Basic Algebra: Practice Questions GIC Exam

Glide to success with Doorsteptutor material for GATE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

  1. The sales price of a car is $ 12,590, which is 20 % off the original price. What is the original price?
    1. $ 14,310.40
    2. $ 14,990.90
    3. $ 15,290.70
    4. $ 15,737.50
    5. $ 16,935.80

    Answer: d

  2. Solve the following equation for A: 2A/3 = 8 + 4A
    1. -2.4
    2. 2.4
    3. 1.3
    4. -1.3
    5. 0

    Answer: a

  3. If Lee is 6 years older than her sister, Sue, and John is 5 years older than Lee, and the total of their ages is 41. Then how old is Sue?
    1. 8
    2. 10
    3. 14
    4. 19
    5. 21

    Answer: a

  4. Alita wants to invest $ 4,000 at 6 % simple interest rate for 5 years. How much interest will he receive?
    1. $ 240
    2. $ 480
    3. $ 720
    4. $ 960
    5. $ 1,200

    Answer: e

  5. Jim is able to sell a hand-carved statue for $ 670 which was a 35 % profit over his cost. How much did the statue originally cost him?
    1. $ 496.30
    2. $ 512.40
    3. $ 555.40
    4. $ 574.90
    5. $ 588.20

    Answer: a

  6. The city council has decided to add a 0.3 % tax on motel and hotel rooms. If a traveler spends the night in a motel room that costs $ 55 before taxes, how much will the city receive in taxes from him?
    1. 10 cents
    2. 11 cents
    3. 15 cents
    4. 17 cents
    5. 21 cents

    Answer: d

  7. If Lily can type a page in p minutes, what piece of the page can she do in 5 minutes?
    1. 5/p
    2. p − 5
    3. p + 5
    4. p/5
    5. 1 − p + 5

    Answer: a

  8. If Larry can paint a house in 4 hours, and John can paint the same house in 6 hour, how long will it take for both of them to paint the house together?
    1. 2 hours and 24 minutes
    2. 3 hours and 12 minutes
    3. 3 hours and 44 minutes
    4. 4 hours and 10 minutes
    5. 4 hours and 33 minutes

    Answer: a

  9. Employees of a discount appliance store receive an additional 20 % off of the lowest price on an item. If an employee purchases a dishwasher during a 15 % off sale, how much will he pay if the dishwasher originally cost $ 450?
    1. $ 280.90
    2. $ 287
    3. $ 292.50
    4. $ 306
    5. $ 333.89

    Answer: d

  10. A student receives his grade report from a local community college, but the GPA is smudged. He took the following classes: a 2 hour credit art, a 3 hour credit history, a 4 hour credit science course, a 3 hour credit mathematics course, and a 1 hour science lab. He received a B in the art class, an A in the history class, a C in the science class, a B in the mathematics class, and an A in the science lab. What was his GPA if the letter grades are based on a 4 point scale (A = 4, B = 3, C = 2, D = 1, F = 0) ?
    1. 2.7
    2. 2.8
    3. 3.0
    4. 3.1
    5. 3.2

    Answer: c

  11. Ben arrived at work at 8: 15 A. M. And left work at 10: 30 P. M. If Ben gets paid by the hour at a rate of $ 10 and time and for any hours worked over 8 in a day. How much did Ben get paid?
    1. $ 120.25
    2. $ 160.75
    3. $ 173.75
    4. $ 180
    5. $ 182.50

    Answer: c

  12. Lily worked 22 hours this week and made $ 132. If she works 15 hours next week at the same pay rate, how much will she make?
    1. $ 57
    2. $ 90
    3. $ 104
    4. $ 112
    5. $ 122

    Answer: b

  13. If 8x + 5x + 2x + 4x = 114, the 5x + 3 =
    1. 12
    2. 25
    3. 33
    4. 47
    5. 86

    Answer: c

  14. You need to purchase a textbook for MBA school. The book cost $ 80.00, and the sales tax where you are purchasing the book is 8.25 % . You have $ 100. How much change will you receive back?
    1. $ 5.20
    2. $ 7.35
    3. $ 13.40
    4. $ 19.95
    5. $ 21.25

    Answer: c

  15. You purchase a car making a down payment of $ 3,000 and 6 monthly payments of $ 225. How much have you paid so far for the car?
    1. $ 3225
    2. $ 4350
    3. $ 5375
    4. $ 6550
    5. $ 6398

    Answer: b

  16. Grace has 16 apples in her pocket. She has 8 red ones, 4 green ones, and 4 blue ones. What is the minimum number of apples she must take out of her pocket to ensure that she has one of each color?
    1. 4
    2. 8
    3. 12
    4. 13
    5. 16

    Answer: d

  17. If r = 5 z then 15 z = 3 y, then r =
    1. y
    2. 2 y
    3. 5 y
    4. 10 y
    5. 15 y

    Answer: a

  18. If 300 apples cost you x dollars. How many apples can you purchase for 50 cents at the same rate?
    1. N/A
    2. 150x
    3. 6x
    4. N/A
    5. 1500x

    Answer: a

  19. Your supervisor instructs you to purchase 240 pens and 6 staplers for the nurse՚s station. Pens are purchase in sets of 6 for $ 2.35 per pack. Staplers are sold in sets of 2 for 12.95. How much will purchasing these products cost?
    1. $ 132.85
    2. $ 145.75
    3. $ 162.90
    4. $ 225.25
    5. $ 226.75

    Answer: a

  20. If y = 3, then y3 (y3 − y) =
    1. 300
    2. 459
    3. 648
    4. 999
    5. 1099

    Answer: c

Developed by: