CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 5

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

Practice Questions

1. Most of the ‘Mahajanapadas’ were fortified because

(1) of availability of wood, brick, and stones in the area

(2) they reflected their wealth and power

(3) the rulers feared attack and wanted to ensure they were protected

(4) they were symbols of their ‘rich’ warrior tradition

Answer: 3

2. The first ruler of the Magadha Mahajanapada in the sixth century BEC was

(1) Bimbisara

(2) Prasenajit

(3) Jarasandha

(4) Mahavira

Answer: 1

3. Porus was defeated by Alexander at the battle of

(1) Buxar

(2) Vajji

(3) Kabul

(4) Hydaspes

Answer: 4

4. In the era of Mahajanapadas, the largest urban centre was at

(1) Taxila

(2) Pataliputra

(3) Kaushambi

(4) Kannauj

Answer: 2

5. Match the Mahajanapadas (Column 1) with their Capitals (Column 2) .

Match the Mahajanapadas (Column 1) with Their Capitals (Column 2)
MahajanapadasCapitals
A.Vajji(i)Pataliputra
B.Magadha(ii)Indraprastha
C.Kuru(iii)Sravasti
D.Kosala(iv)Vailshali

(1) (iv) (iii) (ii) (i)

(2) (iii) (i) (ii) (iv)

(3) (iv) (i) (ii) (iii)

(4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: 3

6. In which year did Alexander the Great invade India?

(1) 545 BCE

(2) 326 BCE

(3) 323 BCE

(4) 326 AD

Answer: 2

7. Which of these factors led to the prosperity of the Magadha empire in the sixth century BCE?

(1) Availability of natural resources

(2) Advantageous geographical location

(3) Use of elephants in their army

(4) All of the above

Answer: 4

8. Find out whether the following statements are true or false and select the correct option accordingly.

A. Rajas who let the Ashvamedha horse pass through their land were invited to the sacrifice.

B. The charioteer of the Raja sprinkled sacred water on the king.

C. Pots to store valuable ornaments were made of painted grey ware.

D. Many cities in the Mahajanapadas were fortified.

Find Out Whether the Following Statements Are True or False and Select the Correct Option Accordingly
ABCD
(1)TrueFalseFalseTrue
(2)FalseTrueTrueTrue
(3)TrueTrueTrueFalse
(4)TrueFalseFalseFalse

Answer: 1

9. Who paid taxes to the ruler of the Mahajanapada?

(1) Farmers and herders

(2) Traders and craftsperson՚s

(3) Hunters and gatherers

(4) All of the above

Answer: 4

10. Who were the groups of people who were not allowed to participate in the assemblies of the games in Vajji?

(1) Women, dasas and kammakaras

(2) Traders and craftspersons

(3) Children of the priests

(4) All of the above

Answer: 1

11. In which way are present day elections different from the way rulers were chosen in Janapadas?

(1) Rulers were elected by an electorate consisting entirely of adult men only in the Janapada

(2) The ruler who performed the Ashvamedha Yagya successfully was recognized as the ruler of the Janapada whereas in our elections we have universal adult franchise i.e.. , one man one vote

(3) The strongest person in the Janapada was declared the ruler

(4) The method for election being followed in both cases is exactly same

Answer: 2

12. Match the four varnas with their occupations and select the correct alternative accordingly.

Match the Four Varnas with Their Occupations and Select the Correct Alternative Accordingly
VarnaOccupation
A.Shudra(i)Study and teach the Vedas
B.Kshatriya(ii)Serve all the other Varnas
C.Brahmin(iii)Farmers, herders, and traders
D.Vaishya(iv)Fighting battles and protecting people

(1) (iii) (ii) (i) (iv)

(2) (ii) (iv) (i) (ii)

(3) (iii) (iv) (i) (iii)

(4) (iv) (ii) (iii) (iv)

Answer: 3

13. Which subjects out of the following were included in the Vedas?

(1) How rituals are to be performed

(2) Rules about how society would work

(3) Hymns to praise various deities

(4) All of the above

Answer: 4

14. Which of the following persons in Vedic times were classified by the Brahmins as untouchable?

(1) People who helped in the performance of burials and cremations of dead persons

(2) People who fought wars for the state

(3) Women and children

(4) None of the above

Answer: 1

15. In Athens of 2500 years ago, which of the following groups of people were not considered as citizens? Select the correct alternative from those given below the groups.

(a) All women and children

(b) All men over 30 years old

(c) Foreigners who lived and worked in Athens

(d) Slaves working in the mines and fields

Choose the Correct Option:

(1) (a) and (b)

(2) (c) and (d)

(3) (a) , (c) and (d)

(4) All of the above

Answer: 3

16. Why did Alexander return from India even after defeating Porus in the battle of Hydaspes?

(1) He was severely wounded

(2) His soldiers feared what they had heard about the vast Indian armies further ahead

(3) He was informed of the death of his mother

(4) None of the above

Answer: 2

Developed by: