Aptitude Logical Reasoning Simple Interest 2021 GRE Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for CLAT : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. Find the principle on a certain sum of money at per annum for years if the amount being ₹ 1120?

A. ₹ 1000

B. ₹ 1115

C. ₹ 1090

D. ₹ 1300

Answer: A

2. What sum of money will produce ₹ 70 as simple interest in 4 years at percent?

A. ₹ 525

B. ₹ 500

C. ₹ 550

D. ₹ 555

Answer: B

3. At what rate percent on simple interest will ₹ 750 amount to ₹ 900 in 5 years?

A.

B.

C.

D.

Answer: C

4. What is the rate percent when the simple interest on ₹ 800 amount to ₹ 160 in 4 Years?

A.

B.

C.

D.

Answer: A

5. Find the simple interest on ₹ 500 for 9 months at 6 paisa per month?

A. ₹ 345

B. ₹ 270

C. ₹ 275

D. ₹ 324

Answer: B

6. A certain sum amounts to ₹ 1725 in 3 years and ₹ 1875 in 5 years. Find the rate per annum?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

7. At what rate percent on simple interest will a sum of money double itself in 30 years?

A.

B.

C.

D.

Answer: A

8. A certain sum of money at simple interest amounted ₹ 840 in 10 years at per annum, find the sum?

A. ₹ 500

B. ₹ 512

C. ₹ 520

D. ₹ 646

Answer: D

9. In what time a sum of money double itself at per annum simple interest?

A. 29 years

B. years

C. years

D. years

Answer: B

10. The simple interest on a sum of money will be ₹ 600 after 10 years. If the principal is trebled after 5 years what will be the total interest at the end of the tenth year?

A. ₹ 700

B. ₹ 800

C. ₹ 1200

D. ₹ 1900

Answer: C

Developed by: