Reasoning Paper 2 Most Important Questions and Answers Part 3

Click here to read Current Affairs & GS.

Directions:

(Q. 22–26) In each of the questions given below, there is a statement followed by three assumptions numbered I, II and III. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and assumptions and then decide, which of the assumption(s) is/are implicit in the statement.

22. Statement: During pre-harvest kharif seasons, the government has decided to release vast quantity of food grains from FCI.

Assumptions: I. There may be a shortage of food grains in the market during this season.

II. The kharif crop may be able to replenish the stock of FCI.

III. There may be a demand from the farmers to procure kharif crop immediately after harvest.

(A) None is implicit

(B) Only I and II are implicit

(C) Only II and III are implicit

(D) All are implicit

Ans : (D)

23. Statement: To improve the employment situation in India, there is a need to recast the present educational system towards implementation of scientific discoveries in daily life.

Assumptions: I. The students after completing such education may be able to earn their livelihood.

II. This may bring meaning of education in the minds of the youth.

III. The state may earn more revenue as more and more people will engage themselves in self-employment.

(A) Only I and II are implicit

(B) Only III is implicit

(C) Only I and III are implicit

(D) None is implicit

Ans : (A)

24. Statement: To increase profit, the oil exporting countries decided to reduce the production of crude by 5 million barrels per day.

Assumptions: I. The price of crude may increase due to less production.

II. The demand of crude may remain same in future.

III. Other countries may continue buying crude from these countries.

(A) All are implicit

(B) Only II and III are implicit

(C) Only I and II are implicit

(D) None is implicit

Ans : (C)

25. Statement : “We do not want you to see our product on newspaper, visit our shop to get a full view.” – an advertisement.

Assumptions: I. People generally decide to purchase any product after seeing the name in the advertisement.

II. Uncommon appeal may attract the customers.

III. People may come to see the product.

(A) All are implicit

(B) None is implicit

(C) Only II and III are implicit

(D) Only I and II are implicit

Ans : (A)

26. Statement: The Reserve Bank of India has directed the banks to refuse fresh loans to major defaulters.

Assumptions: I. The banks may still give loans to the defaulters.

II. The defaulters may repay the earlier loan to get fresh loan.

III. The banks may recover the bad loans through such harsh measures.

(A) All are implicit

(B) None is implicit

(C) Both II and III are implicit

(D) Both I and II are implicit

Ans : (C)

Directions:

(Q. 27–31) In questions given below, statements 1 and 2 are followed by conclusions I and II. Taking the statements to be right although they may seem at variance with commonly accepted facts, mark your answers as under

(A) If only conclusion I follows.

(B) If only conclusion II follows.

(C) If both I and II follows.

(D) Neither I nor II follows.

27. Statements: 1. All hands are machines.

2. All machines are wheels.

Conclusions: I. All wheels are hands.

II. All hands are wheels.

Ans : (B)

28. Statements: 1. Some buds are leaves.

2. Some leaves are red.

Conclusions: I. Some buds are red.

II. Some leaves are not buds.

Ans : (B)

29. Statements: 1. Some stones are shells.

2. All shells are pearls.

Conclusions: I. Some stones are pearls.

II. All pearls are shells.

Ans : (A)

30. Statements: 1. Brown is red, and blue is green.

2. Green is pink and yellow is red.

Conclusions: I. Yellow is brown.

II. Pink is blue.

Ans : (C)

31. Statements: 1. Merchants who do not own cars do not have bicycles either.

2. Those who do not have bicycles have tricycles.

Conclusions: I. Some merchants have only tricycles.

II. No one has both, the car and the tricycles.

Ans : (D)