Food Technology GATE Past Year Paper Questions and Answers Part 1

Get top class preparation for ISS right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 115K)

Q.1. Match the terms in Column I with their most appropriate description in Column II

Match the Terms in Column I with Their Most Appropriate Description in Column II
Match the terms in Column I with their most appropriate description in Column II

Group I

Group II

P. Enrichment

1. Overcome the deficiency of nutrients by mixing of two plant sources

Q. Fortification

2. Overcome the deficiency of nutrients from a synthetic source

R. Supplementation

3. Restoration of nutrients which are lost during processing

S. Complementation

4. Addition of nutrients which may or may not originally present

(A) P-3, Q-4, R-2, S-1

(B) P-4, Q-3, R-1, S-2

(C) P-1, Q-2, R-2, S-1

(D) P-2, Q-3, R-1, S-4

Answer: (A) P-3, Q-4, R-2, S-1

Q.2. The initial moisture content of a food on wet basis is 50.76%. Its moisture content (%) on dry basis is ___________________. (Up to two decimal points)

Answer: 103.08

Q.3. An ice cream mix of 870 g has been used to prepare ice cream which yielded a finished product of 490 g. The percent over run is __________________ (round off to 1 decimal place).

Answer: 77.5

Q.4 Out of 7 principles of HACCP system, 4 are listed below. Arrange these principles in the order in which they are applied.

(P) Conduct a hazard analysis

(Q) Establish monitoring process

(R) Establish critical limit

(S) Establish record keeping and documentation process

Choices

(A) P, R, Q, S

(B) Q, R, P, S

(C) P, Q, R, S

(D) R, S, P, Q

Answer: (A) P, R, Q, S

Q 5- Which one of the following is NOT a source of caffeine?

(A) Coffee

(B) Cocoa beans

(C) Corn syrup

(D) Tea leaves

Answer: (C) Corn syrup

Q 6- Yoghurt is prepared using a pair of microorganisms. Choose the correct pair from the following:

(A) Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus Thermophilus

(B) Lactobacillus lactis, Streptococcus Thermophilus

(C) Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus lactis

(D) Lactobacillus lactis, Streptococcus lactis

Answer: (A) Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus Thermophilus

Q 7- A centrifuge having diameter of 10cm is rotated at 10000 rpm. Take and.The ratio of centrifugal force to gravitational force will be ___________________

Answer: 5593

Q 8- Hypobaric storage is also known as ___________________

(A) Modified atmospheric storage

(B) Controlled atmospheric storage

(C) Low pressure storage

(D) Modified aseptic package

Answer: (C) Low pressure storage

Q 9-Choose the target organisms for milk pasteurization from the following

(A) Mycobacterium tuberculosis

(B) Coxiella burnetii

(C) Clostridium Botulinum

(D) Bacillus cereus

Answer: (B) Coxiella burnetii

Q 10- Match the items under Group I with items under Group II

Match the Items under Group I with Items under Group II
Match the items under Group I with items under Group II

Group I

Group II

P. Iron

1. Osteoporosis

Q. Calcium

2. Anemia

R. Zinc

3. Goiter

S. Iodine

4. Dwarfism

(A) P-2, Q-1, R-4, S-3

(B) P-1, Q-2, R-3, S-4

(C) P-3, Q-4, R-1, S-2

(D) P-4, Q-3, R-2, S-1

Answer: (A) P-2, Q-1, R-4, S-3

Developed by: