CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 50

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Which of the following is not a source material for writing oral history?

(1) The anecdotes of a person who participated in the ‘Quit India Movement’

(2) A British soldier՚s oral account of the Sepoy Mutiny

(3) The memories of a person who migrated to Pakistan from India at the time of Partition

(4) A scholar talking about today՚s education system

Answer: 4

2. Data gathered by a door to door survey is what kind of source?

(1) Primary source

(2) Secondary source

(3) Tertiary source

(4) Both primary and secondary source

Answer: 1

3. Collection of information about the local weather from the newspaper is an example of … source.

(1) Primary

(2) Secondary

(3) Tertiary

(4) None of the above

Answer: 2

4. Which of the following is not the description of a primary source?

(1) A contemporary account narrated by somebody who was witness to the event

(2) An autobiography

(3) An observation one step removed from the event described

(4) A live interview on TV

Answer: 3

5. Which of the following is not the description of a secondary source?

(1) A commentary on the Euro crisis

(2) The diary of an Indian army officer who participated in the Kargil war

(3) Analysis in a newspaper on India՚s economic future

(4) An editorial in a newspaper on a Supreme Court judgement

Answer: 2

6. Which of the following can be treated as a primary source in the field of history?

(1) Reports of experiments conducted by scientists

(2) Reproduction of a work of modern art in a magazine

(3) Criticism in a newspaper of the government policy on relations with Pakistan

(4) Photographs of the Second World War

Answer: 4

7. Which of the following can be treated as secondary source in the field of social sciences?

(1) A newspaper editorial reporting about original research

(2) A review of Shakespeare՚s plays

(3) Ph. D. thesis of a scientist

(4) Any eyewitness account in a newspaper of a road accident

Answer: 1

8. If a historian is writing the history of the Bangladesh war, which of the following are primary sources which he can consult?

(1) Editorials of newspapers of those days

(2) Books analyzing the war

(3) Recordings of TV broadcasts of that time

(4) All of the above

Answer: 3

9. To determine whether a source is of a primary or secondary nature, which of the following questions should be asked?

(1) Who is the author of the source?

(2) Which newspaper had published the information?

(3) Is the information related to the source of information or not?

(4) Has the information come from the author՚s personal experience, or is it based on accounts written by others?

Answer: 4

10. Under which of the following conditions will a secondary source be considered as a primary source?

(1) When the author of the source is dead?

(2) When we are not studying the actual events but studying the way in which those events are recorded by some sources?

(3) When the secondary source is not readily available for reference, but somebody else has described its contents to us?

(4) None of the above

Answer: 2

11. What question should we ask to test the reliability of ancient documents as primary sources in History?

(1) Did the author witness any of the events described?

(2) Did the author have contact with witnesses to the events or has he summarized other accounts of the events?

(3) Is the author, at least in part, repeating gossip, or fabricated stories?

(4) All of the above

Answer: 4

12. Why were CW Jeffrys՚ paintings not considered as primary source?

(1) The paintings were painted by somebody else

(2) Jeffrys was not a painter

(3) Because he never saw the subjects of his paintings, having lived in another era

(4) Jeffrys was blind

Answer: 3

13. Which of the following categories of questions should we ask to determine the age of a primary source?

(1) When was the primary source created?

(2) Can we be sure it was really the person who is named as the author who created the document?

(3) Where was the document made originally?

(4) Does the source document tell why it was made?

Answer: 1

14. Identify which of the following sources are primary or secondary and select the correct alternative accordingly

A. List telecast of the Olympic Games.

B. A photograph in a newspaper of the flood situation in Assam taken from a helicopter.

C. A DVD of a current movie

D. House to house visit of government officers for making Voter Identity Cards.

Identify Which of the Following Sources Are Primary or Secondary and Select the Correct Alternative Accordingly
ABCD
(1)PrimaryPrimaryPrimarySecondary
(2)PrimaryPrimarySecondaryPrimary
(3)PrimarySecondarySecondaryPrimary
(4)SecondaryPrimarySecondaryPrimary

Answer: 3

15. Which of the following can be considered as a tertiary source?

(1) Raw data gathered by a person

(2) A TV interview which is recorded and then broadcast

(3) An encyclopedia

(4) An artist՚s sketch book

Answer: 3

16. Census operations are what kind of source?

(1) Primary source

(2) Secondary source

(3) Tertiary source

(4) A mixture of all of these

Answer: 1

17. Why is it necessary to distinguish between primary and secondary sources when we are researching history?

(1) Because primary sources are easy to find

(2) Because secondary sources are not easy to find

(3) Because primary sources are more reliable than secondary sources

(4) Because secondary sources are more reliable than primary sources

Answer: 3

18. In which field of Social Science will the study notes take by a clinical psychologist fall?

(1) Sociology

(2) Anthropology

(3) Economics

(4) Psychology

Answer: 4

19. Which of the following questions should we ask to decide whether a source is a primary one?

(1) How does the author know these details?

(2) Was the author present at the event?

(3) Does the information come from the author՚s personal experience?

(4) All of the above

Answer: 4

20. A newspaper publishes a report on interviews with the affected people of the Tsunami in 2004. What kind of source is this report?

(1) Primary

(2) Secondary

(3) Tertiary

(4) None of the above

Answer: 2

21. Which of the following facts will make us question the reliability of an account by a scholar of the battle at Khanua between Babar and Rana Sanga in 1527?

(1) The scholar was commissioned by Babar to write an account of the battle

(2) The scholar took part in the battle

(3) The battle was very short and brief

(4) The scholar was not educated

Answer: 1

22. When was suspect a source as being a fake (i.e.. , fabricated) which of the following should we check?

(1) Is the person documenting the source mentally sound?

(2) The material from which the source is made

(3) What is the reason for somebody going to such an extent to delude people?

(4) All of the above

Answer: 3

23. Which of the following will be considered as a secondary source from the field of literature?

(1) Photographs of the effects of floods in Asam

(2) Newspaper editorials on the Syrian crisis

(3) A first-hand account of a voyage around the world on a boat

(4) A book review published in a newspaper

Answer: 4

24. If there are two primary sources for a historical event which differ in many aspects, what is correct and what is not?

(1) Which source was written earlier?

(2) What are the reasons for the differences in the two accounts?

(3) Who are the authors of the sources?

(4) Are the sources in written form, recordings, or verbatim descriptions?

Answer: 2

25. Why are paintings or photographs usually considered as primary sources?

(1) They illustrate past events as they really happened and people as they were at that time

(2) They are made by reliable people

(3) Paintings cannot change with age

(4) None of the above

Answer: 1

Developed by: