MCQs on Penicillium Past Year Paper Higher Questions and Answers

Get top class preparation for GATE right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

Penicillium are saprophytic fungi. They are commonly known as blue-green mould. They belong to Ascomycota. The mycelium consists of highly branched, multinucleated and septate hyphae. Chains of conidia are present terminally, which gives it a brush like appearance. Asexual spores are produced exogenously and sexual spores, i.e. ascospores are formed endogenously. They are an important source for the production of antibiotics and organic acids.

1. Filaments of fungi, which have thread-like appearance are called

(a) Hyphae

(b) Sporangium

(c) Conidia

(d) Mycorrhiza

Answer: A

2. Penicillium belongs to

(a) Deuteromycetes

(b) Phycomycetes

(c) Ascomycetes

(d) Basidiomycetes

Answer: C

3. Formation of dikaryon is characteristic of

(a) Phycomycetes

(b) Basidiomycetes

(c) Ascomycetes

(d) Both (b) and (c)

Answer: D

4. Penicillium camemberti and Penicillium roqueforti are known for

(a) causing disease to animals

(b) causing disease to plants

(c) imparting flavor to cheese

(d) none of the above

Answer: C

5. Penicillium is used in the production of

(a) antibiotics

(b) cheese fermentation

(c) both (a) and (b)

(d) none of the above

Answer: C

6. No. of ascospores formed in each ascus of Penicillium is

(a) 4

(b) 8

(c) 12

(d) 16

Answer: B

7. The fruiting body (ascocarp) of Penicillium is

(a) Apothecium

(b) Cleistothecium

(c) Perithecium

(d) Acrostroma

Answer: B

8. Which of the following is true about conidiophores of Penicillium?

(a) binucleate and colorless

(b) binucleate and pigmented

(c) multicellular and branched

(d) Uninucleate and colorless

Answer: C

9. Which one of the following is known as blue mould?

(a) Penicillium

(b) Rhizopus

(c) Mucor

(d) Aspergillus

Answer: A

10. Asexual spores produced terminally on hyphae are called

(a) Meiospores

(b) Anthospores

(c) Sporangiophores

(d) Conidia

Answer: D

Developed by: