Model Paper (Graduate Aptitude Test in Engineering -2021): XH-C5, Psychology (Download PDF)

Doorsteptutor material for UGC is prepared by world's top subject experts: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Q1. to Q13. Are MCQ Where Only One Answer is Correct. Each Question Carries One Mark.

Q1. Which of the following is not a heuristic?

(A) Status-quo

(B) Optimism

(C) Availability

(D) Anchoring and adjustment

Answer: Optimism

Q2. Match the following

the Table of Match the Concept Description
ConceptDescription
1.Theory of planned behaviora.Simple rules of thumb or mental shortcuts are used to process persuasive message
2.Attitude-to-behavior process modelb.Persuasion can occur in one of two ways: through the central route, or second, through the peripheral route
3.Elaboration-likelihood modelc.Attitudes, perceived social norms, and feelings of control together determine one"s intentions, which guide behavior
4.Heuristic processingd.Attitude as well as stored knowledge of what is appropriate in each situation affects an individual"s definition of the present situation. This definition, in turn, influences overt behavior.

(A) 1 (d); 2 (b); 3 (c); 4 (a)

(B) 1 (c); 2 (d); 3 (b); 4 (a)

(C) 1 (d); 2 (c); 3 (b); 4 (a)

(D) 1 (c); 2 (a); 3 (d); 4 (b)

Answer: 1 (c); 2 (d); 3 (b); 4 (a)

Q3. In a study, one variable is continuous, and another variable is dichotomous. Which is the appropriate correlation technique for these variables:

(A) Coefficient of correlation

(B) Spearman"s - order correlation

(C) Point-Biserial correlation

(D) Partial correlation

Answer: Point-Biserial correlation

Q4. Radha has received marks in her psychology class . Ramesh has received marks in his history class . Which score will you use to compare marks of Radha and Ramesh?

(A) z-score

(B) t-score

(C) F-score

(D) raw scores

Answer: z-score

Q5. Damage to the Broca"s area in the brain results in impairment in:

(A) Language

(B) Motor movement

(C) Pitch perception

(D) Posture

Answer: Language

Q6. We perceive complete lines even when they are interrupted, according to which law of perception?

(A) Law of similarity

(B) Law of closure

(C) Law of proximity

(D) Law of good continuation

Answer: Law of good continuation

Q7. Getting burned while playing with a match box a child is getting:

(A) Positive reinforcement

(B) Negative reinforcement

(C) Positive punishment

(D) Negative punishment

Answer: Positive punishment

Q8. Ratio variables are:

(A) Nominal variables

(B) Variables with values that can be rank ordered

(C) Same as interval variables

(D) Interval variables that have a true zero point

Answer: Interval variables that have a true zero point

Q9. When the alternate hypothesis is non-directional, which of the following tests may be

used?

(A) Two-tailed test

(B) One-tailed test

(C) Alternative hypothesis test

(D) Directionality test

Answer: Two-tailed test

Q10. Dealing with unacceptable impulses or desires by expressing just the opposite feeling is associated with:

(A) Sublimation

(B) Regression

(C) Reaction formation

(D) Intellectualization

Answer: Reaction formation

Q11. Which of the following is the correct of Bandura"s principles of social learning?

(A) Motivation, Attention, Retention, Reproduction

(B) Attention, Retention, Reproduction, Motivation

(C) Attention, Retention, Motivation, Reproduction

(D) Motivation, Reproduction, Retention, Attention

Answer: Attention, Retention, Reproduction, Motivation

Q12. Animism is shown by children who are at the:

(A) Sensory-motor stage

(B) Preoperational stage

(C) Concrete operational stage

(D) Formal operational stage

Answer: Preoperational stage

Q13. Activation of visceral bodily changes in the beginning followed by interpretation of it

by the brain as emotional experience is associated with:

(A) James-Lange theory

(B) Plutchik"s model of emotions

(C) Rotter"s theory

(D) Opponent-Process Theory

Answer: James-Lange theory

Q14. to Q18. Are MCQ Type, Where Only One Answer is Correct. Each Question Carries Two Marks.

Q14. According to cognitive theories under what circumstances could a poor grade in one course lead to major depression?

(A) I"m stupid

(B) The exam was hard

(C) I was tired that day

(D) I should study some other subject

Answer: I"m stupid

Q15. A researcher was interested in studying the effect of domestic violence on children in major cities in a state. The researcher found that official data did not exist for all the cities. She then made a list of all the cities for which data was available and then selected a few cities randomly for data collection for the research project. Relevant surveys were then conducted in the selected locations. Which of the following sampling methods was the researcher employing?

(A) Systematic sampling

(B) Stratified random sampling

(C) Cluster sampling

(D) Convenience sampling

Answer: Cluster sampling

Q16. In Piaget"s experiment when lemonade from a glass is poured into a tall thin glass and a 7-year-old correctly asserts it"s the same amount. This shows the child is in which stage of development and capable of which mental operation:

(A) Concrete operations stage; Conservation

(B) Preoperational stage; Egocentrism

(C) Concrete operations stage; Assimilation

(D) Formal operations stage; AdaptationAnswer: Concrete operations stage; Conservation

Q17. Which of the following is not a conflict/crisis in Erikson"s psychosocial stages of development?

(A) Competence versus role confusion

(B) Autonomy versus self-doubt

(C) Ego-integrity versus despair

(D) Generativity versus stagnation

Answer: Competence versus role confusion

Q18. Which of the following is related to grounded theory research most appropriately?

(A) Grounded theory never allows researchers to understand how themes are related to

theory

(B) Grounded theory involves analytic codes rather than preconceived hypotheses

(C) Grounded theory does not use the process of writing memos

(D) Grounded theory does not involve simultaneous data collection and data analysis

Answer: Grounded theory involves analytic codes rather than preconceived hypotheses

Q19. to Q. 25. Are MSQ Type, Where One or More Answers Are Correct. Each Question Carries One Mark.

(A) Test-retest reliability

(B) Criterion reliability

(C) Concurrent reliability

(D) Kuder Richardson reliability

Answer: Test-retest reliability & Kuder Richardson reliability

Q20. Which of the following statements is/are true regarding the normal curve?

(A) Normal curves are asymptotic

(B) Normal curves are symmetrical distributions

(C) Normal curves can also be asymmetrical sometimes

(D) Normal curves are unimodal

Answer: Normal curves are asymptotic, Normal curves are symmetrical distributions & Normal curves can also be asymmetrical sometimes

Q 21. Which of the following describe a scientific study in psychology?

(A) A study that is in line with empirical approach

(B) A study that does not have potential for replication

(C) A study that employs a measurement that is affected by personal bias

(D) A study that can be reproduced and same results are generated on reproduction Answer: A study that is in line with empirical approach & A study that can be reproduced and same results are generated on reproduction

Q22. Which of the following is NOT related to qualitative approach?

(A) No focus on lived experience of the research participants

(B) No inclusion of reflexivity in research

(C) Thick description of experience

(D) Contextual understanding

Answer: No focus on lived experience of the research participants & No inclusion of reflexivity in research

Q23. Which of these stages is/are a part of the general adaptation syndrome (GAS)?

(A) Alarm reaction

(B) Stage of resistance

(C) Stage of exhaustion

(D) Rejuvenation

Answer: Alarm reaction, Stage of resistance & Stage of exhaustion

Q24. An illusion is:

(A) A false or irrational belief maintained despite clear evidence on the contrary

(B) False perceptions that occur in the absence of objective stimulation

(C) An experience of a stimulus pattern in a manner that is factually incorrect

(D) Shared by people in the same perceptual situation

Answer: An experience of a stimulus pattern in a manner that is factually incorrect & Shared by people in the same perceptual situation

Q25. In a one-way analysis of variance following statements is true:

(A) If there is no treatment effect, F value will be equal to 1 in most samples

(B) If there is no treatment effect, F value will be close to 1 in most samples

(C) Total sum of squares (Within sum of squares Between sum of squares)

(D) F ratio is defined as ratio of between group variance and within group variance

Answer: If there is no treatment effect, F value will be close to 1 in most samples, Total sum of squares (Within sum of squares Between sum of squares) & F ratio is defined as ratio of between group variance and within group variance

Q26. to Q40. Are MSQ Type, Where One or More Answers Are Correct. Each Question Carries Two Mark.

Q26. Which of the following is NOT correct about cognitive dissonance?

(A) Cognitive dissonance is formed when a person is not able to execute his/her plans

(B) A person may change his/her behavior to reduce cognitive dissonance

(C) Change in attitude cannot reduce cognitive dissonance

(D) Attitude does not play any role in formation of cognitive dissonance

Answer: Cognitive dissonance is formed when a person is not able to execute his/her plans, change in attitude cannot reduce cognitive dissonance & Attitude does not play any role in formation of cognitive dissonance

Q27. Which of the following are correct statements about famous social psychology studies?

(A) Solomon Asch used Line Judgment Task to study conformity

(B) Muzafer Sherif used autokinetic phenomenon to study judgement under uncertainty

(C) Stanley Milgram used punishment and learning task to study obedience

(D) Darley and Latan used simulated emergency to study helping behaviour

Answer: Solomon Asch used Line Judgment Task to study conformity, Stanley Milgram used punishment and learning task to study obedience & Darley and Latan used simulated emergency to study helping behaviour

Q28. Correlation coefficient (r) between variables is and correlation coefficient

(r) between variables is . Which of the following statements arecorrect?

(A) share more variance than

(B) share less variance than

(C) Degree of association between is greater than

(D) P is better predictor of R compared to M

Answer: share more variance than , Degree of association between is greater than & P is better predictor of R compared to M

Q29. A researcher willing to conduct regression analysis should be careful about which of the following issues in his/her dataset?

(A) Presence of correlation between predictor variables

(B) Presence of heteroscedasticity

(C) Presence of correlation between errors terms of predictor variables

(D) Presence of correlation between predictor variables and criterion variable

Answer: Presence of correlation between predictor variables, Presence of heteroscedasticity & Presence of correlation between errors terms of predictor variables

Q30. Please read the assertion and the reason:

Assertion: Social psychologists do not study social institutions

Reason: The focus of social psychology is to study how various situations affect individual actors

(A) Assertion is correct

(B) Reason is correct

(C) Both assertion and reason are correct and reason is correct explanation of assertion

(D) Assertion is incorrect but reason is correct

Answer: Assertion is correct Reason is correct & Both assertion and reason are correct and reason is correct explanation of assertion

Q31. Suppose you are conducting an experiment, to test the Weber"s law, in which you ask participants to detect whether two lines are same or of different lengths. If the length of the two standard lines is and , for the just-noticeable difference the perceived change in stimulus must be:

(A) of the standard length

(B) Greater amount for the longer line

(C) Lesser amount for the longer line

(D) Double the size for the longer line

Answer: of the standard length & Greater amount for the longer line

Q32. Which of these stimuli cannot be used in aversion therapy?

(A) Mild electric shock

(B) Rewarding with a sweet treat

(C) Nausea producing drugs

(D) Playing pleasant music in the background

Answer: Rewarding with a sweet treat & Playing pleasant music in the background

Q33. Which of these is/are components of working memory?

(A) Phenomenological loop

(B) A visuospatial sketchpad

(C) The central executive

(D) Episodic memories

Answer: Phenomenological loop, A visuospatial sketchpad & The central executive

Q34. When the pigeon in the skinner box is first reinforced after seconds, then seconds and then seconds the rate of learning would be:

(A) Moderate at a constant rate

(B) A steep rise

(C) Resistant to extinction

(D) Much slower extinction

Answer: Moderate at a constant rate & Much slower extinction

Q35. Which of the following options is TRUE about operational definitions?

(A) Operational definitions allow transition of conceptually defined constructs into measurable variables

(B) Operational definitions are important since different researchers can communicate using the same definition of constructs in research setting

(C) Operationally defining the concepts can never limit the understanding of complex concepts to the measurement technique used

(D) Operational definitions never consist of instructions for measurement

Answer: Operational definitions allow transition of conceptually defined constructs into measurable variables & Operational definitions are important since different researchers can communicate using the same definition of constructs in research setting

Q36. Which of the following is related to narratives in psychology?

(A) Narrative can be understood as an organized interpretation of events

(B) Narrative psychology does not encourage any contact with humanities

(C) In clinical psychology, narrative therapy involves understanding of alternative stories of clients

(D) Narratives do not bring order and meaning to experience

Answer: Narrative can be understood as an organized interpretation of events & In clinical psychology, narrative therapy involves understanding of alternative stories of clients

Q37. Which of the following represents Bartlett"s work?

(A) Memory function can be easily understood without considering the reconstructive processes

(B) The human memory system involves the formation of abstract cognitive structures

(C) The classic book tit led ‘Remembering’ (1932)

(D) A study of schema-based memory processing

Answer: The human memory system involves the formation of abstract cognitive structures, The classic book tit led ‘Remembering’ (1932) & A study of schema-based memory processing

Q38. According to Mischel"s cognitive affective personality theory the variables of encodings, affects, goals and values etc. , affect the way a person behaves in a particular situation. These develop based on: (A) Individual"s observation and interactions with others

(B) Individual"s interaction with inanimate aspects of the physical environment

(C) Average of their personality traits

(D) Based on personality types

Answer: Individual"s observation and interactions with others & Individual"s interaction with inanimate aspects of the physical environment

Q39. Which of these behaviors can be interpreted as self-handicapping?

(A) A student who has an important exam tomorrow outspends the whole evening partying with friends.

(B) A person who completes the assignment a day before submission

(C) A person who explains his bad grades as “I would do better if I tried harder”

(D) An employee who calls in sick every time before an important presentation

Answer: A student who has an important exam tomorrow outspends the whole evening partying with friends. , A person who explains his bad grades as “I would do better if I tried harder” & An employee who calls in sick every time before an important presentation

Q40. Which of the following is/are an adjustment to the psychoanalytic theory made by post Freudians?

(A) Greater emphasis on ego functions like development of the self

(B) Greater role of social variables like family and culture

(C) Importance of the learning processes

(D) Personality development not restricted only to childhood

Answer: Greater emphasis on ego functions like development of the self, Greater role of social variables like family and culture & Personality development not restricted only to childhood

- Published/Last Modified on: January 21, 2021

GATE Upd.