Verbal Section Most Important Questions and Answers Part 12

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

71. APOSTATE: RELIGION

(a) traitor: country

(b) renegade: Indian

(c) loyal: faith

(d) vital: church

(e) disloyal: colonies.

Ans: (a)

72. PLEBISCITE: UKASE

(a) lack: abundance

(b) vote: musical instrument

(c) cancel: construct

(d) public: ruler

(e) written: oral

Ans: (d)

73. DEBATER: LARYNGITIS

(a) pedestrian: lameness

(b) actor: applause

(c) doctor: diagnosis

(d) swimmer: wet

(e) writer: paper

Ans: (a)

74. INKBLOT: EYECHART

(a) oculist: ophthalmologist

(b) blotter: spectacles

(c) psychiatrist: optometrist

(d) physician: specialist

(e) blurs: letters

Ans: (c)

75. LIGNEOUS: WOOD

(a) cellular: microbe

(b) nautical: water

(c) igneous: rock

(d) osseous: bone

(e) fossilized: plant

Ans: (d)

76. SHRINE: PILGRIM

(a) defeat: loser

(b) peak: climber

(c) rescue: danger

(d) election: contestant

(e) direction: driver.

Ans: (b)

77. RIVAL: COMPETITION

(a) litigant: morality

(b) maverick: co-operation

(c) mentor: praise

(d) sycophant: flattery

(e) medicant: confusion.

Ans: (d)

78. SPIKE: TACK

(a) bullet: wound

(b) knife: cut

(c) arrow: bow

(d) spear: dart

(e) pin: needle

Ans: (d)

79. INIQUITOUS: DISOBEDIENT

(a) adult: child

(b) hostile: cool

(c) quiescent: lethargic

(d) inflammable: flammable

(e) inequitable: equitable

Ans: (b)

80. BALEFUL: MENACE

(a) brusque: retort

(b) competent: achievement

(c) placid: boredom

(d) flirtatious: affection

(e) solicitous: concern

Ans: (e)

Verbal Section: Antonyms

Directions:

Each of the CAT sample antonyms questions below consists of a word printed in Italics, followed by five words or phrase as choices. Choose the word or phrase which is most nearly opposite in meaning to the word in capitals and shade the alphabets marked in the grid on your answer sheet.

1. ABOMINATE:

(a) loathe

(b) despise

(c) adore

(d) abhor

(e) attach

Ans: (c)

2. OBSEQUIOUS:

(a) servile

(b) first

(c) fawning

(d) supercilious

(e) improper

Ans: (d)

Developed by: