informed the reason for arrest at the time of arrest.

B. The arrested person must be presented before a magistrate within 24 hours of the arrest.

C. Confessions made, while in police custody, are not evidence and cannot be used in court.

D. A boy below the 15 years of age or a woman cannot be called for interrogation to the police station.

Choose the Correct Option:

(1) A, C and D

(2) B and D

(3) A, B and D

(4) All of these

Answer: 4

11. Civil cases are related to

(1) dacoity

(2) cheating in business

(3) disputes over property

(4) kidnapping a child for ransom

Answer: 3

12. A judge of the High Court retires at the age of

(1) 60 years

(2) 62 years

(3) 65 years

(4) 67 years

Answer: 2

13. Which of the following is not correct about ‘open court’ ?

(1) The Police are not supposed to be present

(2) People can see the whole proceedings

(3) It is held in the presence of the accused

(4) Hearing of the case is held in front of viewers

Answer: 1

14. FIR stands for

(1) First Information Role

(2) Further Information Report

(3) First Individual Record

(4) First Information Report

Answer: 4

15. Which of the following statements correctly identified a “cognizable offence” ?

(1) Police can arrest the accused person only after permission from a First-Class Magistrate

(2) A charge or crime for which the police are entitled to arrest a person without seeking permission of the court

(3) Police can arrest the accused person only after permission from a Court

(4) The police cannot arrest the accused person under any condition.

Answer: 2

16. Which of the following is not true about an FIR?

(1) The police begin the investigation only after the registration of the FIR

(2) An FIR mentions the date, time, and place of the offence.

(3) The complainant may or may not sign the FIR

(4) There is a prescribed form to register an FIR

Answer: 3

17. Which of the following is not the responsibility of the Public Prosecutor?

(1) To conduct the prosecution

(2) To at impartially

(3) To represent the interest of the State

(4) To also represent the interest of the witness

Answer: 4

18. Which one of the following is not correct regarding displacement of Adivasis from their land?

(1) Forest land was cleared for making dams

(2) Forest land was reserved for National Parks

(3) Forest land was cleared for mining

(4) Forest land was cleared for growing crop

Answer: 1

19. ‘Basic facilities’ include the supply of which of the following? Select the correct alternative accordingly.

A. Public transport.

B. Water and Electricity.

C. Shops and Markets.

D. Schools and hospitals.

Choose the Correct Option:

(1) B and D

(2) Only B

(3) A, B and D

(4) All of the above

Answer: 3

20. The important characteristics of a ‘Public facility’ is that

(1) it benefits the privileged section of society

(2) its benefits can be shared by many people

(3) it is neat and clean

(4) it benefits the underprivileged sections of society

Answer: 2

21. Which of the following diseases is not caused due to polluted drinking water?

(1) Cholera

(2) Diarrhea

(3) Pneumonia

(4) Dysentery

Answer: 3

22. The main source of water for the poor people is

(1) municipal water

(2) private borewells

(3) bottled water

(4) from a water tanker

Answer: 1

23. Proper sanitation means

(1) free public toilets

(2) toilets in the open parks

(3) toilets near the railway line

(4) toilet facilities within the limits of the house

Answer: 4

24. If water from a borewell is brackish, it should not be used for

(1) washing clothes

(2) cooking and drinking purposes

(3) watering the garden

(4) toilets

Answer: 2

25. Which of the following measures do governments adopt to meet the expenses of public facilities? Select the correct alternative accordingly.

A. Ask people to say for using the facilities

B. Takes donations

C. Collect taxes

D. Takes endowments

Choose the Correct Option:

(1) A and C

(2) Only C

(3) A, B and C

(4) All of these

Answer: 4

Developed by: