CTET July 2019 Paper 2 Language 2 Sanskrit Bhasha Questions and Answers Paper Part 4

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

23. प्रक्रियालेखनार्थम् (Process Writing) अधोलिखितेषु किम् अनुसरणीयम्?

A. सम्बन्धसूचकसर्वनामप्रयोग:

B. विचाराणां समायोजनम्

C. शब्दमर्यादा

D. आलंकारिक भाषाप्रयोग:

ANSWER: B

SOLUTION

प्रक्रियालेखने विचाराणां समायोजनम् अनुसरणीयम्। यदि विचाराणां समायोजनं ङ् भवति तदा प्रक्रिया लेखनस्य लाभ: नास्ति।

24. लेखनम् अस्ति ________ न तु________

A. प्रक्रिया, हस्ताक्षराभ्यास:

B. हस्ताक्षराभ्यास: प्रक्रिया

C. प्रक्रिया, फलम्

D. फलम्, प्रक्रिया

ANSWER: C

SOLUTION

लेखनं प्रक्रिया अस्ति न तु फलम् । लेखनं प्रक्रियया भवति ।

25. छात्राणां लेखनकौशलस्य आकलनार्थं शिक्षिका प्रमुखतया ध्यानं ददाति

A. व्याकरणदृष्ट्या शुद्धवाक्यरचनायाम्

B. विचाराणाम् अभिव्यक्तौ

C. आलंकारिक भाषाप्रयोगस्य उपरि

D. शुद्धवर्तन्याम्

ANSWER: B

SOLUTION

छात्राणां लेखनकौशलस्य आकलनार्थं शिक्षिका प्रमुखतया विचाराणाम् अभिव्यक्तौ उपरि ध्यानं ददाति । एनेन शिक्षिका जानाति यत् तेषां अभव्यक्ति: कथं भवति । अभव्यक्ति: लेखनकौशलस्य कृते उपयोगी भवति।

26. पठनपूर्वकार्याणि सन्ति --

A. विद्यार्थिनां पठनावबोधस्य आकलनम्

B. पाठसम्बद्धस्य पूर्वज्ञानस्य उद्बोधेनेन छात्राणां सज्जीकरणम्

C. कठिनशब्दानाम् अर्धसूचनम्

D. पाठे प्रयुक्तानां व्याकरणनियमानां व्याख्यानम्

ANSWER: B

SOLUTION

पाठसम्बद्धस्य पूर्वज्ञानस्य उद्बोधेनेन छात्राणां सज्जीकरणं पठनपूर्वकार्याणि सन्ति । यदा शिक्षक: छात्रान् पाठात् पूर्वं किञ्चित् पाठस्य विषये वदति । एवं विद्यार्थिनाम् अभ्यास: भवति।

27. भारतस्य संविधानस्य अष्टम्यां सूच्यां वर्तमानकाले कति भाषा: विद्यन्ते?

A. 22

B. 24

C. 16

D. 20

ANSWER: A

SOLUTION

भारतस्य संविधानस्य अष्टम्यां सूच्यां वर्तमानकाले 22 भाषा: विद्यन्ते।

28. छात्रै: विभिन्नपरिस्थितिनाम् अवस्थाकृतिं कारयित्वा शिक्षिका कक्षायाम् अकृत्रिमसंवादावसरम् उपस्थापयति । अनन्तरं तस्या: अवस्थानुकृते: कश्चित अनुरूपनियमान् आहरति तान् च नियमान् व्यवहृत्य पुनरभ्यासं कारयति । एवं सा पाठयति--

A. ससन्दर्भ- व्याकरणम्

B. निगमनविधिम्

C. निर्देशात्मकव्याकरणम्

D. पृथक्तया व्याकरणम्

ANSWER: A

SOLUTION

शिक्षिका अत्र ससन्दर्भ- व्याकरणं पाठयति । अत्र व्याकरणस्य सूत्राणि पाठयित्वा सा तस्य सन्दर्भं पाठयति ।

29. एक: भाषाध्यापक: सर्वेषां छात्राणाम् अधिगमशैलीनाम् आवश्यकतां समायोजितं शक्नोति

A. केवलं अध्ययनार्थं न अपितु नृत्ये वाद्ये क्रीड़ायां चित्रांकनकक्षायां च भागं ग्रहीतुं छात्रेभ्य: प्रेरयित्वा।

B. विभिन्नानां शिक्षणविधीनां पद्धतिनां च प्रयोगं कृत्वा विभिन्नछात्रणाम् आवश्यकतानुसारं विभिन्नै: आकलनोपायै: ।

C. प्रत्येकं शब्दं पाठयित्वा अनुवादं कृत्वा अनन्तरं च पाठस्य पुनरावृतिं कृत्वा ।

D. प्रतिदिनं छात्राणाम् आकलनं कृत्वा ।

ANSWER: B

SOLUTION

एकः भाषाध्यापक: सर्वेषां छात्राणाम् अधिगमशैलीनाम् आवश्यकतां विभिन्नानां शिक्षणविधिनां पद्धतिनां च प्रयोगं कृत्वा विभिन्नछात्राणम् आवश्यकतानुसारं विभिन्नै: आकलनोपायै: समयोजितुं शक्नोति।

30. भाषाधिगमे सामाजिक वार्ताविनिमय: महत्वपूर्णां भूमिकां भजते । इयम् उक्तिः कस्य?

A. वाइगोत्सकी

B. स्कीनर

C. चॉमस्की

D. पियाजे

ANSWER: A

SOLUTION

भाषाधिगमे सामाजिक-वार्ताविनिमय: महत्वपूर्णां भूमिकां भजते । इयम् उक्ति: वाइगोत्सकी महोदयस्य अस्ति।

Developed by: