GMAT: Numerical Aptitude Questions (Practice_Test 1 of 12)

Get top class preparation for Bank-PO right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

  1. Let R = qs-4. When s = 8, R = 16. When s = 10, R is equal to
    1. 11
    2. 14
    3. 20
    4. 21

    Answer: d

  2. If × 81- = 3x, the value of x is
    1. -1
    2. 0
    3. 1
    4. 2

    Answer: b

  3. 0.333 × 0.444 is equal to
    1. 0.148148148
    2. 0.777
    3. 0.121212
    4. 1.333

    Answer: a

  4. A car covers a distance of 715 km at a constant speed. If the speed of the car would have been 10 km/hr more, then it would have taken 2 hours less to cover the same distance. What is the original speed of the car?
    1. 45 km/hr
    2. 50 km/hr
    3. 55 km/hr
    4. 65 km/hr

    Answer: c

  5. On converting the following base-2 numeral in base ten, 1101101, we get
    1. 96
    2. 104
    3. 108
    4. 109

    Answer: d

  6. The number of prime factors of 610 × 717 × 5527
    1. 54
    2. 64
    3. 81
    4. 91

    Answer: d

  7. A train crosses a pole in 15 seconds, while it crosses 100 meter long platform in 25 seconds. The length of the train is-
    1. 125m
    2. 135 m
    3. 159 m
    4. 175 m

    Answer: c

  8. Two taps A and B can fill a tank in 12 minutes and 15 minutes respectively. If both the taps are opened simultaneously and the tap A is closed after 3 minutes, then how much more time will it take to fill the tank by tap B?
    1. 7 min & 15 sec
    2. 7 min & 45 sec
    3. 8 min & 5 sec
    4. 8 min & 15 sec

    Answer: d

  9. The milk and water in two vessels A and B are in the ratio 4: 3 and 2: 3 respectively. In what ratio, the liquids be mixed in both the vessels so that the new liquid contains half milk and half water?
    1. 7: 5
    2. 1: 2
    3. 2: 1
    4. 6: 5

    Answer: a

Developed by: