GATE Electrical Engineering Higher Questions and Answers Paper 2013 Part 2

Get unlimited access to the best preparation resource for UGC Public-Administration: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 200K)

9. (Topic: Electromagnetic Fields)

(Subtopic: Maxwell’s Equations)

(Sub-Subtopic: Gauss’s law for Magnetism)

The flux density at a point in space is given by . The value of constant k must be equal to

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

10. (Topic: Engineering Mathematics)

(Subtopic: Probability and Statistics)

(Sub-Subtopic: Probability density function)

A continuous random variable X has a probability density function. Then is

(A) 0.368

(B) 0.5

(C) 0.632

(D) 1.0

Answer: (A)

11. (Topic: Electromagnetic Fields)

(Subtopic: Curl)

(Sub-Subtopic: Curl of gradient)

The curl of the gradient of the scalar field defined by is

(A)

(B)

(C)

(D) 0

Answer: (D)

12. (Topic: Analog and Digital Electronics)

(Subtopic: Oscillators and Feedback amplifiers)

(Sub-Subtopic: Input and output resistance of voltage amplifier)

In the feedback network shown below, if the feedback factor k is increased, then the

Input and output resistance of voltage amplifier

Input and Output Resistance of Voltage Amplifier

(A) Input impedance increases and output impedance decreases.

(B) Input impedance increases and output impedance also increases.

(C) Input impedance decreases and output impedance also decreases.

(D) Input impedance decreases and output impedance increases.

Answer: (A)

13. (Topic: Analog and Digital Electronics)

(Subtopic: Simple diode circuits)

(Sub-Subtopic: Voltmeter)

The input impedance of the permanent magnet moving coil (PMMC) voltmeter is infinite. Assuming that the diode shown in the figure below is ideal, the reading of the voltmeter in Volts is

Permanent magnet moving coil

Permanent Magnet Moving Coil

(A) 4.46

(B) 3.15

(C) 2.23

(D) 0

Answer: (A)

14. (Topic: Control Systems)

(Subtopic: Bode plots)

(Sub-Subtopic: Calculation of transfer function)

The Bode plot of a transfer function is shown in the figure below.

Calculation of transfer function

Calculation of Transfer Function

The gain () is 32 dB and –8 dB at 1 rad/s and 10 rad/s respectively. The phase is Negative for all . Then is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (B)

15. (Topic: Analog and Digital Electronics)

(Subtopic: Combinational and Sequential logic circuits)

(Sub-Subtopic: Logic gates)

A bulb in a staircase has two switches, one switch being at the ground floor and the other one at the first floor. The bulb can be turned ON and also can be turned OFF by any one of the switches irrespective of the state of the other switch. The logic of switching of the bulb resembles

(A) an AND gate

(B) an OR gate

(C) an XOR gate

(D) A NAND gate

Answer: (C)

16. (Topic: Signals and Systems)

(Subtopic: Representation of continuous and discrete‐time signals)

(Sub-Subtopic: Fundamental frequency of signal)

For a periodic signal, the fundamental frequency in rad/s is

(A) 100

(B) 300

(C) 500

(D) 1500

Answer: (A)

Developed by: