CTET DEC 2019: Paper 1 Sanskrit Bhasha Questions and Answers Paper Part 4

Get unlimited access to the best preparation resource for CTET/Paper-1 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

22. पत्राधानम् एकम् उदाहरणम् अस्ति________

A. शिक्षकाकलनस्य

B. उभयं स्वत: आकलनस्य शिक्षकस्य आकलनस्य च

C. राज्य बोर्ड द्वारा आकलनस्य

D. स्वत: आकलनस्य

ANSWER: B

SOLUTION

पत्राधानम् उभयं स्वतः आकलनस्य शिक्षकस्य आकलनस्य च एकम् उदाहरणम् अस्ति ।

अनेन उभयं आकलनं भवति ।

23. वर्गप्रहेलिका क्रीडा वर्धयति

A. लेखन कौशलम्।

B. शब्दज्ञानम्

C. साहित्यकम् अर्थम् ।

D. श्रवणकौशलम् ।

ANSWER: B

SOLUTION

वर्गप्रहेलिका क्रीड़ा शब्दज्ञानं वर्धयति ।

वर्गप्रहेलिकाक्रीड़ायां शब्दानां मेलनं कारणीयं भवति ।

24. सम्भाषणकौशलस्य गतिविधे: आकलनसमये अधोलिखितेषु किं न आवश्यकम्?

A. सन्दर्भे आगतानां शब्दानां उचितरूपाणां प्रयोग:

B. शब्दकोषस्य उपयोग:

C. भाषणे स्पष्टता

D. ध्वनिनां/शब्दानाम् उच्चारणम्

ANSWER: B

SOLUTION

सम्भाषणकौशलस्य गतिविधे: आकलनसमये शब्दकोषस्य उपयोग: न आवश्यकम् ।

आकलनसमये शब्दकोषस्य आवश्यकता न भवति ।

25. भाषाया: अक्षर-ध्वनि-सम्बन्धस्थापन द्वारा पठनस्य अध्यापनम् अस्ति________

A. शाब्दिक विधिः

B. समग्रभाषा विधिः

C. आंशिक भाषा विधिः

D. प्रत्यक्ष विधिः

ANSWER: A

SOLUTION

भाषायाः अक्षर-ध्वनि-सम्बन्धस्थापन द्वारा पठनस्य अध्यापनं शाब्दिकविधिः अस्ति ।

26. पाठ्यपुस्तकाद् बहिर्गमनम् इत्युक्ते________

A. पाठ्य पुस्तकस्य उपेक्षां कृत्वा तत: बहिर्गमनम्

B. पाठ्य पुस्तक केन्दित ज्ञानम् स्यात्।

C. पाठ्य पुस्तकात् बहिर्गमनं कृत्वा छात्राणां भारम् अधिकं न वर्धयेत्।

D. पाठ्य पुस्तकम् अतिरिच्य पूरकपाठनसामग्रीणां प्रबन्धनम्

ANSWER: D

SOLUTION

पाठ्यपुस्तकाद् बहिर्गमनम् इत्युक्ते … पाठ्यपुस्तकम् अतिरिच्य पूरकपाठनसामग्रीणां प्रबन्धनम् । एतत् पाठ्यसहगामीक्रिया इति उच्यते ।

27. शिक्षक: तृतीयकक्षाया: विद्यार्थिनम् एकम् आवरकं निर्मातुं निर्देशं ददाति। विद्यार्थी निर्देशस्य पालनं करोति। भाषाकक्षायाम् एवं विधं गतिविधि: साहाय्यं करिष्यति________

A. सम्भाषण कौशल विकासे

B. श्रवणकौशलविकासे

C. तेषां सर्जनात्मकताया: विकासे

D. लेखन कौशल विकासे

ANSWER: B

SOLUTION

प्रश्नानुसारं भाषाकक्षायां अयं गतिविधि: श्रवनकौशलस्य विकासे साहाय्यं करिष्यति । शिक्षक: निर्देशं ददाति एवं छात्रः श्रुत्वा निर्देशस्य पालनं करोति । अनेन श्रवणकौशलविकास: भवति ।

28. संविधानस्य 343 (2) अनुच्छेदानुसारम्________

A. हिन्दी सहायक राजकीय भाषा अस्ति

B. आङ्गलभाषा राजकीय भाषा अस्ति

C. आङ्गलभाषा सहायकराजकीयभाषा अस्ति।

D. हिन्दी राजकीय भाषा अस्ति

ANSWER: C

SOLUTION

संविधानस्य 343 (2) अनुच्छेदानुसारम् -- आंग्लभाषा सहायकराजकीयभाषा अस्ति इति संविधाने अस्ति ।

29. अधस्तनेषु अभिजातभाषाया: किं निकषं नास्ति?

A. भाषाया: कानिचन प्राचिन साहित्यानि महाकाव्यानि सन्ति।

B. भाषा अनुसूचितभाषा वर्गे न स्यात्

C. भाषाया: मौलिक साहित्य परम्परा स्यात् इतरभाषा वर्गेभ्य: उद्धृतसाहित्यं न स्वीकुर्यात्।

D. भाषाया: 1500 - 2000 वर्षपुरातन: इतिहास: लिखित-साहित्यम् अस्ति।

ANSWER: B

SOLUTION

भाषा अनुसूचितभाषा वर्गे न स्यात् इति अभिजातभाषायाः निकषं नास्ति ।

30. विद्यार्थीनां श्रवणकौशलस्य आकलनं कर्तुं शक्यते________

A. कथाया: वर्णनं कृत्वा तदुपरि बोधपरकप्रश्नै:

B. अधिकं मौनवाचनार्थम् अवसरप्रदानेन।

C. छात्रान् भ्रमणार्थ बहि: नीत्वा।

D. प्रतिदिनं पुनः पुनः अभ्यासद्वारा ।

ANSWER: D

SOLUTION

विद्यार्थीनां श्रवनकौशलस्य आकलनं प्रतिदिनं पुनः पुनः अभ्यासद्वारा कर्तुं शक्यते । अनेन बालकानां अभ्यास: अपि भवति तथा आकलनम् अपि भवति ।

Developed by: