CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 7

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Who among the following is considered as the first national ruler of India?

(1) Chandragupta Maurya

(2) Ashoka

(3) Chandragupta I

(4) Kanishka

Answer: 1

2. When was Kalinga conquered by Ashoka?

(1) 273 BCE

(2) 269 BCE

(3) 261 BCE

(4) 232 BCE

Answer: 3

3. Who was the Greek Ambassador in the Court of Chandragupta Maurya?

(1) Seleucus

(2) Megasthanes

(3) Bindusara

(4) None of the above

Answer: 2

4. Which of the following was not an occupation followed by people who lived in the Mauryan Empire?

(1) Blacksmithy

(2) Farming

(3) Stone cutting

(4) Carpentry

Answer: 1

5. Which of the following statements are true and which are false? select the correct alternative from those given after the statements.

A. Kalinga was the ancient name of Bengal

B. Most of the Ashokan inscriptions are in Brahmi script

C. Ujjain was the gateway to the North-West of India

D. Chandragupta Maurya՚s ideas were written in the Arthashatra

Which of the Following Statements Are True and Which Are False? Select the Correct Alternative from Those Given After the Statements
ABCD
(1)FalseFalseFalseTrue
(2)TrueTrueFalseTrue
(3)FalseFalseTrueTrue
(4)FalseTrueFalseFalse

Answer: 4

6. Fill in the blanks in the following sentences with the words given alongside and select the correct alternative accordingly.

Fill in the Blanks in the Following Sentences with the Words Given Alongside and Select the Correct Alternative Accordingly
A.… Were collected from the area under direct(i)Governors
B.Royal princes often were deputed to the provinces as …(ii)Tribute
C.The Mauryan rulers tried to control the roads and … which were important for transport(iii)Rivers
D.People in forested areas provided the Mauryan officials with …(iv)Taxes

(1) (ii) (i) (iii) (iv)

(2) (ii) (iv) (iii) (i)

(3) (iv) (i) (iii) (ii)

(4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: 3

7. Which of the following problems did Ashoka want to solve by introducing Dhamma?

(1) Conflict between people who followed different religions

(2) Slaves and servants were being ill-treated

(3) There were quarrels within families and between neighbours

(4) All of the above

Answer: 4

8. What means did Ashoka use of spread the message of Dhamma?

(1) He plastered posters about Dhamma on the walls of prominent buildings

(2) He appointed officials to go from place to place teaching people about Dhamma, as well as getting his message inscribed on rocks and pillars

(3) He published books on the subject and distributed from free to all people in the land

(4) All of the above

Answer: 2

9. According to Ashoka՚s inscriptions, how many of his soldiers died in the war to conquer Kalinga?

(1) One Lakh

(2) One Thousand

(3) Two and a half Lakh

(4) Twenty Thousand

Answer: 1

10. What were the important messages propagated by Ashoka in his Dhamma?

(1) Instead of following useless rituals, people should follow fruitful policies like respecting their elders, treating all creatures with compassion, being gentle with slaves and servants etc.

(2) Praise their own religion and criticize other՚s religions

(3) Work hard for prosperity

(4) None of the above

Answer: 1

11. During the Mauryan rule, what was the tax extracted from the farmers?

(1) 1/2 of the production

(2) 1/4 of the production

(3) 1/6 of the production

(4) 10 % of the production

Answer: 3

12. Why did Chandragupta have servants who tasted the food made for him before he started eating?

(1) He would only eat the most delicious food

(2) He was afraid that someone would poison his food

(3) He wanted the servants also to eat the best food

(4) None of the above

Answer: 2

13. What is the difference between taxes and tribute?

(1) Tax is a certain percentage of earnings whereas tribute percentage is not fixed

(2) Tribute is optional whereas tax is compulsory

(3) There is no difference between them-they are synonyms

(4) Taxes are collected on a regular basis, whereas tribute is collected as a one-time payment made by state which have been conquered by other states

Answer: 4

14. The Mauryan Dynasty was founded by

(1) Samudra Gupta

(2) Chandra Gupta

(3) Bindusar

(4) Ashoka

Answer: 2

15. Why were additions made to the Great Wall of China over a period of almost 2000 years?

(1) The wall kept disintegrating due to weathering

(2) It was never completed due to lack of finances and labour

(3) The frontier of the empire kept shifting due to the results of conflicts

(4) All of the above

Answer: 3

16. The lions were seen on our notes and coins were originally carved in stone and placed on top of a stone pillar at

(1) Kalinga

(2) Pataliputra

(3) Ujjain

(4) Sarnath

Answer: 4

17. Before ascending the Maurya throne, Ashoka served as a Viceroy of

(1) Pataliputra

(2) Taxila

(3) Tosali

(4) Kaushambi

Answer: 2

18. The Ashokan inscriptions which gives an account of the Kalinga was and its effects is

(1) Rock Pillar No. 7

(2) Pillar edict No. 2

(3) Minor Pillar edict No. 1

(4) Rock edict No. 13

Answer: 4

19. Which are the countries besides India where Ashokan inscriptions have been found?

(1) Afghanistan

(2) Afghanistan and Pakistan

(3) Afghanistan, Pakistan, and Nepal

(4) Afghanistan, Pakistan, Nepal, and Bhutan

Answer: 3

20. Ashoka was posted at which place as Governor during the reign of Bindusara?

(1) Ujjain

(2) Taxila

(3) Pataliputra

(4) Kalinga

Answer: 1

21. Which of the following is not true about the description given by Megasthanes about the capital city Pataliputra.

(1) The city is surrounded by a vast wall and has 570 towers and 64 gates

(2) Houses of wood and bricks are up to three storeys tall

(3) The king՚s palace is made of wood and decorated with stone carvings

(4) The city is very congested and dirty

Answer: 4

22. Which of the following was not part of Ashoka՚s Dhamma?

(1) Winning over people through Dhamma than conquering them by force

(2) Worship God and perform sacrifices to please him

(3) Slaves and servants should not be ill-treated

(4) Giving gifts to Brahmins and Monks

Answer: 2

23. Match the taxes and tribute collected in kind by the Mauryan rulers with the regions from where they were collected and select the correct alternative given below them accordingly

Match the Taxes and Tribute Collected in Kind by the Mauryan Rulers with the Regions from Where They Were Collected and Select the Correct Alternative Given below Them Accordingly
Taxes and TributeRegions
A.1/10th of goods sold(i)Forested regions of Central India
B.Elephants and timber(ii)South India
C.Gold and precious stones(iii)North-West India
D.Blankets(iv)Cities

(1) (i) (ii) (iii) (iv)

(2) (iv) (i) (ii) (iii)

(3) (iv) (ii) (iii) (i)

(4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: 2

24. What is the different between and Empire and a Kingdom?

(1) An empire is a small part of a kingdom

(2) An empire requires a younger king to rule it than a kingdom

(3) Empires are larger than kingdoms and so need to be protected by a large army

(4) None of the above

Answer: 3