GATE Electrical Engineering Higher Questions and Answers Paper 2012 Part 5

Doorsteptutor material for GATE Electronics is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 178K)

32. (Topic: Signals and Systems)

(Subtopic: Applications of Fourier Transform)

(Sub-Subtopic: Sampling function)

The Fourier transform of a signal is . The value of is

(A)

(B)

(C) 1

(D) 2

Answer: (C)

33. (Topic: Control Systems)

(Subtopic: Routh-Hurwitz and Nyquist criteria)

(Sub-Subtopic: Oscillation frequency)

The feedback system shown below oscillates at 2 rad/s when

Oscillation frequency

Oscillation Frequency

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

34. (Topic: Signals and Systems)

(Subtopic: Linear Time Invariant and Causal systems)

(Sub-Subtopic: TIV and stability)

The input and output of a system are related as. The system is

(A) time-invariant and stable

(B) Stable and not time-invariant

(C) time-invariant and not stable

(D) Not time-invariant and not stable

Answer: (B)

Start passage

Common Data for Questions 35 and 36:

With 10 V dc connected at port A in the linear nonreciprocal two-port network shown below, the following were observed:

(i) 1 connected at port B draws a current of 3 A

(ii) 2.5 connected at port B draws a current of 2 A

A in the linear nonreciprocal two-port network

A in the Linear Nonreciprocal Two-Port Network

35. (Topic: Electric Circuits)

(Subtopic: Two‐port networks)

(Sub-Subtopic: Thevenin equivalent)

For the same network, with 6 V dc connected at port A, connected at port B draws 7/3 A. If 8 V dc is connected to port A, the open circuit voltage at port B is

(A) 6 V

(B) 7 V

(C) 8 V

(D) 9 V

Answer: (C)

36. (Topic: Electric Circuits)

(Subtopic: Two‐port networks)

(Sub-Subtopic: Thevenin equivalent)

With 10 V dc connected at port A, the current drawn by connected at port B is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (C)

37. (Topic: Electric Circuits)

(Subtopic: Power and power factor in AC circuits)

(Sub-Subtopic: Power factor)

The power factor of the load is

(A) 0.45

(B) 0.50

(C) 0.55

(D) 0.60

Answer: (A)

38. (Topic: Electric Circuits)

(Subtopic: Power and power factor in AC circuits)

(Sub-Subtopic: Average power)

If , the approximate power consumption in the load is

(A) 700 W

(B) 750 W

(C) 800 W

(D) 850 W

Answer: (B)

End passage

Start Passage

Statement for Linked Answer Questions 39 and 40:

The transfer function of a compensator is given as

39. (Topic: Control Systems)

(Subtopic: Lead and Lead‐Lag compensators)

(Sub-Subtopic: Lead compensator)

is a lead compensator if

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

40. (Topic: Control Systems)

(Subtopic: Lead and Lead‐Lag compensators)

(Sub-Subtopic: Cut off frequency for Lead compensator)

The phase of the above lead compensator is maximum at

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

End passage

Developed by: