Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2020 IAS Part 5

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 92K)

1. A fruit vendor purchased 20 dozens of bananas at Rs. 15 per dozen. But one-fourth of the bananas were rotten and had to be thrown away. He sold two-third of the remaining bananas at Rs. 22.50 per dozen. At what price per dozen should he sell the remaining bananas to make neither a profit nor a loss?

A. Rs. 20

B. Rs. 15

C. Rs. 22.50

D. Rs. 7.50

E. None of these

Answer: B

2. A shopkeeper sells 20% of his stock at 10% profit and sells the remaining at a loss of 5%. He incurred an overall loss of Rs. 400. Find the total worth of the stock?

A. Rs. 25000

B. Rs. 20000

C. Rs. 15000

D. Rs. 22000

E. None of these

Answer: B

3. After allowing a discount of 15% on the marked price, the selling price is Rs. 6800 for an article. If it was sold at marked price, there would have been a profit of 60%. The cost price of the article is?

A. Rs. 6400

B. Rs. 5600

C. Rs. 5000

D. Rs. 4800

E. None of these

Answer: C

4. The value of a machine depreciates at 20% per annum. If its present value is Rs. 1,50,000, at what price should it be sold after two years such that a profit of Rs. 24,000 is made?

A. Rs. 1,10,000

B. Rs. 1,20,000

C. Rs. 1,24,000

D. Rs. 1,21,000

E. None of these

Answer: B

5. A shopkeeper sells 400 metres of cloth for Rs. 18000 at a loss of Rs.5 per metre. Find his cost price for one metre of cloth?

A. Rs. 45

B. Rs. 40

C. Rs. 35

D. Rs. 50

E. None of these

Answer: D

6. Ravi purchased a refrigerator and a mobile phone for Rs. 15000 and Rs. 8000 respectively. He sold the refrigerator at a loss of 4 percent and the mobile phone at a profit of 10 percent. Overall he make a.

A. loss of Rs. 200

B. loss of Rs. 100

C. profit of Rs. 100

D. profit of Rs. 200

E. None of these

Answer: D

7. Mohit sold an article for Rs. 18000. Had he offered a discount of 10% on the selling price, he would have earned a profit of 8%. What is the cost price of the article?

A. Rs. 15000

B. Rs. 16200

C. Rs. 14700

D. Rs. 15900

E. None of these

Answer: A

8. A trader marks his articles 20% more than the cost price. If he allows 20% discount, then find his gain or loss percent?

A. No profit No loss

B. 4% profit

C. 2% loss

D. 2% profit

E. None of these

Answer: E

9. An article was sold after a discount of 20% and there was a gain of 20%. If the profit made on it was Rs. 6 less than the discount offered on it, find its selling price?

A. Rs. 72

B. Rs. 90

C. Rs. 66

D. Rs. 96

E. None of these

Answer: A

10. Mahesh marks an article 15% above the cost price of Rs. 540. What must be his discount percentage if he sells it at Rs. 496.80?

A. 18%

B. 21%

C. 20%

D. 19%

E. None of these

Answer: C

Developed by: