CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 51

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. In order to promote the process of cooperative learning, the teacher should

(1) allot individual assignment to each student

(2) assign group projects

(3) engage students in debate and discussions

(4) divide the class into groups of homogenous ability

Answer: 2

2. The main defect of Project strategy for traditional teachers is that

(1) it is expensive

(2) it requires more planning from teacher side

(3) it is different from the traditional methods

(4) all of the above

Answer: 4

3. If students must go on a field trip as part of a project, which of the following will be your expectation from them?

(1) If students have any questions, they should write them in their diary

(2) Students should enjoy themselves and let the teacher also enjoy

(3) They should observe everything keenly and ask the teacher questions on their observations

(4) Students should observe everything without asking any questions

Answer: 3

4. In Geography, the best method to teach about maps and the Globe is

(1) project method

(2) lecture

(3) narration

(4) home assignment

Answer: 1

5. Execution is a step-in which method of instruction?

(1) Team teaching method

(2) Lecture method

(3) Group discussion method

(4) Project method

Answer: 4

6. Identify the correct sequence of the following activities in the Project method of learning and accordingly select the correct alternative.

A. Performance specifications

B. Assessment

C. Situation or Problem

D. Project descriptions and purpose

E. Details of activities with schedule and roles of participants

Choose the Correct Option:

(1) C ⇾ A ⇾ D ⇾ E ⇾ B

(2) C ⇾ D ⇾ A ⇾ E ⇾ B

(3) D ⇾ A ⇾ E ⇾ B ⇾ C

(4) A ⇾ D ⇾ C ⇾ E ⇾ B

Answer: 2

7. What is the major reason why Project Work is an excellent tool for evaluation in the Social Sciences?

(1) It is teacher centered

(2) It does not require any knowledge of the subject matter

(3) It is motivating and participatory, making learning an interesting exercise

(4) No written reports are required in this method

Answer: 3

8. What is the difference between students in a group?

(1) Learning styles

(2) Learning ability

(3) Cultural and ethnic backgrounds

(4) All of the above

Answer: 4

9. Which of the following methods of instruction are good for teaching about environmental problems?

(1) Project method

(2) Problem solving methods

(3) Group discussion method

(4) All of the above

Answer: 4

10. Constructivism views learning as

(1) the result of mental construction

(2) improving previous knowledge

(3) an interesting exercise

(4) meeting the changing societal needs and expectations

Answer: 1

11. Decide which of the following are features of projects and select the correct alternative accordingly.

A. They are student centered and student directed.

B. The content is not immediately observable in the environment.

C. They are tangible products which can be shared with the intended audience.

D. They can be real world problems or firsthand investigations.

Decide Which of the Following Are Features of Projects and Select the Correct Alternative Accordingly
ABCD
(1)NoNoYesYes
(2)YesNoYesYes
(3)NoYesYesNo
(4)YesYesYesNo

Answer: 2

12. Complete the Chinese proverb regarding education by filling the missing words from the correct alternative, “Tell me and I … Show me and I … me and I understand.”

(1) miss, understand, Involve

(2) forget, recall, Drive

(3) forget, remember, Involve

(4) remember, understand, Drive

Answer: 3

13. Which of the following will not be a trait of Project Work?

(1) It is a subjective assessment

(2) It is related to the curriculum and School or Board standards

(3) It makes connections between academics, life, and work skills

(4) The content is meaningful to students

Answer: 1

14. The main characteristics of Project based instruction in Social Science is

(1) the student learns and study themselves

(2) the students develop patience and co-operation with others

(3) it develops their creative abilities

(4) all of the above

Answer: 4

15. Decide which of the emphasis points given below belong to traditional instruction (called “Traditional” ) and which belong to Project based learning (called ‘Project’ ) and select the correct alternative accordingly.

Decide Which of the Emphasis Points Given below Belong to Traditional Instruction (Called “Traditional” ) and Which Belong to Project Based Learning (Called ‘Project’ )
ABCD
(1)ProjectProjectTraditionalTraditional
(2)TraditionalProjectProjectTraditional
(3)TraditionalProjectProjectProject
(4)TraditionalTraditionalProjectTraditional

Answer: 2

16. In the classroom context, which of the following characteristics of Project Methods is better than that in Traditional Instruction?

(1) Students carry out instructions

(2) Students reproduce information

(3) Students construct, contribute, and synthesize information

(4) Students master isolated skills

Answer: 3

17. Which of the following is not an emphasis point when we compare Traditional Instruction with Project - based Learning?

(1) Assessment of understanding

(2) Focus of Assessment

(3) Use of technology

(4) Short - term goals

Answer: 1

18. Which of the following does not form part of the ‘Scope and Sequence’ emphasis point in Project based Assessment?

(1) It follows students՚ interest

(2) It has a broad, interdisciplinary focus

(3) It has large units with complex problems

(4) It has a narrow, discipline-based focus

Answer: 4

19. Which of the following is not a benefit of project-based instruction?

(1) Engagement and motivation lead to high achievement

(2) The students gain knowledge of facts, terms, and content

(3) It introduces a wide variety of learning opportunities into the classroom

(4) None of the above

Answer: 2

20. Which of the following will not be considered as a Project?

(1) Carry out a survey of historical buildings in your area, giving details of who built them, when and where exactly are they located

(2) Construct a working model (on a small scale) of a dam on a river

(3) Memorize the list of projects made by the students of your class last year

(4) Recreate a model of a historic event in India՚s history

Answer: 3

21. Which of the following is not a benefit of learning through working on projects?

(1) They do not need to use higher order thinking skills for project construction

(2) It enables students to make and see connections between disciplines

(3) It increases problem solving skills

(4) It gives them opportunities to contribute to their school or community

Answer: 1

22. How can project based instruction help student to do better in competitive examinations?

(1) It facilitates improvement of problem-solving abilities

(2) It helps in rote learning

(3) Students can complete small tasks easily

(4) It helps in reproduction of learned information

Answer: 1

23. Which of the following is the work of the teacher regarding learning goals and objectives in project work?

(1) Form clear academic goals

(2) Map out how the goals tie into school standards

(3) Identify the specific skills or concepts that the students will learn

(4) All of the above

Answer: 4

24. Which of the following will decide the learning goals for a project?

(1) What concepts and principles do I want my students to know?

(2) What important cognitive skills do I want my students to develop?

(3) What types of problems do I want my students to understand?

(4) All of the above

Answer: 2

25. Which of the following will not be an assessment task for a project?

(1) The skills being demonstrated are the skills students are expected to attain

(2) Do the skills and knowledge demonstrated match specific instructional intentions?

(3) Do the skills and knowledge demonstrated provide measures of one discipline?

(4) Do the skills and knowledge demonstrated provide measures of several goals?

Answer: 3

Developed by: