Basics of General Studies: Important for Exam: Aptitude Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for GATE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

1. What should come in the place of (?) in the given series? ACE, FGH, PON?

(A) KKK

(B) JKI

(C) HJH

(D) IKL

Ans. (A)

2. Typist : Typewriter : : Writer: ?

(A) Script

(B) Pen

(C) Paper

(D) Book

Ans. (B)

3. Paint: Artist : : Wood: ?

(A) Furniture

(B) Forest

(C) Fire

(D) Carpenter

Ans. (D)

4. acme : mace :: alga?

(A) glaa

(B) gaal

(C) laga

(D) gala

Ans. (D)

5. EIGHTY : GIEYTH : : OUTPUT?

(A) UTOPTU

(B) UOTUPT

(C) TUOUTP

(D) TUOTUP

Ans. (D)

6. ‘Medicine’ is related to ‘Patient’ in the same way as ‘Education’ is related to—

(A) Teacher

(B) School

(C) Student

(D) Tuition

Ans. (C)

7. Fill in the missing letter in the following series— S, V, Y, B, ?

(A) C

(B) D

(C) E

(D) G

Ans. (C)

8. What should come in the place of question mark in the following series?

3, 8, 6, 14, 20?

(A) 11

(B) 10

(C) 8

(D) 9

Ans. (D)

9. Select the correct option in place of the question mark. AOP, CQR, EST, GUV?

(A) IYZ

(B) HWX

(C) IWX

(D) JWX

Ans. (C)

10. What should come in the place of question mark in the following series?

1, 4, 9, 25, 36, ?

(A) 48

(C) 52

(B) 49

(D) 56

Ans. (B)

Developed by: