CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 8

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. The Buddhist Councils were held to

(1) preach the Middle path

(2) compile Buddhist canons and settle disputes

(3) send religious missions abroad

(4) none of the above

Answer: 2

2. Which of the following religious spread the maximum in different parts of Asia?

(1) Buddhism

(2) Jainism

(3) Hinduism

(4) All of the above

Answer: 1

3. In which of the following countries was Buddhism first propagated outside India?

(1) China

(2) Cambodia

(3) Sri Lanka

(4) Thailand

Answer: 3

4. Match the names given in a list I with terms associated with them in list II and select the correct alternative accordingly.

Match the Names Given in a List I with Terms Associated with Them in List II and Select the Correct Alternative Accordingly
List IList II
A.Lords of Dakshinpatha(i)Buddhacharita
B.Ashvaghosha(ii)Chinese Traveller
C.Boddhisattvas(iii)Satavahanas
D.Xuanzang(iv)Mahayana Buddhism

(1) (iv) (i) (iii) (ii)

(2) (i) (iii) (iv) (ii)

(3) (iii) (i) (iv) (ii)

(4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: 3

5. What was the primary reason for the Kushanas wanting to control the silk route?

(1) They could wear the fine silk cloth

(2) Their ships could carry the silk to European markets

(3) They could get taxes, tribute and gifts from the traders travelling along the route

(4) All of the above

Answer: 3

6. What items of evidence have historians used to find out about the object traded and the actual route through which traders passed?

(1) Remains of merchandise like pottery, bowls and plates found at various places along the route

(2) Gold coins at the trading posts

(3) Spices and precious stones from South India

(4) All of the above

Answer: 4

7. The important features of Bhakti are

(1) devotion to and individual worship of God or Goddess

(2) if the devotee worships the Deity with a pure heart, the Deity will appear in the form desired by the devotee

(3) Both (1) and (2)

(4) None of the above

Answer: 3

8. Why did the Chinese pilgrims like Xuanjang come to India?

(1) They liked the warm climate

(2) They wanted to visit the Buddhist monasteries and placed associated with the life of Buddha

(3) They wanted to worship in Indian temples as these temples were not in China

(4) None of the above

Answer: 2

9. What was the primary reason for the attraction of ordinary people to Bhakti?

(1) It was simply devotion to a particular deity and did not involve elaborate religious ceremonies

(2) It was very cheap-no expenses involved

(3) Their wishes were always fulfilled

(4) Their families enjoyed the ceremonies associated with Bhakti

Answer: 1

10. In the Sangam poems, some of the goods brought into Puhar, a port in East India, are mentioned. Which of the following is not one of those goods?

(1) Horses

(2) Sandalwood

(3) Readymade clothes

(4) Pearls and Corals

Answer: 3

11. The Muvendar were the chiefs of the ruling families of

(1) Satavahanas, Cholas and Rashtrakutas

(2) Cholas, Cheras and Pandyas

(3) Satakarnis, Cheras and Rashtrakuta

(4) None of the above

Answer: 2

12. The most famous ruler of the Satavahanas was

(1) Simuka

(2) Satakarni I

(3) Yajna Sri Satakarani

(4) Gautamiputra Shri Satakarani

Answer: 4

13. Why was silk much in demand in Rome and the rest of Europe, 2000 years ago?

(1) Wearing silk became the fasion among the rulers and the rich

(2) It was cheap

(3) It gave warmth in the cold climate

(4) All of the above

Answer: 1

14. Which of the following groups of towns were on the overland silk route?

(1) Kashgar, Yarkand and Khotan

(2) Masulipatam and Alexandria

(3) Lhasa and Pataliputra

(4) None of the above

Answer: 1

15. What was the major innovation of the Kushana rulers in the matter of trade?

(1) They did not charge any taxes from the traders who passed through their land on the way to Rome

(2) They carried on extensive trade with the Roman Empire

(3) They issued gold coins for use by traders along the silk route

(4) All of the above

Answer: 3

16. What was the most significant contribution of the Kushana rulers Kanishka to the spread of Buddhism?

(1) He was a follower of Buddhism

(2) He convened the fourth Buddhism Council in Kashmir for scholars to systematise and translate Buddha՚s teaching in Prakrit into Sanskrit

(3) He issued coins with pictures of the Buddha

(4) None of the above

Answer: 2

17. The two main features of Mahayana Buddhism are

(1) Buddha՚s presence is only shown by signs and Bodhisattvas lived in isolation to meditate

(2) Buddha՚s statues are to be worshipped and Bodhisattvas could preach

(3) Statutes of the Buddha could be made and Bodhisattvas were to teach and help people

(4) None of the above

Answer: 3

18. Theravada Buddhism (the older form of Buddhism) is more popular in the following lands

(1) India and Nepal

(2) China, Korea, and Japan

(3) Central Asia

(4) South East Asia including Indonesia, Thailand, Myanmar, and Sri Lanka

Answer: 4

19. How will you describe pilgrim?

(1) A Buddhism monk

(2) A person who undertakes a journey to a holy place to offer worship

(3) A person who is deeply religious and worships at home

(4) None of the above

Answer: 2

20. List the following Chinese Buddhist pilgrims in chronological order starting from the earliest and select the correct alternative accordingly

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: 4

21. When his ship was caught in a storm on his return journey to China, Faxian threw away his personal belonging, but did not throw away his statutes of the Buddha. Why?

(1) He was devoted to Buddhism and valued the statues of the Buddha

(2) He could make a lot of money by selling the statues in China

(3) The statues were very light in weight and would not make a difference

(4) None of the above

Answer: 1

22. What did Xuanzang do for most of his remaining life on returning to China?

(1) He did meditation

(2) He worshipped the Buddha for long hours every day

(3) He spread the message of Buddhism to all in China

(4) He translated the manuscripts he had brought back from Sanskrit to the Chinese language

Answer: 4

23. Why did Xuanzang want to study in Nalanda?

(1) The teachers at Nalanda were men of the highest ability and talent

(2) Discussion were held there throughout the day and the old and young mutually help one-another

(3) Learned men from different placed come here to settle their doubts

(4) All of the above

Answer: 4

24. The idea of Bhakti was present in which sacred book of the Hindus?

(1) The Ramayana

(2) The Bhagvad Gita

(3) The Rig Veda

(4) The Puranas

Answer: 2

25. Which community of Christians in India is amongst the oldest Christian communities?

(1) The Protestant Christians of Baroda

(2) The Roman Catholics of Mumbai

(3) The Syrian Christians of Kerala

(4) The Nagaland Christians

Answer: 3

Developed by: