Percent and Ratios: Practice Questions GRE

Get unlimited access to the best preparation resource for KVPY : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

  1. If a discount of 20 % off the retail price of a table saves Mark $ 45, how much did he pay for the table?
    1. $ 145
    2. $ 160
    3. $ 180
    4. $ 210
    5. $ 215

    Answer: c

  2. A customer pays $ 1,100 in state taxes on a newly purchased racing car. What is the value of the racing car if state taxes are 8.9 % of the value?
    1. $ 9.765. 45
    2. $ 10,876.90
    3. $ 12,359.55
    4. $ 14,345.48
    5. $ 15,745.45

    Answer: c

  3. How many years does Ben need to invest his $ 3,000 at 7 % to earn $ 210 in simple interest?
    1. 1 year
    2. 2 years
    3. 3 years
    4. 4 years
    5. 5 years

    Answer: a

  4. Sina՚s boss state that she will increase Sabrina՚s salary from $ 12,000 to $ 14,000 per year if she enrolls in business courses at a local community college. What percent increase in salary will result from Sina taking the business courses?
    1. 15 %
    2. 16.7 %
    3. 17.2 %
    4. 85 %
    5. 117 %

    Answer: b

  5. 35 % of what number is 70?
    1. 100
    2. 110
    3. 150
    4. 175
    5. 200

    Answer: e

  6. What number is 5 % of 2000?
    1. 50
    2. 100
    3. 150
    4. 200
    5. 250

    Answer: b

  7. What percent of 90 is 27?
    1. 15 %
    2. 20 %
    3. 30 %
    4. 33 %
    5. 41 %

    Answer: c

  8. Jack works for $ 15.50 per hour for a health care facility. He is supposed to get a 75 cent per hour raise at one year of service. What will his percent increase in hourly pay be?
    1. 2.7 %
    2. 3.3 %
    3. 133 %
    4. 4.8 %
    5. 105 %

    Answer: d

  9. If 45 is 120 % of a number, what is 80 % of the same number?
    1. 30
    2. 32
    3. 36
    4. 38
    5. 41

    Answer: a

  10. How long will Lily have to wait before for her $ 2,500 invested at 6 % earns $ 600 in simple interest?
    1. 2 years
    2. 3 years
    3. 4 years
    4. 5 years
    5. 6 years

    Answer: c

Developed by: