Aptitude Logical Reasoning Simple Interest 2021 GMAT Part 10

Get top class preparation for CLAT right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. On a certain sum, the simple interest at the end of years becomes of the sum. What is the rate percent per annum?

A.

B.

C.

D.

Answer: C

2. With a given rate of simple interest the ratio of the principle and amount for a certain period of time is . After 3 years with the same rate of interest to the ratio of the principle and amount becomes . The ratio of interest per annum is?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

3. ₹ 1000 is invested at p. a simple interest if the interest is added to the principle after every 10 years. The amount will become ₹ 2000 After

A. 15 years

B. years

C. 18 years

D. 20 Years

Answer: B

4. A sum of money amounts to ₹ 9800 after 5 years and ₹ 12005 after 8 years at the same rate of simple interest. The rate of interest per annum is:

A.

B.

C.

D.

Answer: C

5. What will be the ratio of simple interest earned by certain amount at the same rate of interest for 6 years and that for 9 years?

A.

B.

C.

D. Data inadequate

Answer: C

6. A certain amount earns simple interest of ₹ 1750 after 7 years. Had the interest been more, how much more interest would it have earned?

A. ₹ 35

B. ₹ 245

C. ₹ 350

D. Cannot be determined

Answer: D

7. A person borrows ₹ 5000 for 2 years at p. a. simple interest. He immediately lends it to another person at 6p. a for 2 years. Find his gain in the transaction per year.

A. ₹

B. ₹ 125

C. ₹ 150

D. ₹

Answer: A

8. Simple interest on a certain sum at a certain annual rate of interest is of the sum. If the numbers representing rate percent and time in years be equal, then the rate of interest is:

A. 5

B. 8

C.

D.

Answer: C

Developed by: