CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 47

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

Directions: Based on your reading of the case study given below, selecting the most appropriate option.

Teacher Rashmi has the habit of asking the surnames of persons whom she comes across for the first time. She must place the concerned person in the varna system of Indian society. This enquiry about caste identity is resented by many people though it is not expressed openly. Things are more complicated, when she meets a person from another region or part of India. She is unable to figure out their caste status even if that person reveals the surname. This ‘world view’ of Rashmi, according to her, does not affect/influence her teaching-learning transaction process. She says that it is part of her primary socialization and she cannot help it.

1. Primary socialization is

(1) social networking at the primary level

(2) learning from family and friends at an early age

(3) learning from society during adolescence

(4) memorising and imitating the teacher

Answer: 2

2. The resentment is justified because the teacher՚s attitude

(1) highlights the need for socialization

(2) is purely based on personal biases

(3) is not an indictment of the stereotypes it creates

(4) perpetuates social, political, and economic inequalities

Answer: 4

3. Which of the following statements about the title of NCERT History textbooks, ‘Our Pasts’ , as expressed by the authorise, is not correct?

(1) It is about the pasts of neighbouring countries

(2) It does not talk about the times of kings and queens only

(3) It tried to bring out contribution of various groups or communities like farmers and artisans

(4) It emphasizes the notion that India does not have just ‘one past’ but ‘many pasts’

Answer: 1

4. Which type of questions will not develop critical thinking among students?

(1) Closed ended questions

(2) Open ended questions

(3) Probing questions

(4) Divergent questions

Answer: 1

5. Which of the following questions would help build the critical thinking skills of students?

(1) “All communicable diseases are water borne” . State whether true to false

(2) Comment on the ‘double burden of women՚s work’

(3) Write two measures the government has adopted to control pollution

(4) What is the government՚s role in Indian Health and Indian Education?

Answer: 2

6. While teaching ‘Poverty’ , which strategy would be most appropriate?

(1) Ask students to read from the textbook and explain the difficult words

(2) Prepare notes and deliver a good lecture

(3) Give handouts to students and explain

(4) Engage students in debate and discussions

Answer: 4

7. Which amongst the following is associated with oral reasoning?

(1) Narrating an algorithm

(2) Imitating peers

(3) Writing an article by pronouncing words loudly

(4) Impromptu application and extrapolation of concepts

Answer: 4

8. Match the questions given below in the first column with the classification level as given by Bloom՚s taxonomy in the second column and select the correct alternative accordingly.

A. What does this mean?

B. Predict what would happen if …

C. How else would you … ?

D. What is the relationship between … ?

Choose the Correct Option:

I. Creating

II. Analysing

III. Applying

IV. Understanding

Match the Questions Given below in the First Column with the Classification Level as Given by Bloom՚s Taxonomy in the Second Column
ABCD
(1)IIIIVIII
(2)IVIIIIII
(3)IVIIIIII
(4)IIIIIIIV

Answer: 3

9. Which of the following activities will not lead to critical thinking?

(1) Answering open - ended questions

(2) Watching a cartoon programme on TV

(3) Categorize the reasons for the Women՚s movement

(4) Working in a group to solve a problem

Answer: 2

10. In which level of Bloom՚s taxonomy are critical thinking skills required?

(1) In the Analysing, Creating and Evaluating levels

(2) All the levels

(3) In the Applying, Understanding and Evaluating levels

(4) In the Analysing, Creating and Knowledge

Answer: 1

11. Which of the following is not a characteristic of critical thinking, as identified by Wade (1995) ?

(1) Analysing assumptions and biases

(2) Tolerating ambiguity

(3) Avoiding issues

(4) Examining evidence

Answer: 3

12. CATs (Classroom Assessment Techniques) are an activity to develop critical thinking. Which of the following is an example of this?

(1) Giving the students a Unit Test

(2) Asking the students to verbally answer questions on the understanding of the subject taught

(3) Giving them a homework project

(4) Asking the students to write what was the most important learning in today՚s class and why

Answer: 4

13. Which of the following refers to weighing substantial and unsubstantial factors as well as concrete and abstract factors in a situation to solve the problem satisfactorily?

(1) Teaching skills

(2) Critical thinking skills

(3) Decision making skills

(4) Factual assessment skills

Answer: 2

14. Select the correct alternative after identifying which of the following activities will develop critical thinking.

A. Intentional analysis of every situation that we face.

B. Inculcating a habit of analytical and strategic thinking.

C. Following the decisions taken by famous personalities.

D. Exposing ourselves to questions which stimulate thinking.

Choose the Correct Option:

(1) A and B

(2) A, B and C

(3) A, B and D

(4) All A, B, C and D

Answer: 3

15. Which of the following is not a group directed instruction method?

(1) Assignment

(2) Brainstorming

(3) Discussion

(4) Symposium

Answer: 1

16. In “Conference style learning” which of the following activities is not included?

(1) The Teachers guides and moulds the discussion by posing strategic questions

(2) Teacher conducts a lecture for the students

(3) Students read all the required material thoroughly before the class

(4) Students ask questions to each other regarding the subject matter during the class

Answer: 2

17. Which two categories of dialogues to develop critical thinking have been proposed by Robertson and Rane-Szostak?

(1) Spontaneous and structured

(2) Group and individual

(3) Verbal and written

(4) Spontaneous Group and Written

Answer: 4

18. Why does the Ambiguity method proposed by Strohm & Baukus develop critical thinking skills?

(1) The students must work hard to read the given information

(2) The students must use a dictionary to understand the difficult words used by the teacher

(3) The students must resolve conflicting information through critical thinking

(4) All of the above

Answer: 3

19. Why to students need to be taught critical thinking skills?

(1) To make passing examinations easier

(2) In order to make sound decisions about their personal and civic affairs

(3) To enjoy life to the full

(4) To make life difficult for others who have not developed critical thinking

Answer: 2

20. Which of the following is an important characteristic of the “Case Study” method?

(1) A story is presented to the class without a conclusion

(2) Students in small groups ask each other questions

(3) Written assignments are given to each student

(4) After concluding, each group acts out the dialogue

Answer: 1

21. In “Spontaneous Group Dialogue” , which of the following is not the function of an observer group?

(1) What roles are being played by whom

(2) Examining ethical implications of the content

(3) Which group leader is criticizing an information giver

(4) Identifying biases and errors in thinking

Answer: 3

22. “Testing the legitimacy of a conclusion” will fall in which category of Bloom՚s taxonomy?

(1) Creating

(2) Analysis

(3) Knowledge

(4) Evaluation

Answer: 4

23. If a teacher asks, “Choose the best statements that apply” , she is testing what level of the understanding of the student?

(1) Applying

(2) Understanding

(3) Analysing

(4) Evaluating

Answer: 1

24. If a teacher follows the instructional strategy of “elaborating the concepts,” which level of skill is being developed?

(1) Analysing

(2) Applying

(3) Understanding

(4) Knowledge

Answer: 3

25. Match the two columns giving activities and their characteristics and select and correct alternative accordingly.

Match the Two Columns Giving Activities and Their Characteristics and Select and Correct Alternative Accordingly
A.Socratic thinking1Students write questions based on stems given by the teacher
B.Text analysis2Students explain logical connections between events in a passage
C.Reciprocal peer questioning3Group learning with feedback from others
D.Co-operative learning4Answering a series of questions to reach the desired knowledge.

(1) 3 2 4 1

(2) 4 2 1 3

(3) 4 3 1 2

(4) 1 2 3 4

Answer: 2

Developed by: