Aptitude Logical Reasoning Compound Interest 2020 GMAT Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for GMAT : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 95K)

1. Find the compound interest and the amount on Rs.8000 at per annum for 3 years when C.I is reckoned yearly?

A. Rs.1261

B. Rs.1440

C. Rs.1185

D. Rs.1346

Answer: A

2. If Rs.7500 are borrowed at C.I at the rate of per annum, then after 2 years the amount to be paid is?

A. Rs.8082

B. Rs.7800

C. Rs.8100

D. Rs.8112

Answer: D

3. Find out the C.I on Rs.5000 at 4% p.a. compound half-yearly for years.

A. Rs.420.20

B. Rs.319.06

C. Rs.306.04

D. Rs.294.75

Answer: C

4. Rs.8000 become Rs.9261 in a certain interval of time at the rate of per annum of C.I. Find the time?

A. 4 years

B. 6 years

C. 2 years

D. 3 years

Answer: D

5. At the end of three years what will be the compound interest at the rate of p.a. on an amount of Rs.20000?

A. Rs.6620

B. Rs.6500

C. Rs.6800

D. Rs.6400

Answer: A

6. Find the C.I. on a sum of Rs.1600 for 9 months at per annum, interest being compounded quarterly?

A. Rs.17684

B. Rs.1684

C. Rs.2522

D. Rs.3408

Answer: C

7. Simple interest on a sum at per annum for 2 years is Rs.80. The C.I. on the same sum for the same period is?

A. Rs.81.60

B. Rs.160

C. Rs.1081.60

D. Rs.99

Answer: A

8. The C.I. on a certain sum for 2 years Rs.41 and the simple interest is Rs.40. What is the rate percent?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

9. The sum of money at compound interest amounts to thrice itself in 3 years. In how many years will it be 9 times itself?

A. 18

B. 12

C. 9

D. 6

Answer: D

10. A sum of money place at compound interest doubles itself in 4 years. In how many years will it amount to eight times itself?

A. 16

B. 8

C. 12

D. 20

Answer: C

11. A sum of money deposited at C.I. amounts to Rs.2420 in 2 years and to Rs.2662 in 3 years. Find the rate percent?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

12. Find the sum lend at C.I. at 5 p.c per annum will amount to Rs.441 in 2 years?

A. Rs.420

B. Rs.400

C. Rs.375

D. Rs.380

Answer: B

13. A property decreases in value every year at the rate of of its value at the beginning of the year its value at the end of 3 years was Rs.21093. Find its value at the beginning of the first year?

A. Rs.25600.24

B. Rs.32000.50

C. Rs.18060.36

D. Rs.18600

Answer: A

14. Find the least number of complete years in which a sum of money put out at compound interest will be more than double of itself?

A. 6 years

B. 1 year

C. 2 years

D. 4 years

Answer: D

15. The difference between simple interest and C.I. at the same rate for Rs.5000 for 2 years in Rs.72. The rate of interest is?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

Developed by: