CTET July 2019 Paper 2 Language 2 Sanskrit Bhasha Questions and Answers Paper Part 1

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. निर्देश: अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा उत्तराणि लिखत

साम्प्रतिकं युगं वैज्ञानिकं युगं वर्तते। अद्य मानव: तथैव नास्ति यथा शतं वर्षाणि पूर्वं आसीत्। सर्वेषां जीवने विज्ञानौपकरणानि प्रविष्टानि। नगरेषु ग्रामेषु च सर्वे जना: स्व स्व कार्येषु विज्ञानस्य साधनानां प्रयोग: कुर्वन्ति। रेलयानं दूरं गन्तुं लोकप्रियं वाहनं अस्ति। दुरस्था: शब्दा: अपि रेडियो माध्यमेन गृह्यन्ते। अधुना टेलीविजनयन्त्रं महदुपकारकं वर्तते। तेन ग्रहे स्थिता: वयं चित्राणि पश्याम: । चित्रस्थपात्राणां वचनानि श्रुणुम: । कम्प्यूटरयन्त्रं लघुकायमपि महदुपकारकं वर्तते। यद्यपि सहस्त्राधिकानां विज्ञानोपकरणानां प्रयोग: अहर्निशं भवति तथा जनानां सुविधावर्धनार्थं नवीनानि उपकरणानि आविष्क्रियन्ते। आयुर्विज्ञानस्य आविष्कारै: रोगा: दूरीक्रियन्ते। जनानां जीवने सुखं च वर्धते।

रात्रिदिवम् इति पर्यायशब्द: अनुच्छेदे प्रयुक्त: तत् लिखत

A. रात्रि:

B. उभे सन्ध्ये

C. अहर्निशम्

D. दिनम्

ANSWER: C

SOLUTION

रात्रिदिवम् इति पदस्य पर्यायशब्द: अहर्निशम् इति अस्ति।

2. आविष्कारा: क्रियन्ते इत्यस्य कृते क: शब्द: अनुच्छेदे प्रयुक्त: तत् लिखत

A. चित्राणां निर्माणम्

B. पशूनां धावनम्

C. आविष्क्रियन्ते

D. मोदकानां भक्षणम्

ANSWER: C

SOLUTION

आविष्कारा: क्रियन्ते इति शब्दस्य कृते आविष्क्रियन्ते इति शब्द: अस्ति। आविष्कारा: क्रियन्ते इति पदं विभज्य रूपं अस्ति।

3. दुःखं पदस्य विलोमशब्द: अनुच्छेदे प्रयुक्त: अस्ति तत् लिखत

A. पुष्पम्

B. फलम्

C. सुखम्

D. मधुरम्

ANSWER: C

SOLUTION

दुःखं पदस्य विलोमशब्द: सुखम् अस्ति।

4. साम्प्रतिकं युगं कीदृशं युगं वर्तते?

A. वैज्ञानिकं युगम्

B. पाषाणयुगम्

C. द्वापरयुगम्

D. जलयुगम्

ANSWER: A

SOLUTION

गद्यांशानुसारं साम्प्रतिकं युगं वैज्ञानिकयुगं वर्तते।

5. केषां जीवने विज्ञानौपकरणानि प्रविष्टानि?

A. केवलं रात्रिचराणाम्

B. केवलं पलाण्डुभक्षकाणाम्

C. सर्वेषाम्

D. केवलं जलचराणाम्

ANSWER: C

SOLUTION

गद्यांशानुसारं सर्वेषां जीवने विज्ञानौपकरणानि प्रविष्टानि।

6. प्रवेशं प्राप्तानि इत्यस्य पर्यायशब्द: अनुच्छेदे प्रयुक्त: तत् लिखत

A. हसितानि

B. पीतानि

C. निर्गतानि

D. प्रविष्टानि

ANSWER: D

SOLUTION

प्रवेशं प्राप्तानि इत्यस्य कृते पर्यायशब्द: प्रविष्टानि सन्ति।

7. दूरं गन्तुं लोकप्रियं वाहनं किम् अस्ति?

A. रेलयानम्

B. नौकायानम्

C. वृषभयानम्

D. अश्वयानम्

ANSWER: A

SOLUTION

दूरं गन्तुं लोकप्रियं वाहनं रेलयानं अस्ति।

8. “अधुना” इति पदं कीदृशं पदमस्ति?

A. कर्तृपदम्

B. क्रियापदम्

C. विशेषणपदमम्

D. अव्ययपदम्

ANSWER: D

SOLUTION

“अधुना” इति पदं अव्ययपदम् अस्ति।

अव्ययम् इत्युक्ते कदापि परिवर्तनं न भवति। अधुना इति शब्द: लिंगेषु विभक्तिसू कालेषु सर्वदा समान भवति। अतः अव्ययपदम् अस्ति।

Developed by: