CTET DEC 2019: Paper 1 Sanskrit Bhasha Questions and Answers Paper Part 13

Get unlimited access to the best preparation resource for CTET/Paper-1 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

1 निर्देश (1 - 9) : अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा तदाधारितप्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेषु उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखित ।

विन्ध्यापर्वतमालाया: मध्ये चित्रकूट नाम तीर्थस्थलम् अस्ति । स्थानमिदं कोलाहलरहितं प्राकृतिकसौन्दर्यसंपन्नम् अस्ति। अत्र आगमनेन दर्शनेन च आनन्दानुभूति: जायते।चित्रकूटे सघनानि वनानि सन्ति। अत्र बहव: निर्झरा: सन्ति। सर्वत्रापि हरीतिमा राजते। चित्रकूटस्य धार्मिकं सांस्कृतिकं च महत्वं विद्यते ।कथ्यते यत् सीतालक्ष्मणाभ्यां सह वनवासकाले श्रीराम: एकादशवर्षाणि यावत् चित्रकूटे एव निवासं कृतवान्। महर्षि: अत्रि: साध्वी अनुसूया च अत्रैव तपस्यां कृत्वा आत्मज्ञानम् अलभेताम्। अत्र अनेकानि दर्शनीयानि स्थलानि सन्ति। रामघट्ट:- मन्दाकिन्या: तटे रामघट्ट: अस्ति। अत्र प्रायेण तीर्थयात्रिणां सम्मर्द: भवति। सायंकाले मन्दाकिन्या: नीराजनसमये मनोरमदृश्यं भवति ।रामघट्टात् नातिदूरमेव जानकीकुण्डम् अस्ति ।वनवासे सीता अत्रैव स्नानं करोति स्म। सघनवनमध्ये अनुसूयाश्रम: विद्यते। अत्र पक्षिणां कलरव: नीर्झरध्वनि: शीतलवायुश्च मनांसि रञ्जयन्ति।एतदेव मन्दाकिन्या: उद्गमस्थलम्।

जानकी कुण्डसमीपे एव विशाला शिला दर्शनीया वर्तते। चित्रकूटत: पञ्चकोशदूरम् नयनाभिरामं सौन्दर्ययुक्तं गुप्तगोदावरीस्थलं वर्तते।अत्र निरन्तरं जलं प्रवहति।तत्रैव हनुमानधारास्थलं वर्तते। अत्र उच्चस्थलात् जलं पतति।

अकरोत् इति पदस्य समानार्थकपदम् अनुच्छेदे अस्मिन् प्रयुक्त: तच्चित्वा लिखत

A. पीतवान्

B. कृतवान्

C. पूरितवान्

D. लिखितवान्

ANSWER: B

SOLUTION

अकरोत् इति पदस्य समानार्थकपदं कृतवान् इति अनुच्छेदे अस्मिन् प्रयुक्त: ।

2. का नाम साध्वी तपस्यां कृत्वा आत्मज्ञानम् अलभत्?

A. अपाला

B. प्रिया

C. अनुसूया

D. शकुन्तला

ANSWER: C

SOLUTION

अनुसूया नाम साध्वी तपस्यां कृत्वा आत्मज्ञानम् अलभत् । गद्यांशानुसारम् अनुसूया नाम साध्वी तपस्यां कृत्वा आत्मज्ञानम् अलभत् ।

3. ‘करोति’ इति पदे का धातु: वर्तते?

A. पठ्

B. लिख्

C हस्

D. कृ

ANSWER: D

SOLUTION

करोति इति पदे कृ धातु: वर्तते ।

4. ‘रञ्जयन्ति’ इति पदस्य एकवचने कि पदं भवति?

A. रञ्जयति

B. रञ्जयामि

C. रञ्जयसि

D. रञ्जयत:

ANSWER: A

SOLUTION

‘रञ्जयन्ति’ इति पदस्य एकवचने रञ्जयति इति पदं भवति ।

5. अनुसूयाश्रम: कस्या: नद्या: उद्गमस्थलम् अस्ति?

A. नर्मदाया:

B. गङ्गाया:

C. मन्दाकिन्या:

D. गोदावर्या:

ANSWER: C

SOLUTION

अनुसूयाश्रम: मन्दाकिन्याः नद्या: उद्गमस्थलम् अस्ति। गद्यांशानुसारम् अनुसूयाश्रम: मन्दाकिन्याः नद्या: उद्गमस्थलम् अस्ति ।

6. चित्रकूटत: कियद्दूरं गुप्तगोदावरी स्थलं वर्तते?

A. सप्तक्रोशमितम्

B. दशक्रोशमितम्

C. पञ्चविंशति क्रोशमितम्

D. पञ्चक्रोशमितम्

ANSWER: D

SOLUTION

चित्रकूटत: पञ्चक्रोशमितं दूरं गुप्तगोदावरीस्थलं वर्तते । गद्यांशानुसारं चित्रकूटत: पञ्चक्रोशमितं दूरं

गुप्तगोदावरीस्थलं वर्तते ।

7. चित्रकूटं नाम तीर्थस्थलं कुत्रास्ति?

A. विन्ध्यपर्वतमालामध्ये

B. पूर्वपर्वतमाला मध्ये

C. पश्चिमोत्तरपर्वतमालामध्ये

D. आरावली पर्वतमाला मध्ये

ANSWER: A

SOLUTION

चित्रकूटं नाम तीर्थस्थलं विन्ध्यपर्वतमालामध्ये अस्ति । गद्यांशानुसारं चित्रकूटं नाम तीर्थस्थलं विन्ध्यपर्वतमाला मध्ये अस्ति ।

8. अत्रागमनेन दर्शनेन च किं भवति?

A. क्लेषानुभूति:

B. पीड़ानुभूति:

C. ज्वरानुभूति:

D. आनन्दानुभूति:

ANSWER: D

SOLUTION

अत्रागमनेन दर्शनेन च आनन्दानुभूति: भवति। गद्यांशानुसारम् अत्रागमनेन दर्शनेन च आनन्दानुभूति: भवति।

9. सीतालक्ष्मणाभ्यां सह क: अत्र वासम् अकरोत्?

A. व्यास:

B. कालिदास:

C. श्रीराम:

D. वाल्मीकि:

ANSWER: C

SOLUTION

सीतालक्ष्मणाभ्यां सह श्रीराम: अत्र वासम् अकरोत् । गद्यांशानुसारं सीतालक्ष्मणाभ्यां सह श्रीराम: अत्र वासम् अकरोत्।

Developed by: