Aptitude Logical Reasoning Simple Interest 2021 GMAT Part 8

Get top class preparation for CAT right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. A lent ₹ 600 to B for 2 years and ₹ 150 to c for 4 years and receive as together from both ₹ 90 as simple interest. The rate of interest is:

A.

B.

C.

D.

Answer: B

2. The simple interest on a sum of money will be ₹ 600 after 10 years. If the principal is trebled after 5 years which will be the total interest at the end of the tenth year?

A. ₹ 600

B. ₹ 900

C. ₹ 1200

D. data inadequate

Answer: C

3. The simple interest on a sum of money at per annum for 6 years is half the sum. The sum is:

A. ₹ 4800

B. ₹ 6000

C. ₹ 8000

D. Data Inadequate

Answer: D

4. At simple interest, a sum doubles after 20 years. The rate of interest per annum is:

A.

B.

C.

D. Data Inadequate

Answer: A

5. A certain sum of money at simple interest amounts to ₹ 1012 in years and to ₹ in 4 years. The rate of interest per annum is:

A.

B.

C.

D.

Answer: C

6. The rate of interest on a sum of money is per annum for the first 2 years. per annum for the next 4 years and per annum for the period beyond 6 years. If the simple interest accrued by the sum for a total period of 9 years is ₹ 1120, what is the sum?

A. ₹ 1500

B. ₹ 2000

C. ₹ 2500

D. ₹ 4000

Answer: B

7. How much simple interest will ₹ 2000 earn in 18 months at per annum?

A. ₹ 120

B. ₹ 180

C. ₹ 216

D. ₹ 240

Answer: B

8. A man deposited ₹ 400 for 2 years. ₹ 550 for 4 years and ₹ 1200 for 6 years. He received ₹ 1020 as the total simple interest. The rate of interest per annum is?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

9. A sum of money amounts to ₹ 5200 in 5 years and to a ₹ 5680 in 7 years at simple interest. The rate of interest per annum is?

A. 3 %

B. 4 %

C. 5 %

D. 6 %

Answer: D

10. At which sum the simple interest at the rate of per annum will be ₹ 210 in years?

A. ₹ 1580

B. ₹ 2400

C. ₹ 2800

D. None of these

Answer: B

Developed by: