CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 6

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. mIn what ways did Buddha spread his message to the people? Select the correct alternative from those given below the statements

A. He taught in the Prakrit language, which was understood by all.

B. He travelled from place to place on foot, teaching people wherever he went.

C. He conducted audiences at Sarnath on a regular basis every month.

D. He encouraged people to think for themselves instead of simply accepting what he preached.

Choose the Correct Option:

(1) (a) and (b)

(2) (b) and (c)

(3) (a) , (b) and (d)

(4) All of the above

Answer: 4

2. Determine whether the following statements are true or false and accordingly select the correct alternative

A. Buddha encouraged animal sacrifices.

B. Buddha taught for the first time at Sarnath.

C. Buddha taught that our Karma has no effect on our lives.

D. Buddha attained enlightenment at Bodh Gaya.

Determine Whether the Following Statements Are True or False and Accordingly Select the Correct Alternative
ABCD
(1)TrueTrueTrueTrue
(2)FalseTrueFalseTrue
(3)FalseFalseTrueTrue
(4)TrueFalseTrueFalse

Answer: 2

3. Which of the following are common to both Jain and Buddhist religions?

(1) Condemnation of animal sacrifice

(2) Denial of the authority of the Vedas

(3) Both (1) and (2)

(4) None of the above

Answer: 3

4. What is not part of Buddhism? Select the correct alternative from those given below.

(a) Idol worship

(b) Existence of the soul after death

(c) Animal sacrifice

(d) belief in the existence of God

Choose the Correct Option:

(1) (a) and (b)

(2) (b) and (c)

(3) (a) and (d)

(4) All of the above

Answer: 4

5. Both Buddhism and Jainism stressed

(1) non-violence

(2) existence of God

(3) self-gratification

(4) all of these

Answer: 1

6. Why do farmers find it difficult to follow the path of Jainism?

(1) They could not always be honest, whereas Jainism preaches absolute honesty

(2) They cannot give up everything, even though in Jainism you must give up even your clothes

(3) They had to kill insects to protect their crops, whereas Jainism preaches not to kill anything, including insects

(4) None of the above

Answer: 3

7. What is the meaning of the word ‘Buddha’ ?

(1) An all-knowing person

(2) The cleverest person

(3) The wise one

(4) The most non-violent person

Answer: 3

8. Match the following events related to Buddha՚s life with the place where they occurred.

Match the Following Events Related to Buddha՚s Life with the Place Where They Occurred
EventPlace where it occurred
A.Birth of Siddhartha(i)Sarnath
B.His enlightenment(ii)Kushinagar
C.His first sermon(iii)Lumbini
D.His death(iv)Bodh Gaya

(1) (i) (iv) (ii) (iii)

(2) (iii) (iv) (i) (ii)

(3) (iii) (ii) (i) (iv)

(4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: 2

9. Why were the Upanishads presented mostly in the form of conversations or dialogues between teacher and student?

(1) These were easy to write

(2) The conversations were examples of the principals and beliefs of the thinkers, which were easily understood by common people

(3) Conversations can easily explain matters like life after death

(4) None of the above

Answer: 2

10. The word ′ Jain is derived from which of the following?

(1) The word ‘Jina’ which means ‘conqueror’

(2) It was the original name of Mahavir

(3) It was the name of the first Teerthankar

(4) It means ‘wanting to live’

Answer: 1

11. The doctorine of Mahavir included which of the following? Selection from the correct alternative given below the doctorines.

(a) Persons who want to know the truth must leave their homes and lead simple lives.

(b) They must strictly follow ahimsa, i.e.. , not hurting or killing living beings.

(c) They had to be honest and follow celibacy.

(d) The results of our actions affect us in this life as well as the next.

Choose the Correct Option:

(1) (a) , (b) and (d)

(2) (c) and (d)

(3) (a) , (b) and (c)

(4) All of the above

Answer: 4

12. Why it was not easy for married women to join the Buddhist Sanghas?

(1) Because Buddha preached that women would have to take their husband՚s permission to join the sangha and most husbands would not allow them

(2) Society did not favour women joining the sanghas

(3) The children of these women would become orphans

(4) None of the above

Answer: 1

13. What was Panini famous for?

(1) He prepared a grammar for the Prakrit language easily understood by the common man

(2) He prepared a grammar for Sanskrit

(3) He was a brilliant mathematician

(4) He was a famous astronomer

Answer: 2

14. What were the structure called Viharas meant to be used for?

(1) A place where Jain and Buddhist monks could preach their sermons to the people

(2) A place where the monks could pray

(3) Shelters for the Jain and Buddhist monks and nuns to stay in

(4) Places where children could play

Answer: 3

15. The four stages of life developed by the Brahmins occur in chronological order as follows (select the correct order from the alternatives given below the names of the four stages) .

A. Grihastha

B. Sanyasa

C. Vanaprastha

D. Brahmacharya

Choose the Correct Option:

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: 4

16. Zoroaster was an Iranian prophet. In India, the persons who follow his religion are known as

(1) Parsis

(2) Bahai

(3) Bohras

(4) Sunnis

Answer: 1

Developed by: