CTET DEC 2018 Paper 2 Language 2 Sanskrit Bhasha Questions and Answers Paper Part 2

Get unlimited access to the best preparation resource for CTET/Paper-2 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

7. भाषायां व्याकरणशिक्षणं कस्य समीकरणाय सहायकं भवति?

A. सङ्ख्यात्मकताया: (numeracy)

B. साक्षरताया: (literacy)

C. शुद्धताया: (Accuracy)

D. वाक्यप्रवाहस्य (fluency)

ANSWER: C

SOLUTION

भाषायां व्याकरणशिक्षणं शुद्धताया: समीकरणाय सहायकं भवति । व्याकरणशिक्षणे शुद्धता

अत्यंतमावश्यकम् अस्ति ।अस्याः अभावे व्याकरणशिक्षणम् असम्भवमस्ति।

8. लेखनपरम्परायां अधस्तनेषु किं सम्बद्धम् अस्ति?

A. विरामचिह्नानां सम्यकप्रयोग:

B. समीचीन - शब्दावली

C. कथाविचारा: (story ideas)

D. कल्पना

ANSWER: A

SOLUTION

लेखनपरम्परायां विरामचिह्नानां

सम्यकप्रयोग: सम्बद्धः अस्ति । शुद्धलेखनस्य क्रिया तदेव सम्भवा भवति यदा विरामचिह्ननानां यथोचितं प्रयोगं भवति।

9. भाषायां मूल्याङ्कनस्य मुख्य - उद्देश्य: क: स्यात्?

A. विद्यार्थिसम्बन्धि- उपलब्धीनाम् आकलनम्

B. अधिगमे त्रुटीनां निरीक्षणं तथा न्यूनता परिष्करणम्

C. शिक्षार्थिषु त्रुटीनाम् अन्वेषणम्

D. विद्यार्थिनां प्रदर्शनं दृष्ट्वा प्रोन्नति (promotion) कृते निर्णय:

ANSWER: B

SOLUTION

  • भाषायां मूल्याङ्कनस्य मुख्य - उदेश्य:
  • अधिगमे त्रुटीनां निरीक्षणं तथा न्यूनता परिष्करणम् ।
  • भाषामूल्याङ्कनस्य प्रमुखः उदेश्यः अधिगमत्रुटीनां
  • निरीक्षणं तथा गहनतया परीक्षणं भवति ।

10. प्राथमिक - विद्यालयस्य कस्यचन विद्यार्थिन:

श्रवण - वाचनकौशलयो: विकासार्थं

निम्नलिखितपध्दतिषु का वा पध्दति: उपयुक्ता भवति?

A. अभिनयः तथा वार्तावाचनम् (news reading)

B. अभिनयः तथा संवादः (Interaction)

C. कथा श्रवणं तथा श्रुतलेखनम् (dictation)

D. काव्यपाठ: तथा भाषाप्रयोगशाला (language Laboratory)

ANSWER: B

SOLUTION

  • प्राथमिक - विद्यालयस्य कस्यचन
  • विद्यार्थिनः श्रवण - वाचनकौशलयोः विकासार्थं
  • अभिनयः तथा संवादपद्धतिः उपयुक्ता भवति ।
  • अनया वाचनकौशलस्य विकास: भवति ।

11. भाषायाः उपचारात्मकशिक्षणस्य (Remedial Teaching) उदेश्यः कः?

A. विद्यार्थिनां प्रारम्भिकत्रुटीनां निवारणम्

B. ज्ञानसम्बन्धित्रुटीनां परिष्करणम्

C. विद्यार्थिषु आत्मविश्वासभावनायाः विकासः

D. उपर्युक्तं सर्वमपि

ANSWER: D

SOLUTION

भाषायाः उपचारात्मकशिक्षणस्य उदेश्याः -

  • विद्यार्थिनां प्रारम्भिकत्रुटीनां निवारणम् ।
  • ज्ञानसम्बन्धित्रुटीनां परिष्करणम् ।
  • विद्यार्थिषु आत्मविश्वासभावनायाः विकासः ।

इति उपचारात्मकशिक्षणस्य उदेश्याः सन्ति ।

12. भाषायाः सामान्य - अवगमस्य ज्ञानार्थं

मूल्याङ्कने सर्वाधिक - उपयुक्तः प्रायः

कीदृशः भवति?

A. निबन्धात्मकः

B. विकल्पात्मकः (Objective type)

C. अतिलघु - उत्तरात्मकः

D. दीर्घ - उत्तरात्मकः

ANSWER: C

SOLUTION

भाषायाः सामान्य - अवगमस्य ज्ञानार्थं

मूल्याङ्कने सर्वाधिक - उपयुक्त: प्रश्न: अतिलघु -

उत्तरात्मकः भवति ।

13. ″ बाला: भाषाध्ययनार्थम् अपेक्षितक्षमतां

पुरस्कृत्य उत्पन्नाः भवन्ति ″ - कः अवदत्?

A. वायगोस्की (Vyogotsky)

B. पावलोव (Pavlov)

C. जीन पियाजे (Jean piaget)

D. चॉमस्की (Chomsky)

ANSWER: D

SOLUTION

″ बाला: भाषाध्ययनार्थमपेक्षितक्षमतां

पुरस्कृत्य उत्पन्नाः भवन्ति ″ इति चाॅमस्की महोदयः अवदत् ।

14. कदाचित काचित् बालिका हिन्दीभाषाप्रयुक्त -

राज्यात् भवतः प्रान्तम् आगच्छति, तथा भवतः

सम्बन्धि भाषाप्रयोगे प्रमादान् करोति । तदा एकः अध्यापकः भूत्वा अधस्तनेषु कथनेषु किं

युक्तमिति भवान् / भवति चिन्तयति?

A. प्रतिदिनं अर्धघण्टा यावत् नूतनभाषाभ्यासः करणीयः ।

B. तस्याः मातृभाषाप्रभावः अधीयमाननूतनभाषायाः उपरि न स्यात् ।

C. तस्याः भाषाप्रयोगप्रमादानां विषये वारं वारं स्मरणीयम् ।

D. तस्यै समीचीनभाषाप्रयोगार्थम् इतोपि अवकाशा: देयाः ।

ANSWER: D

SOLUTION

कदाचित् काचित् बालिका हिन्दीभाषाप्रयुक्त राज्यात् भवतः प्रान्तम् आगच्छति तथा भवतः सम्बन्धि: भाषाप्रयोगे प्रमादान् करोति । तदा एक: अध्यापकः भूत्वा तस्यै समीचीनभाषाप्रयोगार्थम् इतोपि अवकाशाः देयाः। इति ।

Developed by: