MCQs on Spirogyra Past Year Paper Higher Questions and Answers

Glide to success with Doorsteptutor material for GATE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

Spirogyra are free-floating green algae. They are commonly found in freshwater habitats such as ponds, lakes, etc. They are autotrophic and perform photosynthesis. They are commonly known as water silk. They have spiral or ribbon-shaped chloroplasts.

1. Find the incorrect match

(a) Nostoc – water blooms

(b) Basidiomycetes – puffballs

(c) Spirogyra – motile gametes

(d) Sargassum – Chlorophyll

Answer: C

2. Which of the following does not have a sexual mode of reproduction?

(a) Volvox

(b) Spirogyra

(c) Nostoc

(d) Ulothrix

Answer: C

3. Spirogyra belongs to which of the following classes?

(a) Chlorophyceae

(b) Phaeophyceae

(c) Cyanophyceae

(d) Rhodophyceae

Answer: A

4. Which of the following is false about Spirogyra?

(a) nucleolus is complex

(b) heterothallism

(c) each chloroplast contains a single pyrenoid

(d) chromosomes are polycentric

Answer: C

5. The ladder-like structure formed in Spirogyra is the result of

(a) Asexual reproduction

(b) Direct conjugation

(c) Lateral conjugation

(d) Scalariform conjugation

Answer: D

6. Ribbon-shaped chloroplast is the characteristic feature of

(a) Spirogyra

(b) Chlamydomonas

(c) Riccia

(d) Ulothrix

Answer: A

7. The type of sexual reproduction in Spirogyra is

(a) isogamous

(b) anisogamous

(c) oogamous

(d) cleistogamous

Answer: A

8. In Spirogyra, pyrenoids are present in

(a) cell wall

(b) cytoplasm

(c) nucleus

(d) chloroplast

Answer: D

9. Spirogyra reproduce sexually by

(a) fragmentation

(b) conjugation

(c) somatogamy

(d) akinetes formation

Answer: B

10. Which of the following is also known as pond silk

(a) Ulothrix

(b) Spirogyra

(c) Nostoc

(d) Anabaena

Answer: D

Developed by: