Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2021 GRE Part 5

Get top class preparation for CMAT right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. A fruit vendor purchased 20 dozens of bananas at ₹ 15 per dozen. But one-fourth of the bananas were rotten and had to be thrown away. He sold two-third of the remaining bananas at ₹ 22.50 per dozen. At what price per dozen should he sell the remaining bananas to make neither a profit nor a loss?

A. ₹ 20

B. ₹ 15

C. ₹ 22.50

D. ₹ 7.50

E. None of these

Answer: B

2. A shopkeeper sells 20 % of his stock at 10 % profit and sells the remaining at a loss of 5 % . He incurred an overall loss of ₹ 400. Find the total worth of the stock?

A. ₹ 25000

B. ₹ 20000

C. ₹ 15000

D. ₹ 22000

E. None of these

Answer: B

3. After allowing a discount of 15 % on the marked price, the selling price is ₹ 6800 for an article. If it was sold at marked price, there would have been a profit of 60 % . The cost price of the article is?

A. ₹ 6400

B. ₹ 5600

C. ₹ 5000

D. ₹ 4800

E. None of these

Answer: C

4. The value of a machine depreciates at 20 % per annum. If its present value is ₹ 1,50, 000, at what price should it be sold after two years such that a profit of ₹ 24,000 is made?

A. ₹ 1,10, 000

B. ₹ 1,20, 000

C. ₹ 1,24, 000

D. ₹ 1,21, 000

E. None of these

Answer: B

5. A shopkeeper sells 400 metres of cloth for ₹ 18000 at a loss of ₹ 5 per metre. Find his cost price for one metre of cloth?

A. ₹ 45

B. ₹ 40

C. ₹ 35

D. ₹ 50

E. None of these

Answer: D

6. Ravi purchased a refrigerator and a mobile phone for ₹ 15000 and ₹ 8000 respectively. He sold the refrigerator at a loss of 4 percent and the mobile phone at a profit of 10 percent. Overall he make a.

A. loss of ₹ 200

B. loss of ₹ 100

C. profit of ₹ 100

D. profit of ₹ 200

E. None of these

Answer: D

7. Mohit sold an article for ₹ 18000. Had he offered a discount of 10 % on the selling price, he would have earned a profit of 8 % . What is the cost price of the article?

A. ₹ 15000

B. ₹ 16200

C. ₹ 14700

D. ₹ 15900

E. None of these

Answer: A

8. A trader marks his articles 20 % more than the cost price. If he allows 20 % discount, then find his gain or loss percent?

A. No profit No loss

B. 4 % profit

C. 2 % loss

D. 2 % profit

E. None of these

Answer: E

9. An article was sold after a discount of 20 % and there was a gain of 20 % . If the profit made on it was ₹ 6 less than the discount offered on it, find its selling price?

A. ₹ 72

B. ₹ 90

C. ₹ 66

D. ₹ 96

E. None of these

Answer: A

10. Mahesh marks an article 15 % above the cost price of ₹ 540. What must be his discount percentage if he sells it at ₹ 496.80?

A. 18 %

B. 21 %

C. 20 %

D. 19 %

E. None of these

Answer: C

Developed by: