CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 46

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Which of the following pedagogical approaches exhibited by four different teachers for teaching ‘Industrialization’ is most appropriate?

(1) The teacher believes that she must cover the entire process of industrialization in detail and brings copious material to the class

(2) The teacher asks the class to read the entire lesson silently and ask questions if they have not understood

(3) The teacher is a believer in the timeless glory of the textbook and teaches by explaining every work and asking comprehension questions to students

(4) The teacher is aware of multiple approached to pedagogy and plans a trip to an industry in the nearby area to demonstrate the concepts, discuss and debate the issues in groups and then in a plenary, sums up the conclusions

Answer: 4

2. A teacher gives the following exercise to her students: Imagine you are a member of a nomadic community that shifts residence every 3 months. How would this change your life?

(1) The question will prove that a student՚s life is far safer and more enjoyable than the life of people in such situations

(2) The question will make students less egocentric and promote universal brotherhood

(3) The question will impress upon the students that facts are more important than reflection in Social Science

(4) The question will help students place themselves in new situations to gain a better understanding of the concepts involved

Answer: 4

3. The following question is given under the heading ‘let՚s discuss’ at the end of a chapter: ‘Why do you think ordinary men and women did not generally keep records of what they did?’ What is the relevance of asking this question?

(1) Such questions encourage guesswork and so should not be given

(2) Ordinary men and women lead common lives. There is nothing great or of significance to write about them

(3) It is good to ignite a discussion and let students come out with their reasoning

(4) Questions which do not have fixed answers should not be given, as they will confuse the students

Answer: 3

4. While discussing gender roles in the classroom, you would assert that

(1) there are different professions for men and women

(2) boys need to attend school as they are the future earning members of the family

(3) gender stereotypes in society need to be addressed meaningfully

(4) household work should not be productive

Answer: 3

5. The approach of the ‘Social and Political Life’ textbooks of NCERT is to

(1) give the learner one correct answer for a question

(2) focus the attention of the learners on the factual content of lessons

(3) use definitions to sum up a concept

(4) use case studies and narratives to explain concepts

Answer: 4

6. You are teaching ‘Unity in Diversity’ to the students of Class VIII. Which of the following activities would you carry out to make the students understand the concept effectively?

(1) Write an essay on the river disputes between State of India

(2) Prepare a model of the Hydro-electric project near the school

(3) Conduct a test after the lesson is thoroughly taught

(4) Present a feature on the different dance forms of our country appreciating their underlying similarities and differences

Answer: 4

7. Doing activities with children will be effective only if

(1) the teacher does not know why she is doing it

(2) the teacher conducts them to complete her ‘Lesson Plan’

(3) the teacher does them as a pretence to obey her Principal՚s directions for activity-based learning

(4) she believes that activity-based education will help the child in understanding the concepts

Answer: 4

8. Which of the following should not be a part of the Social Science instructional process?

(1) Planning

(2) Dictation of facts

(3) Feedback mechanism

(4) Implementation

Answer: 2

9. The question answer technique can be quite effective in teaching Social Science as it ensures

(1) students come into class well prepared

(2) a more disciplined class

(3) an active participation by learners

(4) students՚ ability to respond better in examination

Answer: 3

10. A teacher while explaining agricultural practices discusses case studied on agricultural practices in India and the USA. Which aspect of learning is she/he focusing on?

(1) Ability to learn by comparing through concrete examples

(2) Ability to understand the concept

(3) Ability to interpret and explain

(4) Ability to make a better project

Answer: 1

11. While teaching the concept of ‘Weather and Climate’ , what would be the most appropriate activity to make students understand the various elements of weather?

(1) Write answers to the questions related to weather in the note book

(2) Solve the worksheet provided by the teacher based on the elements of weather

(3) Collect the weather report of five consecutive days from the newspaper and stick in their notebooks

(4) Ask them to draw the symbols of elements of weather

Answer: 3

12. In teaching of Social Sciences, the emotions of children are most easily aroused not by words but by sights and sounds, for which the most effective way of teaching is through

(1) classroom discussion

(2) project method

(3) lecture method

(4) field trips and surveys

Answer: 4

13. In order to promote interactive environment in a Social Science class, which of the following approaches would be most suitable?

(1) Showing documentaries

(2) Dictation and practice

(3) Frequent testing

(4) Lecture and explanation

Answer: 1

14. ‘Child centred’ pedagogy is

(1) to teach children in small child care centres to ensure individual attention

(2) teaching as per the desire of a child

(3) teacher explains the concept by standing in the centre with children encircling her

(4) giving primacy to children՚s experiences, their voices, and their active participation

Answer: 4

15. A trainee teacher writes one of the instructional objectives as ‘students shall be able to describe the meaning of democracy’ . In which domain shall this objective fall?

(1) Skill

(2) Synthesis

(3) Comprehension

(4) Analysis

Answer: 3

16. Which of the following is not a classroom process?

(1) Teacher behaviour

(2) Principal behaviour

(3) Student behaviour

(4) Other processes

Answer: 2

17. Classify the following learning activities into ‘outside’ or ‘inside’ the classroom and select the correct alternative accordingly.

A. Case study

B. Field trip

C. Modelling

D. Co-operative learning

Classify the Following Learning Activities into ‘Outside’ or ‘Inside’ the Classroom and Select the Correct Alternative Accordingly
ABCD
(1)InsideOutsideInsideInside
(2)InsideOutsideInsideOutside
(3)OutsideOutsideOutsideInside
(4)InsideInsideInsideInside

Answer: 1

18. Which of the following teacher behaviours will not predict student achievement?

(1) Uses positive reinforcement for correct answers to questions

(2) Involves students in co-operative learning activities

(3) Punishes poor students by asking them to stay back after school

(4) Gives cues and corrective feedback to students when necessary

Answer: 3

19. Some students learn more than others and the reasons are classified into some categories. Which of the following is not one of these categories?

(1) Input

(2) Intelligence

(3) Output

(4) Classroom Processes

Answer: 2

20. Under which of the following conditions will learning activities outside the classroom be successful?

(1) When they are an integral part of the long-term curriculum planning

(2) When they are closely linked to classroom activities

(3) The activities are evaluated for their impact on improving achievement

(4) All of the above

Answer: 4

21. Which of the following best defined ‘Academic Learning Time’ ?

(1) The time taken by students to achieve success

(2) The amount of time that the students are engaged

(3) The amount of time students is successfully covering content that will be tested subsequently

(4) The time wasted by students in covering content which is not asked in the examination

Answer: 3

22. Which of the following factors will lead to a high level ‘Academic Learning Time’ ?

(1) Students cover all content, irrespective of whether it is subsequently tested or not

(2) Students are successful on most of the assignments completed

(3) Students are ‘on-task’ for a very small among of time

(4) None of the above

Answer: 2

23. Which of the following is not a component of ‘Academic Learning Time’ ?

(1) Content overlap

(2) Success

(3) Engaged time

(4) None of the above

Answer: 4

24. Which of the following activities is not carried out by the students inside the classroom?

(1) Visiting a drama production

(2) Verbal Question - Answer

(3) Learning conversations

(4) Relating practice to theory

Answer: 1

25. Teacher behaviour in the classroom process will include

(1) classroom management

(2) instructing the students

(3) planning the teaching activities

(4) all of the above

Answer: 4

Developed by: