CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 52

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. The major purpose of assessment in Social Science should be to

(1) predict the learners՚ chances of pursuing a successful career in humanities

(2) gauge the extent of the knowledge of content acquired by learners.

(3) maintain a desirable academic quality of knowledge in the students passing out.

(4) provide credible feedback on the extent to which educational objectives have been achieved.

Answer: 4

2. The book ‘Social and Political Life - II’ advocates which of the following forms of evaluation, among other forms?

(1)

(2) Open book exercises

(3) Personal interviews

(4) IT (Computer) enabled evaluation

Answer: 2

3. What is the advantage of the Objective Test method of Evaluation?

(1) It provides objectivity in scoring

(2) It saves time

(3) It is difficult to assess

(4) It is not as good as the descriptive test method

Answer: 1

4. Which of the following is not a test for evaluation of the various aspects of learners?

(1) Personality test

(2) Intelligence test

(3) Validity test

(4) Achievement test

Answer: 3

5. Formative Evaluation is not based on

(1) answering objective type questions

(2) answering essay type questions

(3) activity-based work

(4) project work

Answer: 2

6. The contribution of feedback and reinforcement in evaluation is to

(1) increase the frequency of desired behavior

(2) create obstacles in repetition of desired behavior

(3) they do not have any role in changing behavior

(4) none of the above

Answer: 1

7. Which of the following is not a type of evaluation normally employed for students?

(1) Formative evaluation

(2) Summative evaluation

(3) Diagnostic evaluation

(4) Cognitive evaluation

Answer: 4

8. Which of the following should not be a guiding principle for evaluation of students?

(1) It should be guided by the intended learning outcomes of the curriculum

(2) It should be planned continuous activity closely linked to the curriculum and instruction

(3) Often the method employed should be a surprise for students

(4) Students should be given an opportunity to demonstrate the extent of their knowledge, understanding, skills and attitudes

Answer: 3

9. Which of the following is not a phrase of the Evaluation process?

(1) Preparation

(2) Estimation

(3) Evaluation

(4) Assessment

Answer: 2

10. What is the major difference between Assessment and Evaluation?

(1) While Assessment gives marks, Evaluation gives grades

(2) Assessment bases its results on the evaluation of the students done by the teacher

(3) Evaluation makes a judgment about whether the objectives of instruction have been attained, based on the assessment

(4) There is not difference

Answer: 3

11. What is the reason for evaluation to be objective, precise, and true?

(1) Because it is valid, consistent, and accurate

(2) Because students gain clear insights into how they are learning and how they can improve

(3) Because assessments provide us with enough data to make judgments that are fair to all learners

(4) All of the above

Answer: 4

12. The list of marks which students have scored in a class test will fall in the category of

(1) grading

(2) assessment

(3) measurement

(4) evaluation

Answer: 3

13. Which of the following is not an activity of the teacher during the preparation phase of evaluation?

(1) Deciding whether it is Formative, Summative or Diagnostic

(2) Ensuring the elimination of bias

(3) Criteria against which students learning outcomes will be determined

(4) What is to be evaluated

Answer: 2

14. In the reflection phase, which of the following activities is the teacher to carry out?

(1) Techniques to be used for gathering data

(2) Interpret the assessment information

(3) Consider whether the previous phases have yielded the desired results

(4) Report on the progress to the students

Answer: 3

15. Which of the following is a major element in the education process?

(1) Learning experiences

(2) Learner appraisal

(3) Objectives

(4) All of the above

Answer: 4

16. What is the main purpose of classroom teaching?

(1) To influence student behavior in the direction of the educational objectives

(2) Make judgments on the students՚ learning abilities

(3) Decide what career the student should pursue

(4) All of the above

Answer: 1

17. Evaluation should be

(1) conclusion oriented

(2) decision oriented

(3) both of the above

(4) none of the above

Answer: 2

18. Which of the following are the duties of the teacher to improve the teaching - learning process?

(1) To formulate instructional objectives for each unit in the syllabus properly

(2) To construct effective learning experiences for the students based on available resources

(3) To determine the extent to which the learning objectives have been achieved

(4) All of the above

Answer: 4

19. What is the meaning of the term ‘learning experiences’ in the context of education?

(1) The desired behavior of the learners

(2) The intention of desired behaviors that learners should acquire

(3) Those activities and experiences that the learners undergo to acquire the desired behaviors

(4) Goals and aims of education

Answer: 3

20. Select the correct alternative after deciding which of the following are some of the key elements of Evaluation, as defined by C. E. Bee by (1977) ?

A. Leading to inferences

B. With a view to action

C. Systematic collection of evidence and its interpretation

D. Judgement of value

Choose the Correct Option:

(1) B, C and D

(2) A, C and D

(3) B and C

(4) All A, B, C and D

Answer: 1

21. What is the role of Evaluation in relation to society?

(1) It is concerned with the effectiveness of teaching

(2) It is accountable regarding the requirements of the employment market

(3) It can help improve the curriculum

(4) It can help provide good citizens

Answer: 2

22. Which of the following is not a characteristic of good Evaluation?

(1) Excellence

(2) Reliability

(3) Validity

(4) Practicability

Answer: 1

23. For an evaluation to be fair, student should be provided which of the following parameters about their evaluation in advance?

(1) The marks allotted for each part of the examination

(2) The form and structure of the examination

(3) The nature of the material on which they will be examined

(4) All of the above

Answer: 4

24. Which of the following is the best definition of ‘Measurement’ ?

(1) The process and instruments necessary to measure the learner՚s achievement

(2) A measure of the effectiveness of the teaching - learning method

(3) It is mainly concerned with collection and gathering of data

(4) None of the above

Answer: 3

25. What is the meaning of reliability in relation to Evaluation?

(1) The evaluation procedure is realistic

(2) Evaluation gives the same results under different but comparable conditions

(3) The evaluation procedures are efficient in terms of cost and time taken

(4) It helps find the student՚s current strengths and weaknesses

Answer: 2

Developed by: