CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 48

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Which of the following statements is incorrect about Social Science?

(1) Social Science encompasses diverse concerns of society, including historical, geographical, economic, and political dimensions

(2) Social Science creates and widens human values such as freedom, respect for diversity, etc.

(3) As Social Science deals with people, the nature of enquiry is not scientific

(4) Social Science lays the foundations for an analytical and creative mindset

Answer: 3

2. While dealing with ‘Social Equality’ , what should be the most appropriate approach for teaching it?

(1) Explaining in detail the practice of untouchability

(2) Explaining the concept as described in the textbook

(3) Giving a project to students to review texts relating to ‘Social Equality’

(4) Citing the experiences of the communities that make up the social and cultural milieu of the child

Answer: 4

3. ‘Social and Political Life’ textbooks use which of the following methods to contextualize education to a child՚s world?

(1) They incorporate lesser number of pictures to avoid distracters

(2) They astutely intermingle the social and political lives of Indian people

(3) They use a lot of case studies and narratives in a mix of rural and urban examples

(4) They cite results of many surveys done in this reference

Answer: 3

4. Which of the following refers to objective evidence that appears the same regardless of the observer?

(1) Empirical evidence

(2) Empirical research

(3) Non - empirical evidence

(4) Non - empirical research

Answer: 1

5. What is ‘empirical evidence’ ?

(1) A numeric approach to research

(2) Data gathered in the real world through the senses

(3) Data gathered using reliable methods of data collection

(4) Data measured in metric units

Answer: 2

6. How does Enquiry-based instruction complement traditional instruction?

(1) Because it is different from traditional instruction

(2) In increases the curiosity of students

(3) By enquiry, the students learn much less

(4) By extending and applying the learning of students within a broader thematic framework

Answer: 4

7. Which of the following activities will not be carried out by a student following the enquiry approach to learning?

(1) Answering questions

(2) Confronting ambiguous findings

(3) Constructing relationships

(4) Structuring investigations

Answer: 1

8. In which of the following ways are scientific research and Enquiry based learning similar?

(1) The participants analyze results and draw conclusions

(2) They gather data

(3) They carry out approved experiments

(4) All of the above

Answer: 4

9. Match the comparative activities between column 1 (Scientific Research) and column 2 (Enquiry based learning) and select the correct alternative accordingly.

Match the Comparative Activities between Column 1 (Scientific Research) and Column 2 (Enquiry Based Learning)
A.Share their findings with others1Based on students՚ previous knowledge and previous research
B.Guided by previous research2Students propose questions they would like to be answered
C.Research topics may change3Share findings with the teacher and over time other students
D.Propose questions they would4Study topics are defined and like to answer addressed at times

(1) 3 4 1 2

(2) 3 1 4 2

(3) 1 2 3 4

(4) 2 4 3 1

Answer: 2

10. In enquiry-based learning, students design their experiments on what basis?

(1) Questions based on their findings

(2) Answers to their questions

(3) Their questions and available resources

(4) On their previous knowledge

Answer: 3

11. What is the justification for introducing enquiry-based learning in schools?

(1) It improves critical thinking skills

(2) It teaches problem solving

(3) It increases content knowledge a lot

(4) All of the above

Answer: 4

12. Which of the following is not a duty of the teacher in the enquiry process?

(1) Reading books in the library

(2) Define outcomes for which students are responsible

(3) Establish a general topic of enquiry

(4) Provide background information

Answer: 1

13. Match the Components of Enquiry Process given in column 1 with their examples given in column 2 and select the correct alternative accordingly.

Match the Components of Enquiry Process Given in Column 1 with Their Examples Given in Column 2
A.Establish a general topic1Develop the proposition of enquiry
B.Establish the enquiry2Finding and gathering data presentation framework
C.Define outcomes for which3Allow them to search websites students are responsible
D.Provide support technology4What happens when a Tsunami occurs?

(1) 3 4 1 2

(2) 4 1 2 3

(3) 1 2 3 4

(4) 4 3 2 1

Answer: 2

14. Which one of the following is a method for producing empirical evidence in psychology?

(1) Collecting physical artefacts

(2) Mathematical modelling

(3) Experimentation in the laboratory

(4) Thought experimentation

Answer: 3

15. What is the meaning of scientific evidence?

(1) Observed output of scientific experiments

(2) Evidence which supports a hypothesis

(3) Evidence which makes another thing evident

(4) All of the above

Answer: 4

16. What is the meaning of inductive reasoning?

(1) Inferring from evidence to hypothesis

(2) Inferring from hypothesis to evidence

(3) Both of the above

(4) None of the above

Answer: 1

17. If at the end of enquiry, we infer the truth of a hypothesis because it is the only one not unproved, this theory of Induction is called

(1) Categorical Induction

(2) Enumerative Induction

(3) Eliminative Induction

(4) None of the above

Answer: 3

18. “Inference to the best explanation” means to infer the truth of a hypothesis from which of the following?

(1) The hypothesis does not explain the evidence

(2) The hypothesis explains the evidence

(3) The hypothesis is not based on the evidence

(4) None of the above

Answer: 2

19. To establish facts about a society, an investigator must make inferences on what basis?

(1) Background knowledge

(2) Established facts

(3) New observations

(4) All of the above

Answer: 4

20. Which of the following best describes Evidence Based Policy?

(1) Using the opinions of experts to formulate policies

(2) Making policies without past evidence

(3) Using evidence to formulate policy

(4) Formulating policies and then gathering evidence to validate them

Answer: 3

21. In EBP, evidence influences policymaking at which of these stages?

(1) Agenda setting stage

(2) Formulation of policy stage

(3) Implementation of policy stage

(4) All of the above stages

Answer: 4

22. Which of the following may be a constraint to limit the influence of evidence on policymaking in EBP?

(1) Pressure to process information quickly

(2) Evidence is verified independently

(3) Evidence is closely related to the subject of the policy being made

(4) None of the above

Answer: 1

23. Which of the following is a problem with the theory of Eliminative Induction?

(1) We infer the truth of the hypothesis from the evidence

(2) It does not say how many instances must be observed before generalizing

(3) Whether the list of probable alternatives contains the true hypothesis

(4) None of the above

Answer: 3

24. Participant observation is employed in which of the following disciplines for establishing facts?

(1) Communication studies

(2) Social Psychology

(3) Criminology

(4) All of the above

Answer: 4

25. In the enquiry process, background information will not be available from which one of the following?

(1) Museum exhibits

(2) Magazines of a different discipline than the subject of enquiry

(3) Video recordings

(4) Magazines of a discipline related to the subject of enquiry

Answer: 2

Developed by: