Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2021 GRE Part 9

Get top class preparation for CLAT right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. Alok bought 25kg of rice at the rate of ₹ 6 per kg and 35 kg of rice at the rate of ₹ 7 per kg. He mixed the two and sold the mixture at the rate of ₹ 6.75 per kg. What was his gain or loss on the transaction?

A. ₹ 16 gain

B. ₹ 16 loss

C. ₹ 20 gain

D. None of these

Answer: D

2. A man sold 20 articles for ₹ 60 and gained 20 % . How many articles did he buy for ₹ 60?

A. 22

B. 24

C. 25

D. 26

Answer: B

3. A dealer professing to sell at cost price uses a 900 gms weight for a kilogram. His gain percent is:

A. 9

B. 10

C. 11

D.

Answer: D

4. By selling 12 oranges for one rupee, a man loses 20 % . How many for a rupee should he sell to get a gain of 20 % ?

A. 5

B. 8

C. 10

D. 15

Answer: B

5. By selling Toffees at 20 for a rupee, a man loses 40 % . To gain 20 % , for one rupee he must sell

A. 16 toffees

B. 20 toffees

C. 25 toffees

D. 24 toffees

Answer: A

6. Jimmy bought paper sheets for ₹ 7200 and spent ₹ 200 on transport. Paying ₹ 600 he had 330 boxes made. Which he said at ₹ 28 each. What is his profit Percentage?

A. 15.5

B. 40

C. 60

D. None of these

Answer: A

7. Ram bought 4 dozen apples at ₹ 12 per dozen and 2 dozen apples at ₹ 16 per dozen. He sold all of them to earn 20 % . At what price per dozen did he sell the apples?

A. ₹ 14.40

B. ₹ 16.00

C. ₹ 16.80

D. ₹ 19.20

Answer: B

8. A owns a house worth ₹ 10000. He sells it to B at a profit of 10 % based on the worth of the house. B sells the house back to A at a loss of 10 % in this transaction A gets

A. No profit No loss

B. Profit of ₹ 1000

C. Profit of ₹ 1100

D. Profit of ₹ 2000

Answer: C

9. When the price of a toy was increased by 20 % of the number of toys sold was decreased by 15 % . What was the effect on the sales of the shop?

A. 4 % increase

B. 4 % decrease

C. 2 % increase

D. 2 % decrease

Answer: C

10. When the Price of fans was reduced by 20 % . The number of fans sold increased by 40 % . What was the effect on the sales of rupees?

A. 12 % Increase

B. 12 % decrease

C. 30 % increase

D. 40 % increase

Answer: A

11. A man sold two houses for ₹ 7.8 lakhs each. On the one, he gained 5 % and on the other, he lost 5 % . What percent is the effect of the sale on the whole?

A. 0.25 % loss

B. 0.25 % gain

C. 25 % loss

D. 25 % gain

Answer: A

12. A horse and a cow were sold for ₹ 12000 each. The horse was sold at a loss of 20 % and the cow at a gain of 20 % . The entire transaction resulted in

A. No loss or gain

B. Loss of ₹ 1000

C. Gain of ₹ 1000

D. Gain of ₹ 2000

Answer: B

13. A merchant sold his goods for ₹ 75 at a profit percent equal to C. P. The C. P was:

A. ₹ 40

B. ₹ 50

C. ₹ 60

D. ₹ 70

Answer: B

14. Profit after selling a commodity for ₹ 425 is same as loss after selling it for ₹ 355. The cost of the commodity is:

A. ₹ 385

B. ₹ 390

C. ₹ 395

D. ₹ 400

Answer: B

15. If two mixers and one T. V cost ₹ 7000. While two T. V s and one mixer cost ₹ 9800. The value of one T. V is:

A. ₹ 2800

B. ₹ 2100

C. ₹ 4200

D. ₹ 8400

Answer: C

Developed by: